[CORSA B] - DIESEL i srodki wspomagajace ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
elo. mam pytanko.
w pracy jezdze DIESLEM. jakies dwa tyg.temu moje szefostwo dalo mi srodek w postaci plynu i wlewam go do baku przy kazdym tankowaniu. jest to plyn z CASTROLA. jest to srodek wspomagajacy odpalanie,uleprzajacy jakosc pracy silnika itp.itd.
Musze przyznac ze faktycznie slinik lepiej pracuje i ogolnie jest lepiej w kazdej postaci. mam pytanie co do takich wspomagajacych plynow. czy takie stuczne wspomagajace plyny warto wlewac do baku? czy takie silniki dobrze to znosza? i czy warto takie zeczy wleac czy poprostu dac sobie z tym spokoj. Pytam bo chce sobie teraz kupic DIESLA i warto wiedziec.
dzieki i pozdrawiam.......

[ wiadomość edytowana przez: NAZAR dnia 2010-02-01 11:11:07 ]

Nie mam diesla tylko Pb.
Kiedyś byłem na nie, teraz sam leję płynu do czyszczenia wtrysków, ciszej pracują. Kupuję to co jest na stacjach, z reguły na Orlenie, jest dużo taniej niż w sklepach, albo porównywalnie. Zdecydowanie nie polecam aledrogo. Wg. mnie mamy kiepską jakoś paliw i dlatego takie specyfiki pomagają. Podobno verva w standardzie zawiera jakieś tego typu uszlachetniacze.

Ja ostatnio kupiłem buteleczkę dodatku do ropy ( przeciw zamarzaniu).
Wlałem połowę, a reszta pozostała zamarzła mi w ostatnie mrozy!!!

Teoretycznie depresator (przeciw wytrącaniu parafiny z ON) jest wskazany w mrozy. Z drugiej strony paliwa sprzedawane na stacjach spokojnie wytrzymają -25. Co do samych dodatków do paliwa to ja nie zauważyłem różnicy w pracy (PB) po stosowaniu środków rzekomo czyszczących wtryski. IMO opłaca się przed zimą wlać środek wiążący wodę (ja używam bezwodnego spirytusu bo mam dostęp do takiego)

Użyłem też ostatnio przed wymianą oleju płukacza do silnika i faktycznie przy odpalaniu zrobił się cichszy. Nie jest to co prawda dodatek do paliwa ale ze swojej strony mogę go polecić bo kwota niewielka a efekt jest.

Cytat:
2010-01-31 09:21:05, mutra pisze:
Z drugiej strony paliwa sprzedawane na stacjach spokojnie wytrzymają -25.

chyba sprzedawane na stacjach w Rosji bo u nas to jedna wielka sciema, robia nas w ch... jawnie ostatno zatankowale na StatOli chwala sie ze ich paliwo zamarza przy -40 zamarzlo przy -20

ps. ja do swojego uno sruno lalem stp i benzyne 95

Wg norm parafina nie może się wytrącić do temperatury -20 stopni bodajże. Widać miałeś pecha

Ja wlalem firmy STP czyszczacy uklad wtryskiwaczy w dieslu jedyne co zaopserwowalem to lepsze odpalanie po wypaleniu calego baku z tym dodatkiem

Trochę wyjaśniło się czemu Omega nie odpaliła....

6 świec nie paliło i przewód paliwowy przy filtrze odpadł.
Miała prawo nie zapalić.
Teraz po naprawie pali od pierwszego.