Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2003-09-06 16:43:16 Glupoty tam wypisuja
Analog to Analog a Borewicz to Borewicz |
MacioBA Miłośnik FSO Fiat 125p Rybnik | 2003-09-06 17:10:53 Borewicz jaki jest, każdy widzi, a Analoga to oni chyba nie widzieli na oczy |
loco Polonez Kombi Wrocław | 2003-09-06 18:58:20 Spotkałem się z takim określeniem wczesnej wersji Poloneza. Dotyczyło to czasów, gdy nie było jeszcze filmu "07 zgłoś się" ani odmiany terenowej. Nazwa taka nie była jednak popularna i chyba jakaś "wewnętrzna". |
PAGAN Wwa | 2003-09-06 20:48:48 jaki klub, taka nazwa |
Plush Polonez ATU 1,6 GLI Chełm | 2003-09-06 20:59:31 Sprobujcie zapytac jakiegos starszego mechanika o analoga - zobaczycie ze wcale nie bedzie mial na mysli terenowego - tylko wlasnie ten model, ktory my nazywamy borewiczem - nie wiem zupelnie dlaczego tak sie te nazwy poplataly ale zauwazylem ze osoby ktore mialy stycznosc z polska motoryzacja na pierwsze wersje poloneza mowia wlasnie analog... |
polonezcaro . | 2003-09-07 14:49:17 No i mają po części racje. Analog to było określenie na poloneza teraz nazywanego "borewicz"czyli taki sam jak na górze stronki no może z 4 okrągłymi lampami dla ścisłości....
I co byście nie kombinowali Analog (ten 4x4) powstał o wiele później niż określenie na poczciwego Poloneza od 1978 (tego na stronce powyżej). Nawet jest gdzieś zdjęcie w necie z jakiejś wystawy czy tam prezentacji i wyraźnie jest napisane Analog (tylko już niepamiętam czy na tablicy rej. czy podpis pod zdjęciem... teraz już tego nei pamiętam, ale jak przygotowywałem dla szkoły historie FSO to na pewno z takim czymś się spotkałem, co znajduje potwierdzenie z wypowiedziach starszych (delikatnie powiedziane starszych ) mechaników... i to cała filozofia.... A Analog ( 4x4) to juz nazwa używane przez FSO.... no jak by nie patrzył kilka ładnych lat później..... |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-09-07 15:37:37 Co do Poldka Analoga to znalazłem >> TAKIE COŚ <<
A co powiecie na 125 Analoga? Jeśli uda mi się jakoś podnieść kombiaka by wyglądał mniej więcej tak: to chyba bede mógł go tak nazwać nieformalnie , co o tym sądzicie? |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2003-09-07 15:44:46 podniesiesz kombiaka jak załozysz zawieche od Łady... innego rozwiązania nie widze |
Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-09-07 16:16:27 Tak właśnie było w tym na zdjęciu, była tez w nim skrzynia rozdzielcza od Nivy i inne kawałki od napędu 4x4. |
MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2003-09-07 22:47:52 Taki DF 4x4 stał w muzeum. Był zrobiony tak jak mówi Grzech, na bazie Lada Niva |
MaciekW Miłośnik FSO Fiat Doblo Częstochowa | 2003-09-07 22:54:41 narazie mniej wiecej wiemy co sie stalo z 2 analogami
jednego to mamy w klubie drugi -zolty- widziany na gieldzie tez pewnie gdzies sobie smiga ciekawe co z tym fioletowawym co ogladalismy z kasety film w muzeum... . |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-09-08 02:35:44
Dzieki za info - już wiem coś wiecej. A ja sie chcialem dobierać do UAZ'a albo GAZa, a zapomniałem o tej Ładnej . Są gdzieś może jakiekolwiek materiały na jego temat? Może ktoś go obstrykał w tym muzeum? Najlepiej jakby sie trafiły gdzieś fotki/rysunki podwozia |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2003-09-08 11:21:16 Tez kiedys slyszalem nazwe Analog w znaczeniu starego Poloneza. Takie nazwy tworzy tzw. "ogol", wiec nie ma sie co dziwic ze na poczatku jest balagan.
W tej chwili chyba wiekszosc kojarzy najstarszego z nazwa "borewicz" i chyba slusznie, bo nazwe Analog wykorzystala juz sama FSO i nie warto tego zmieniac. PF 125p Kombi 4x4 rzeczywisce oparty byl na bebechach Nivy. Jak by ktos mial szczegoly tego rozwiazania, to prosze o informacje. Pozdrowka Adamus |