Toyota prius- hamulce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Serdecznie
Jestem tu nowy, mam Toyote Prius z silnikiem hybrydowym ostatnio na trasie przetarł mi się wężyk hamulcowy o felge, wymieniłem wężyk i odpowietrzyłem hamulce,
nie działa prawdopodobnie serwo i świecą kontrolki ostrzegawcze VSC, ABS, kontrola hamulcy i na czerwono świeci jak by było brak płynu, a płyn jest.
co zrobić by kontrolki zgasły?

Cytat:
2010-05-03 23:42:14, jaskul pisze:
Witam Serdecznie Jestem tu nowy, mam Toyote Prius z silnikiem hybrydowym ostatnio na trasie przetarł mi się wężyk hamulcowy o felge, wymieniłem wężyk i odpowietrzyłem hamulce, nie działa prawdopodobnie serwo i świecą kontrolki ostrzegawcze VSC, ABS, kontrola hamulcy i na czerwono świeci jak by było brak płynu, a płyn jest. co zrobić by kontrolki zgasły?

prius to specyficzny pojazd,w nim nawet przy zwykłej kontroli klocków hamulcowych może zaświecić się kontrolka ,jak wciśniesz tłok a później wciśniesz hamulec to wyczuwa to i traktuje jako nieprawidłowe działanie jakiś zanik ciśnienia lub coś innego.
Aby kontrolki zgasły trzeba podłączyć tester i skasować kody błędu.

W priusie aby odpowietrzyc hamulce trzeba wejsc testerem w funkcje air bleeding.Nastepnie odczytac kod bledu ,prawdopodobnie bedzie sie domagal wykonania funkcji linear solenoid Valve ofset learning.Tj przyuczenie elektrozaworow w ABS,lub costam innego zalezy jakie kody bledu.
Jezeli bedziesz mial z tym problem to zapraszam do Katowic specjalizuje sie w hybrydach.

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2010-05-04 23:02:32 ]