Podkładki pod alufelgi - pilne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam pytanie - podczas zmiany opon na letnie (alufelgi) facet zapytał mnie czy nie mam podkładek do tych felg bo koła będą się telepać . Zdziwiło mnie to bo już zmieniałam conajmniej 3 razy i nikt mi wcześniej nie mówił o żadnych podkładkach! Nic nigdy takiego nie miałam i niemożliwe bym miała. Potem jeszcze dodał, że jak dokręcił śruby to jest ok ale ja chyba pod wpływem sugestii teraz cały czas mam wrażenie, że coś jednak te koła inaczej się kręcą. Czy rzeczwiście powinny być jakieś podkładki i jak się to fachowo nazywa, bo wpisując w wyszukiwarkę nic nie znalazłałam...
Dodam, że chodzi o Yariskę.
Ewa

Mi do głowy przychodzi tylko pojęcie pierścienia centrującego
Jeśli felgi pochodzą z innego modelu, to jest szansa, że takie coś by się przydało.
Trzeba sprawdzić jaki otwór centrujący ma felga i Yaris.... jeśli to to oczywiście

[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2010-03-31 15:06:17 ]

Cytat:
2010-03-31 15:00:36, Talus pisze:
Jeśli felgi pochodzą z innego modelu, [ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2010-03-31 15:06:17 ]

Nie tylko, wielu producentów robi felgi "uniwersalne" pasujące do kilku modeli, wtedy aby felga była osadzona dokładnie centralnie w osi piasty, a co za tym idzie żeby nie telepało używa się na środek takich plastikowych podkładeczek - pierścieni centrujących.

Bez problemu do stania, w każdy sklepie który ma w swojej ofercie takie felgi jak twoje jak im powiesz jaką masz felgę i do jakiego modelu potrzebujesz pierścienie to Ci zamówią.

Mnie zeszłej wiosny zgubił się jeden gdzieś, więc sobie zamówiłem w Norauto 4 na wszelki wypadek koszt całej imprezy to jakieś 30 coś PLNów.

a może chodziło o śruby z podkładkami bo takie do alusów są faktycznie potrzebne

Witam
Dzięki za podpowiedzi - sprawdzałam przy prędkości 80-120 nie wystepują żadne drgania kierownicy. Poza tym nawet jakbym kupiła takie podkładki to nie będę teraz ich montować - bo musiałabym znowu płacić za ściąganie kół i zakładanie. I nie chodzi tu o śruby bo te oczywiście mam...
Ewa

Cytat:
2010-03-31 22:32:41, rng17 pisze:
a może chodziło o śruby z podkładkami bo takie do alusów są faktycznie potrzebne

w życiu, do alusów potrzebne są co najwyżej inne odpowiednie śruby mające odpowiedni kształt stożka, tak co by pasował do kształtu otworu w feldze, żeby ją dobrze dociskało

bez tej podkładki to mi też powiedział wulkanizator że mogę jeździć, ale jedna wolałem kupić i założyć, można to spokojnie zrobić samemu, bez przesady, ew poprosić kogoś o pomoc

Cytat:
2010-04-02 21:09:12, pankuba pisze:
w życiu, do alusów potrzebne są co najwyżej inne odpowiednie śruby mające odpowiedni kształt stożka, tak co by pasował do kształtu otworu w feldze, żeby ją dobrze dociskało bez tej podkładki to mi też powiedział wulkanizator że mogę jeździć, ale jedna wolałem kupić i założyć, można to spokojnie zrobić samemu, bez przesady, ew poprosić kogoś o pomoc

Są wyjątki od tej reguły.Alusy cariny GT wymagają stosowania tylko śrub z płaską podkładką,nie ma możliwości zastosowania śruby z czołem stożkowym,nie ma w feldze stożkowego gniazda.
Można jeżdzić bez pierścieni centrujących ale wtedy wszystkie obciązenia promieniowe felgi przenoszone są przez śruby.Można się spodziewac po jakimś czasie luzowania nakrętek koła po wjechaniu w kilka większych dziurek w jezdni.