Brak mocy i dziwny świst Avensis 2.2 D4D 150KM

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
coś stało mi się z moją toyotą tzn. wcześniej od 2 tyś obrotów szła jak burza teraz przyspiesza ale czuć że jest dużo słabsza i coś świszcze tak jak by gdzieś bokiem powietrze uciekało z turbiny. Patrzyłem przy intercoolerze jest wszystko ok, nie wiem może jakąś uszczelkę wydmuchało lub coś podobnego. Czy może ktoś się orientuję co mogło się stać ?? czy może jest to jakaś częsta wada w tych silnikach i może z góry wiadomo co się stało.
W poniedziałek wstawię do mechanika ale może ktoś już miał taki przypadek.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam

Albo zluzowala sie opaska na wezu z dolotu od turbiny do kolektora ssacego,i powietrze ucieka widac wtedy ze olej wyciska z polaczenia,albo EGR sie nie domyka albo turbina wyciaga kopyta.

co do swiszczenia to pewnie masz filtrona zalozonego ......

Cytat:
2010-06-12 21:22:42, michu117 pisze:
Witam, coś stało mi się z moją toyotą tzn. wcześniej od 2 tyś obrotów szła jak burza teraz przyspiesza ale czuć że jest dużo słabsza i coś świszcze tak jak by gdzieś bokiem powietrze uciekało z turbiny. Patrzyłem przy intercoolerze jest wszystko ok, nie wiem może jakąś uszczelkę wydmuchało lub coś podobnego. Czy może ktoś się orientuję co mogło się stać ?? czy może jest to jakaś częsta wada w tych silnikach i może z góry wiadomo co się stało. W poniedziałek wstawię do mechanika ale może ktoś już miał taki przypadek. Z góry dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam

W 2,2 czesto zsuwa se waz gumowy pod przepustnica ,a EGR po 37 tys sie nie domyka.

okazało się że pękła rura od intercoolera, wymienione i jest ok