Zbyt "miękkie"sprężyny tylnego zawieszenia toyoty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Mam problem z z tylnym zawieszeniem mojej toyoty corolli 1,6 vvti combi z 2003 r , w której mam zamontowaną instalację lpg /zbiornik w kole zapasowym/ i hak, co powoduje przy pełnym obciążeniu /5 osób/ znaczne obniżenie tyłu pojazdu. Po zakupie wymieniłem sprężyny tylne ale to nie pomogło. Czy ktoś miał podobny problem.
Czy są na rynku sprężyny wzmocnione, stabilniejsze ?, a może pasują od innych, cięższych modeli np avensis combi ?
Proszę o radę na e-mail
filmar@o2.pl

Yariski i kilkuletnie corolle maja problemy z malutkimi krawężnikami w przypadku załadowania całej palety majonezu to wiem z autopsji, ale piszesz że wymieniłeś sprężyny ale na jakie ....?

Mozesz wymienić i poprosić w jakimś serwisie (Perzan o ile ty pogrubiałes springi ?) o dorobienie grubszych o 1mm co powinno weliminowac przycieranie już brzuchem na czymkolwiek..

Ja w swojej corolli liftback założyłem od kombi bo miały być sztywniejsze ale i tak nic sie nie zmieniło, dlatego wpakowałem jeszcze gumy między zwoje i może teraz nie siada tak nisko ale nie ma rewelacji.....

Dzięki za info !
Założyłem sprężyny od kombi, chyba spróbuję teraz od Avensis combi, one są cięższe. ale nie wiem czy pasują.

Cytat:
2010-01-12 15:23:19, Cromm pisze:
[...] Mozesz wymienić i poprosić w jakimś serwisie (Perzan o ile ty pogrubiałes springi ?) o dorobienie grubszych o 1mm co powinno weliminowac przycieranie już brzuchem na czymkolwiek..

1mm to przesada. Mam właśnie tyle i zrobił mi się wóz drabiniasty z tyłu. Jak ktoś lubi jak mu plomby wypadają co chwilę, to polecam
Co prawda poszło mi ładnie 5cm w górę, bo tak chciałem, ale zesztywniało strasznie
Pozdro.

Cytat:
2010-01-12 15:23:19, Cromm pisze:
Yariski i kilkuletnie corolle maja problemy z malutkimi krawężnikami w przypadku załadowania całej palety majonezu to wiem z autopsji, ale piszesz że wymieniłeś sprężyny ale na jakie ....? Mozesz wymienić i poprosić w jakimś serwisie (Perzan o ile ty pogrubiałes springi ?) o dorobienie grubszych o 1mm co powinno weliminowac przycieranie już brzuchem na czymkolwiek..

Cromie co wyprawiales z paleta majonezu... rozumiem ...pryszcze

Cytat:
2010-01-12 17:54:39, filmar pisze:
Dzięki za info ! Założyłem sprężyny od kombi, chyba spróbuję teraz od Avensis combi, one są cięższe. ale nie wiem czy pasują.

Spruboj z wagonu ale kolejowego napewno nie beda za miekkie.

Cytat:
2010-01-04 19:56:05, filmar pisze:
Witam ! Mam problem z z tylnym zawieszeniem mojej toyoty corolli 1,6 vvti combi z 2003 r , w której mam zamontowaną instalację lpg /zbiornik w kole zapasowym/ i hak, co powoduje przy pełnym obciążeniu /5 osób/ znaczne obniżenie tyłu pojazdu. Po zakupie wymieniłem sprężyny tylne ale to nie pomogło. Czy ktoś miał podobny problem. Czy są na rynku sprężyny wzmocnione, stabilniejsze ?, a może pasują od innych, cięższych modeli np avensis combi ? Proszę o radę na e-mail filmar@o2.pl