Czy trudno wymienić wtrysk w toyocie carinie 1,8

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Mam pytanie czy wymiana wtrysku w toyocie 1,8 to duży problem? Tak się akurat stało że padł mi jeden - stwierdzone przez mechanika i przeze mnie organoleptycznie również. Zamówiłem używany wtrysk na allegro i teraz czekam na jego dostarczenie. Zastanawiam się czy będę umiał go sam założyć czy też wymaga to jakiś specjalnych zdolności i wiedzy. Nie chce jechać do mechaników z okolicy bo mam strasznie złe o niech zdanie a jedyny solidny jest ok 100 km ode mnie. Jeżeli ktoś już miał do czynienia z tego typu montażem to proszę o pomoc.

Cytat:
2010-03-01 15:26:44, krzychp-22 pisze:
Witam! Mam pytanie czy wymiana wtrysku w toyocie 1,8 to duży problem? Tak się akurat stało że padł mi jeden - stwierdzone przez mechanika i przeze mnie organoleptycznie również. Zamówiłem używany wtrysk na allegro i teraz czekam na jego dostarczenie. Zastanawiam się czy będę umiał go sam założyć czy też wymaga to jakiś specjalnych zdolności i wiedzy. Nie chce jechać do mechaników z okolicy bo mam strasznie złe o niech zdanie a jedyny solidny jest ok 100 km ode mnie. Jeżeli ktoś już miał do czynienia z tego typu montażem to proszę o pomoc.

Jeśli silnik 7A-FE to stopień komplikacji podobny do wymiany świecy wszysko widać i wymiana banalna

Proste jest,uwazaj tylko aby ci benzyna w slepia nie prysnela po odkreceniu zasilania listwy.Koniecznie zamow nowe gumki i oringi,bo stare moga sie porozlatywac lub nie trzymac pozniej.

Jest problem z tymi oringami do wtrysków czy to jakieś standardowe. Wolałbym się nie zaskoczyć jak juz przyjdzie co do czego i rozkręce auto w garażu.

Cytat:
2010-03-02 09:55:04, krzychp-22 pisze:
Jest problem z tymi oringami do wtrysków czy to jakieś standardowe. Wolałbym się nie zaskoczyć jak juz przyjdzie co do czego i rozkręce auto w garażu.

Zamow w serwisie jakies grosze to kosztuje,a nie dopasujesz z niczego.

witam
wymiana jest banalna ale oringów nie dokupisz w aso tam śpiewają 1790 za wtryskiwacz, a inne od toyoty nie pasują.
najlepiej przed wyciąganiem listwy z wtryskiwaczami przedmuchać wszystko co by nie było piasku i innego syfu bo poleci prosto w cylinder
potem prysnąć wude lub innym smarowidłem i powoli wysuwać całość.
mam jeszcze kilka wtryskiwaczy jak by była potrzeba.

Cytat:
2012-04-03 15:05:28, macieii pisze:
witam wymiana jest banalna ale oringów nie dokupisz w aso tam śpiewają 1790 za wtryskiwacz, a inne od toyoty nie pasują. najlepiej przed wyciąganiem listwy z wtryskiwaczami przedmuchać wszystko co by nie było piasku i innego syfu bo poleci prosto w cylinder potem prysnąć wude lub innym smarowidłem i powoli wysuwać całość. mam jeszcze kilka wtryskiwaczy jak by była potrzeba.

Nastepny co nie czyta i pisze porady prosto z tylka
Tyle to kosztuje wtrysk do diesla a do benzyny gumki sa tanie
Wiec nie pisz Pan pierdol z laski swojej

potrzebujesz uszczelki o nr.23291 , 23250C , 23250B i jeśli będziesz odkręcał przewód zasilający to 23807J
czyli- nr.części
23291 - 23291-41010
23250B - 90080-30029
23250C - 90480-13005
23807J - 90430-12026
jak będziesz miał na wierzchu listwę to sugeruję wymienić kpl.uszczelek na wszystkich wtryskiwaczach.

a co do wymiany to jest prosta robota-odkręcasz dwie śruby mocujące listwę i delikatnie wysuwasz,wymieniasz co trzeba i montujesz,przy dokręcaniu nie przesadzaj z siłą ,dokręca się te śruby z siłą około 25-30Nm.