Świece Carina E 1.6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Niedługo będę wymieniał świeczki u siebie. No i tak przeglądam sobie forum. Będą to świeczki NGK lub Denso. No to kolejnym krokiem było wejście na allegro. A tam świeczków jak mrówków. Tzn, aż sam się zagubiłem wśród tych świec. No to wszedłem do katalogu Inter Cars. Tam były jeszcze inne świece.

Nr VIN mojego auta to
SB153ABK00E182672

Toyota Carina E 1.6 106KM sedan 96 rok

Na stronie Inter Carsu wyszukało mi świece

BOSCH
0 242 236 561

DENSO
K20R-U

NGK
1496
2215

Natomiast na stronie ToyDIY.com nr świec to
PK20R13
FR7KCW
K16R-U11

Jak wiecie jedne kosztują około 10 złotych za sztukę inne około 80. Podejrzewam, że te droższe to platynowe. Zatem chciałbym się zapytać, które będą najlepiej pasować do mego silnika. Z tego co wyszukałem to wymiar gwintu to M14x1,25, długość gwintu to 19, natomiast klucz do świecy to 16. Ale odstęp elektrod wahał się od 0,8 do 1,3. Nie mam gazu więc u mnie odstęp chyba nie jest taki ważny.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: kleeb dnia 2010-04-03 11:50:01 ]

Nie kombinuj tylko zadzwon do serwisu i niech ci czesciarze sprawdza po vinie jakie maja byc ...czyli producent oznaczenia i czy platyny czy zwykle.A znajac parametry mozesz pozniej szukac kto ma tansze.Wazne czy masz silnik lean burn czy zwykly.
A te wszystkie katalogi sa o kant dupy rozwalic.Czesto przyjezdza prychajacy silnik i sie okazuje ze takich swiec producent nie przewiduje a mily pan w japan sklepie pokazal ze wg jakiegostam katalogu wlasnie takie.

chyba trzeba będzie tak zrobic. albo wykrecic stare i zobaczyć ich oznaczenia, jeśli jeszcze się nei wytarły.

a co sądzisz o przewodach sentecha?? bo nie znam firmy, a ciągle widzę jej reklamy w warsztatach i dużo na allegro.

kopułkę i palec zakupię faceta.

Przerabialem ten temat i zalozylem sobie K16R-U11 denso,tylko ja mam bez lean burn. Pasuja,ale niebawem zaloze pewnie inne,bo od niedawna na zimnym silniku nie da sie rozpedzic...jakby go zalewalo. Po kilkunastu sek juz jest ok,moze to nie od swiec,ale pojawilo sie to niedlugo po wymianie.

Cytat:
2010-04-03 13:01:27, jadzka1233 pisze:
Przerabialem ten temat i zalozylem sobie K16R-U11 denso,tylko ja mam bez lean burn. Pasuja,ale niebawem zaloze pewnie inne,bo od niedawna na zimnym silniku nie da sie rozpedzic...jakby go zalewalo. Po kilkunastu sek juz jest ok,moze to nie od swiec,ale pojawilo sie to niedlugo po wymianie.

Bo gdybys zalozyl wlasciwe to bys teraz nie mial dylematu...a mozliwe ze one sa wlasciwe tylko trzeba to sprawdzic.

a moj jest lb czy nie?? bo nie mam pojecia

wtryski sa chyba w kolektorze a nie w glowicy, lambada jest w wydechu a nie w pionowej rurze kolektora.

zatem z tego co wiem to nie jest lb. ale moge sie mylic

[ wiadomość edytowana przez: kleeb dnia 2010-04-03 19:33:53 ]

Cytat:
2010-04-03 19:31:00, kleeb pisze:
a moj jest lb czy nie?? bo nie mam pojecia wtryski sa chyba w kolektorze a nie w glowicy, lambada jest w wydechu a nie w pionowej rurze kolektora. zatem z tego co wiem to nie jest lb. ale moge sie mylic [ wiadomość edytowana przez: kleeb dnia 2010-04-03 19:33:53 ]

Jak patrzysz na linie podzialowa kolektora ssacego i glowicy to w zwyklym wtryski sa w kolektorze ssacym,a w lean burn glowica ma takie nadlewy w ktorych sa wtryski a potem do tych nadlewow przykrecony jest kolektor ssacy.

Cytat:
2010-04-03 20:54:50, Bigelektron pisze:
Jak patrzysz na linie podzialowa kolektora ssacego i glowicy to w zwyklym wtryski sa w kolektorze ssacym,a w lean burn glowica ma takie nadlewy w ktorych sa wtryski a potem do tych nadlewow przykrecony jest kolektor ssacy.

na tym obrazku chyba widac ze sa w kolektor wkrecone http://kleeb.wrzuta.pl/obraz/powieksz/8vXawB1eGyS

Przed tym sentechem to srogo przestrzegam są do niczego only orginal a wiem co mówię bo pare już przetestowałem kabelków swiece też bym zwykłe sobie podarował platyny spokojnie 100 tysi przelatają więc spokój na długi czas

Cytat:
2010-04-03 22:28:27, rng17 pisze:
Przed tym sentechem to srogo przestrzegam są do niczego only orginal a wiem co mówię bo pare już przetestowałem kabelków swiece też bym zwykłe sobie podarował platyny spokojnie 100 tysi przelatają więc spokój na długi czas

tylko teraz mam sprzeglo do roboty, wiec nie moge sobie pozwolic na duze wydatki... a przewdoy janmora?? chyba nie sa zle...

Cytat:
2010-04-03 17:03:22, Bigelektron pisze:
Bo gdybys zalozyl wlasciwe to bys teraz nie mial dylematu...a mozliwe ze one sa wlasciwe tylko trzeba to sprawdzic.

Ale wlasnie sprawdzalem i taki model swiec byl podany do mojego silnika. Przynajmniej w katalogu toyoty. Chyba to wiarygodne zrodlo...

[quote]
2010-04-03 22:39:42, kleeb pisze:
tylko teraz mam sprzeglo do roboty, wiec nie moge sobie pozwolic na duze wydatki... a przewdoy janmora?? chyba nie sa zle...
[/quote
]jeszcze gożej

Na zdjeciu jest napis na silniku 7A-FE To jest oznaczenie silnika 1,8 lean-burn a nie 1,6 ????
Chyba że pokrywa zaworów została zapozyczona z innego silnika bo w moim wtryski wygladaja inaczej.
Świece -zdecydowanie Denso już przeszłem próbe z NGK i mimo że zawsze je polecałem to do naszych silników a przedewszystkim lean burn tylko platynowe Denso

Cytat:
2010-04-13 22:54:27, junior_jr pisze:
Na zdjeciu jest napis na silniku 7A-FE To jest oznaczenie silnika 1,8 lean-burn a nie 1,6 ???? Chyba że pokrywa zaworów została zapozyczona z innego silnika bo w moim wtryski wygladaja inaczej. Świece -zdecydowanie Denso już przeszłem próbe z NGK i mimo że zawsze je polecałem to do naszych silników a przedewszystkim lean burn tylko platynowe Denso

na zdjeciu sie tym nie sugeruj. w pierwszym poscie opisalem pojemnosc silnika. pokrywa jest z avensis 1.8. kiedys jak wymienialem uszczelke to przy dokrecaniu pokrywa mi pekla i musialem kupic nowa

Tak jak myslałem
A teraz sobie przypominam że podczas wymiany pompy wody przy okazji popsyła Ci sie pokrywa od zaworów
Mam pytanie jak popsuła się pompa wody to słychać było takie suche rzegotanie z silnika?
Bo mi się właśnie cos takiego objawiło i niewiem czy to pompa (była wymieniana jakieś 35 tys temy) czy może rolka napinacza paska rozrządu.

Cytat:
2010-04-18 21:18:09, junior_jr pisze:
Tak jak myslałem A teraz sobie przypominam że podczas wymiany pompy wody przy okazji popsyła Ci sie pokrywa od zaworów Mam pytanie jak popsuła się pompa wody to słychać było takie suche rzegotanie z silnika? Bo mi się właśnie cos takiego objawiło i niewiem czy to pompa (była wymieniana jakieś 35 tys temy) czy może rolka napinacza paska rozrządu.

Na jaką wymieniałeś bo to strasznie dziwne

Cytat:
2010-04-19 00:57:17, rng17 pisze:
Na jaką wymieniałeś bo to strasznie dziwne

Wymieniona była na Toyo za 87 euro wiec tez uważam że to dziwne bardziej bym stawiał na rolkę napinacza i juz jutro bede miał części pasek rozrządu plus rolka napinacza i samochod zostaje u mechanika a ja biorę nówkę Avensis na parę dni

ja zakladalem pompe skf. a wymienialem dlatego ze 1 listopada wywalilo mi poprzez pompe caly plyn chlodniczy.

nadal jest to dziwne bo cena jak za orginał a ten to wcale się nie psuje raz myślałem że też mam do wymiany ale to sparciała guma zaraz za pompą no i cały zakup był nie potrzebny ale po fakcie to mam na zapas nówkę aisina i trzysta pln mniej na kącie a wszystkiemu i tak była winna głowica

Serwis Toyoty w ramacj promocji "Serwis dobrych cen" oferuje wymiane świec w Carinie E za 118 zł. Ciekawy jestem jakie świece montują. Denso?