[MKVII] Jak wymienić żarówki w stopie w spojlerze??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. W spojlerze mam świtało stopu ale 3 żarówki nie świecą. Próbowałem go rozebrać ale po odkręceniu 4 śrub trzyma go ten plastik na środku. Nie szarpałem bo nie chce tego połamać i nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.Proszę o pomoc.

Tutaj tak obrazuje jak to mniej więcej z tyłu wygląda.

Jaki masz ten spoiler? Ja mam zendera i tam są tylko dwie śrubki.

Spojler jest taki. Z przodu są 2 śrubki żeby wyciągnąć całe światło. A z tyłu światła są 4 śrubki i ten okrągły plastik który to trzyma.

Jeśli to oryginał Hella,to musisz lekko podwarzyć ten plastik(po uprzednim wykręceniu tych 4 śrubek),tam jest taka uszczelka i pewnie ona trzyma.U mnie tak przynajmniej było.

U mnie też rozeszło się bez problemu po odkręceniu tych 4 śrubek z tyłu.

Dokładnie tak jak napisał gregzw. Odkręcasz te 4 śrubki, lekko podważasz i powinno się rozejść. Jeżeli lampa STOPu dawno nie była ruszana to pewnie pył i brud przy uszczelce sprawił, że stawia większy opór.
Mam jednak mało pocieszającą wiadomość dla Ciebie. Mianowicie bardzo ciężko dostać żaróweczki do tej lampy. Generalnie są one typu R5/T5 czyli takie jak do poświetlenia kokpitu. Ale mają moc 2.3W (te od kokpitu mają 1.2W). Zatem jak zastosujesz ogólnodostępne to światło i tak nie przebije się przez klosz :/
Ja już dość długo poszukuję tych żarówek i niestety jak na razie bez powodzenia. Dzwoniłem do ASO we Wrocku to facet powiedział, że trzeba cały zestaw kupić, żarówek nie mają. Nie pamiętam jaką ceną sypnął, ale nie było to jakoś astronomicznie dużo.

Aha, jeżeli ktoś ma namiar na te żarówki to JESTEM ZAINTERESOWANY

[ wiadomość edytowana przez: jarman dnia 2010-03-02 11:56:44 ]

[ wiadomość edytowana przez: jarman dnia 2010-03-02 11:57:14 ]

Co do stopu to nie mogłem rozkręcić bo pod plastikiem który pokazałem na obrazku była śrubka zatopiona. Oderwałem ten plastik i odeszło ładnie o a co żarówek to ja mam jeszcze trochę takich. Powyciągałem na szrocie z liczników tylko że powyciągałem z oprawek i idealnie pasują i świecą jak trzeba

[ wiadomość edytowana przez: coastbasse dnia 2010-03-02 12:09:06 ]

Cytat:
2010-03-02 12:08:51, coastbasse pisze:
a co żarówek to ja mam jeszcze trochę takich. Powyciągałem na szrocie z liczników tylko że powyciągałem z oprawek i idealnie pasują i świecą jak trzeba [ wiadomość edytowana przez: coastbasse dnia 2010-03-02 12:09:06 ]

I widać porządnie świecenie nawet jak zmontujesz wszystko w całość? Może chcesz się pozbyć kilku? Aha, a masz 5 żarówek czy 7?

Chyba 7 bo 5 na pewno nie. Te z licznika są troszkę większe ale to nie przeszkadza. wszystkie świecą tak samo jasno

To ponawiam prośbę. Nie wiem ile jeszcze masz tych żarówek. O ile masz ich sporo to chętnie bym odkupił komplet 7 żarówek od Ciebie

Zobaczę wieczorem bo u ojca w aucie są i Ci dam znać

w moim escorcie (MK VII 96') wymontowałem ze spojlera światło stopu, bo nie świeciło. w moim wypadku to układ z 40x LED. nie sądzę by to był oryginał od forda (kupowałem używanego i taki stop był). układ jest całkowicie zaśniedziały, część LEDów zardzewiała, nawet w środku. gdy odlutowałem kable zasilające, oderwała się część ścieżek na płytce krzemowej

szukałem na allegro, ale nie znalazłem niczego co by pasowało do tej obudowy stopa.

ktoś może wie gdzie w warszawie/internecie można dostać taką lampę/sam układ z LEDami?