Tylne lampy przeciwmgielne problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam. gdzie w espero sa lampy przeciwmgielne tylne. podczas wciskania włącznika nic się nie dzieje, włącznik dobry bo sprawdzałem na tym od przednich lamp. nic nie pokazuje sie na desce w przeciwieństwie do lamp przednich. prosze o uswiadomienie mnie

Cytat:
2009-12-27 12:34:33, adrian05031991 pisze:
witam. gdzie w espero sa lampy przeciwmgielne tylne. podczas wciskania włącznika nic się nie dzieje, włącznik dobry bo sprawdzałem na tym od przednich lamp. nic nie pokazuje sie na desce w przeciwieństwie do lamp przednich. prosze o uswiadomienie mnie

Lampy przeciwmgielne tylne w Espero...są... z tyłu! Poważnie !

Pewnie próbowałeś włączyć same tylko tylne p-mgłowe ??

jeśli tak..tooo

Zgodnie z normą , jest OK! -Nie powinny wtedy świecić

tu jakaś cytata w temacie (pomoże Ci zrozumieć, skoro przepisy są Ci mało znane ):

"..."Włączenie powinno być możliwe tylko wtedy, gdy włączone zostały światła drogowe, mijania lub przeciwmgielne przednie. Ponadto muszą dać się wyłączyć niezależnie od innych świateł pojazdu. Obowiązkowa jest niemigająca kontrolka barwy żółtej samochodowej...."..."

P.S. no i masz jakiś szczególny sposób "sprawdzania" sprawności podzespołów - jak padnie Ci np.pompka spryskiwacza to podłączysz ją w celach "kontrolnych" do baku paliwa ?? (tam przecie też jest "pompka" ) ..ratunku!!

[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2009-12-27 13:36:04 ]

bodganie, sformułowałeś swoje wywody bardzo zawile.
W esperaku, aby świeciły tylne lampki przeciwmgielne, należy najpierw załączyć przednie przeciwmgielne. I tyle

Cytat:
2009-12-27 15:09:06, pochlast pisze:
bodganie, sformułowałeś swoje wywody bardzo zawile. W esperaku, aby świeciły tylne lampki przeciwmgielne, należy najpierw załączyć przednie przeciwmgielne. I tyle

JUZ TERAZ WIEM. DOSZLEM DO TEGO PRZED GODZINA. OKAZALO SIE ZE POPSUTY BYL WLACZNIK OD TYLNYCH PRZECIWMGIELNYCH I TERAZ JUZ SMIGA... TZN NARAZIE NA TAKIM PATENCIE ALE KUPIE WLACZNIK I WSZYSTKO BEDZIE SMIGAC, POZDRAWIAM

Cytat:
2009-12-27 17:15:56, adrian05031991 pisze:
JUZ TERAZ WIEM. DOSZLEM DO TEGO PRZED GODZINA. OKAZALO SIE ZE POPSUTY BYL WLACZNIK OD TYLNYCH PRZECIWMGIELNYCH...

po pierwsze primo ..NIE RYCZ nam tu DUŻEMI LITEROMA! ..to nie przystoi

po drugie...weś i się zdecyduj (jakbyś nie pamiętał siebie ..to zacytuję):

Cytat:
witam. gdzie w espero sa lampy przeciwmgielne tylne. podczas wciskania włącznika nic się nie dzieje, włącznik dobry bo sprawdzałem

w ten sposób nigdy nie będziemy Ci w stanie pomóc

Cytat:
(...) włącznik dobry bo sprawdzałem na tym od przednich lamp

Metoda sprawdzania mnie rozwala
Jak uszkodzi Ci sie radio to tez podłączysz kabelki odwrotnie bo może zadziała ?

-----------------
Błędy w aucie są zawarte między oparciem fotela a pedałem gazu

Cytat:
2009-12-28 14:14:17, rysiu1 pisze:
Metoda sprawdzania mnie rozwala Jak uszkodzi Ci sie radio to tez podłączysz kabelki odwrotnie bo może zadziała ?

Czepiasz się rysiu . Ale przynajmniej coś się dzieje

Niestety dziś odkryłem, że w moim esperaczku też nie działają tylne światła przeciwmgłowe Gdy wciskałem guzik- na desce wszystko wyglądało OK, jednak gdy poszedłem do tyłu-okazało się, że nic nie świeci poza światłami pozycyjnymi Możecie mi podpowiedzieć gdzie szukać przekaźnika? od przednich puka przekaźnik pod maska, a od tylnych gdzie jest? bo nic nie słychać....

Cytat:
2010-09-27 20:22:39, virus25 pisze:
Niestety dziś odkryłem, że w moim esperaczku też nie działają tylne światła przeciwmgłowe Gdy wciskałem guzik- na desce wszystko wyglądało OK, jednak gdy poszedłem do tyłu-okazało się, że nic nie świeci poza światłami pozycyjnymi Możecie mi podpowiedzieć gdzie szukać przekaźnika? od przednich puka przekaźnik pod maska, a od tylnych gdzie jest? bo nic nie słychać....

nooo..a co wyglądało na desce ??

Co do przekaźnika p-mgły to wydaje mię się , że jest tylko do przednich (skrzynka w komorze silnika)

Cytat:
2010-09-27 20:22:39, virus25 pisze:

A miałeś wtedy włączone przednie? Bez nich tylne nie działają.

ewentualnie sprawdz czy zarowki sa ok Ja mialem kiedys pecha i w ciagu 2 dni spalily mi sie oba stopy (dobrze ze w blendzie byly)

Cytat:
2010-09-28 05:24:41, robert_or3 pisze:
A miałeś wtedy włączone przednie.........

przeciwmgłowe ? Tylne przeciwmgłowe działają dopiero jak włączysz przednie przeciwmgłowe. Tak głupio jest to podłączone.

Koledzy żarówki są ok.
Pisząc, że na desce wszystko wyglądało OK miałem na myśli to, że lampka od tylnych przeciwmgłowych się włącza.
To, że tylne działają po włączeniu przednich odkryłem pierwszego dnia po zakupie auta
Zastanawiam się nad tym, że kontrolka na desce rozdzielczej zapala się, a z tyłu nic

Mogą być 3 powody:przepalone żarówki, zasyfione i skorodowane (a przez to nie stykające) oprawki żarówek i trzeci powód-gdzieś na którejś wiązce nie styka kostka.

Dwie pierwsze zdecydowanie odpadają- oprawki żarówek i same żarówki są w stanie idealnym. Kostka.... nie wiem nawet po którym progu idzie wiązka do tych świateł... Myślicie, że nie ma do tych nich przekaźnika?

Odgrzewam temat, ponieważ do dnia dzisiejszego nie zlokalizowałem usterki, a dziś była porządna mgła i chętnie bym sobie je włączył...

Stare auto już Ci nie służy? Kasacja pojazdów w Żarnowie z pełnym profesjonalizmem – sprawdź naszą ofertę! Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji: https://auto-szrot-kasacja-pojazdow.pl/lodzkie/zarnow.