Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Toyek2 Toyota Carina ll Podkowa leśna | 2010-10-10 21:10:02 Witam.Sprawdziłem zasilanie na wtyczce od TPS i wydaje się wszystko być ok ,nawet szarpałem wiązką kabli jak podpiołem miernik.
-miernik do masy: [żółt.czarny-5V [czerw.-0,02-0V [nieb-12V [brąz-0V -miernik do plusa [żółt.czarny-6.90V [czerw-6.76V [nieb-0V [brąz-12V Ciekawe jest zasilanie w 2giej wersji żółt.czarny i czerwony?Nigdzie nie ma opisu czy jest prawidłowe. Pytanie.Czy ten elektrozaworek jest może przykręcony na kolektorze dolotowym razem z zaworkiem sterującym zastawkami bo tam jest takie coś z podciśnieniami i jedno jest do kolektora przez zaworek i do listwy wtryskiwaczy.Jest właśnie pozaginany w jarzmie z grubej blachy tyle że jak odepnę którekolwiek podciśnienie to jest reakcja silnika że obroty rosną jak wypnę zasilanie obroty trochę spadają i nie słychać równomiernego dudu w obudowie filtra powietrza.Dzięki za odpwiedż.Pozdrawiam. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2010-10-12 00:52:56
Instalacja TPS sprawna,zaworek na kolektorze podnosi obroty w zal od obciazenia. Sprawdz czy przepustnica sie domyka. |
Toyek2 Toyota Carina ll Podkowa leśna | 2010-10-12 10:16:20 Przepustnica się domyka bo po wyjęciu i wymyciu był mały prześwit na dole który uszczelniał bród.Odkręciłem ogranicznik wyregulowałem i jest ok.Ale błąd wyskakuje nadal po włożeniu zworki i ruszeniem przepustnicą.Na benzynie po jakimś czasie szarpie i brak mocy.Jak przyślą potencjometr i błąd zniknie a będzie szarpać dalej to wezmę się za układ paliwowy.Wcześniej jak szarpał wypiołem podciśnienie z EGR i podłączyłem drugi ale nic się nie zmieniło.Dzięki za porady walczę z nim dalej.Pozdrawiam.
|
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2010-10-13 21:33:46 Masz chyba jeszcze przepływomierz powietrza w dolocie,sprawdz czy dobrze pracuje klapka. |
Toyek2 Toyota Carina ll Podkowa leśna | 2010-10-15 13:12:31 Przepływomierza w tym modelu nie ma i nie ma też czujnika spalania stukowego.
|
Toyek2 Toyota Carina ll Podkowa leśna | 2010-10-19 11:03:07 Witam.Niestety wymiana TPS nic nie pomogła.Zostało chyba spradzić czujnik temperatury i zasilanie paliwem.Zimny silnik na ssaniu ma 2500 obrotów chyba za dużo i zauważyłem że na rozgrzanym trzymając obroty w okolicy 2300 nagle z nich spada do 1200 i wraca na 2300 i tak w kółko jak by coś odcinało paliwo lub powietrze.Dziękuje z góry za wszystkie sugestie.Pozdrawiam. |
rng17 avensis 7a-fe milanówek | 2010-10-19 13:21:12 sprawdż wszystkie wężyki podciśnieniowe najlepiej zdejmując i porównójąc różnicę jak nie ma to wężyk prawdopodobnie uszkodzony |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2010-10-19 19:34:04
To akurat co napisales jest zjawiskiem normalnym.Wazne ile masz obrotow na biegu jalowym. |
Toyek2 Toyota Carina ll Podkowa leśna | 2010-10-19 20:55:22 Wężyki podciśnieniowe wymyłem sprawdziłem czy nie są sparciałe o są ok.Zawsze jak któryś zdejmę jest zmiana obrotów.Co do niskich obrotów to można je regulować śrubą od powietrza nad przepustnicą i jakie by się nie ustawiło trzyma równo jak na 1000 obrotów będzie 1000 jak na 800 będzie 800 nawet jak się włączy odbiorniki elektryczne na moment spadną potem wrócą do normy.Po wymianie i ustawieniu TPS i włożeniu zworki ruszeniu przepustnicą właśnie w okolicach 2200-2300 obr pojawia się błąd 51 i w tym zakresie właśnie występuje falowanie obrotów.Nawet jak ustawiłem TPS w takim położeniu że błędu nie pokazywał to i tak zakała po jakimś czasie zaczynała się dławić.Ciekawe czy jakbym coś pokręcił składając rozrząd to był by taki objaw?Stało się to prawdopodobnie po tym jak przepaliło uszczelkę między 1i2 cylindrem.Wcześniej ciężko było cokolwiek stwierdzić bo silnik nie trzymał obrotów cały się telepał i dzwonił bo wałki były przestawione i przepustnica była brudna a zwłaszcza dolot powietrza do dyszy niskich obrotów.Dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam. |
Toyek2 Toyota Carina ll Podkowa leśna | 2010-10-20 15:35:22 Czy jak się wkręci śrubę wolnych obr.nad przepustnicą na maxa to silnik powinien zgasnąć?
|
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2010-10-20 19:25:56
Nie powinien bo bajpas pod przepustnica jest uchylony wiec bedzie kustykal ale nie zgasnie..Ta sruba mozna tylko wyregulowac wlasciwe obroty. |
Toyek2 Toyota Carina ll Podkowa leśna | 2010-10-20 19:58:39 Czyli jest ok.Jak wspominałem obroty są ok.Wieczorem spojrzałem na przewody wys.napięcia i jak przyłożyło się palec do przewodu to pojawiała się lekka iskra a przewody nowe przełożyłem na stare i jest podobnie ale iskra nie skacze po silniku.Już lekko zgłupiałem i przestaje wierzyć we własne możliwości bo to jest jakaś głupia usterka przez którą mam ochotę wyrwać wszystko z pod maski gołymi ręcami hehe.Taka awaria lekko okalecza taki samochód.Dzięki za odpowiedż.Pozdrawiam.
|