[MKVII] Czy oplaca sie wkladac klime??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szukalem ale nie znalazlem odpowiedniego tematu.Chcialbym wlozyc do mojego 1.6 klimatyzacje.Czy gra jest warta swieczki?Jaki jest koszt zakupu kompletnej klimatyzacji i czy trudno jest to zrobic.

Raczej nie warto bo ta klima kiepsko chłodzi i na dodatek strasznie drogo by to Ci wyszło
Szyby w dół

1. Odpalasz allegro
2. Szukasz silnika z klimą
3. Pytasz o cenę części
4. Jedziesz do mechanika
5. Pytasz o cenę
A czy się opłaca...to oczywiście rzecz względna...jednemu opłaca się za 1000, innemu za 5000, a jeszcze innemu się nie opłaca, bo lubi ciepło...
Klimę można kupić już od 500pln, ale do tego dochodzi cała przeróbka, nowy pasek, nie wiem, czy rolka napinacza, + elektronika, chłodnica, went, nagrzewnica, panele deski...

Cytat:
2010-07-06 09:28:35, surec pisze:
Klimę można kupić już od 500pln, ale do tego dochodzi cała przeróbka, nowy pasek, nie wiem, czy rolka napinacza, + elektronika, chłodnica, went, nagrzewnica, panele deski...

ja kupowalem do swojego jakies 2-3 tygodnie temu i dalem sporo ponizej 500zl ... niestety narazie brak czasu na jej montaz i lezy sobie spokojnie na garazu...

No ja ostatnio widzialem na allegroszu za 450 ale co wchodzilo w jej sklad to nie wiem bo typ opisal to dosyc ogolnie co sprzedaje.Chyba faktycznie szybki w dol i kita

jak bedziesz kupowal to dokladnie dopytaj co wchodzi w sklad kompletu bo potem ci braknie przy montazu jakiegos glupiego wezyka i bedziesz go szukal tygodniami po allegro, a auto w tym czasie bedzie stalo rozgrzebane...

[ wiadomość edytowana przez: srvrserver dnia 2010-07-06 09:49:38 ]

A ja bym proponował jakiegoś rozbitka albo po zerwaniu paska albo uszkodzonego ogólnie ;P Czasami się trafi w rozbitek w dobrym stanie jeszcze za jakieś 1000zł. Wyciągamy klime. Reszte części dobrych i jeszcze na tym zarabiamy

miałem możliwość montażu klimatyzacji w mk 7 1.6 też jakieś 2 tygodnie temu... i powiem tak: Jeśli ma się wszystkie elementy, to nie jest to tak bardzo trudne, ale schody zaczynają sie gdy czegoś brakuje i jeśli nie masz grzanej szyby przedniej to bedziesz musiał ciagnąć cała instalacje wewnatrz... ja zajmowałem sie cześcia mechaniczna i podpieciem, elektryk robił wiązkę do środka itp... i skasował 350 zl, 150zl- nabicie i zalanie olejem sprezarki... takze moim zdaniem nie ma to sensu
Tu jest mała fotorelacja do mk6 ale nie ma zadnej rożnicy w sumie jak w mk7
montaż klimy
wygląda to dosyć łatwo jeśli naprawde ma się wszystkie pod zespoły...

[ wiadomość edytowana przez: jendger dnia 2010-07-06 10:10:28 ]

to ja sie podepne pod temat bo juz kiedy s widzialem ta fotorelacje i w zwiazku z tym mam pytanie... czy w MKVII konieczna jest zmiana nagrzewnicy??

nie trzeba wymieniać nagrzewnicy

no ktoregos razu byl caly komp;let nawet z paskami, doslownie wszystko chyba za 350zl.
i jesli robi sie samemu to koszt jest smieszny

[ wiadomość edytowana przez: radekbox dnia 2010-07-06 10:31:29 ]

można zanleść tanio caly zestaw napewno ale teraz kwestia w jakim jest stanie i ile leżał nie używany... Bo jeśli sprężarka leżala dlugo albo jezdzila nie nabita to zapewne jest na wykonczeniu albo jest juz po niej, bonieważ uszczelniacze w srodku sie posypaly, posypią bo to dosyć delikatne urządzenie... Klient któremy montowałem klime w mk7 dał za swoja 700 zl ale brakowało niestety elemantów i trzeba bylo szukac i kupować

czy ktos ma jakies fotki klimy z MKVII jak jest zamontowana ktoredy np. ida weze?? niedlugo urlop wiec przymierzam sie do montazu swojej... kazda pomoc sie przyda...

tutaj sa tylko, ze TD
klik

szkoda ze to TD bo z tego co widze w benzynie jest troszke inaczej...

Cytat:
2010-07-06 09:20:26, maniek0012 pisze:
Chcialbym wlozyc do mojego 1.6 klimatyzacje.Czy gra jest warta swieczki?Jaki jest koszt zakupu kompletnej klimatyzacji i czy trudno jest to zrobic.

Oczywiście, że warto. Chcieć to móc i tego się trzymajmy

Jeśli chciałbym zakładać to masz najprostrzą opcję jaka tylko jest możliwa. Przede wszystkim chodzi o model MK7, a więc gratów jest pełno od groma na Allegro. Ja mam MK6 i znalezienie całej kompletnej (sprawnej klimy) to naprawdę wyczyn. Posiadasz silniczek benzynowy, więc też ułatwione zadanie. Podejdą Ci graty z 1.6, 1.8. W dieslu jest to trochę inaczej zrobione (węże i przewody).

Cytat:
2010-07-06 10:03:12, jendger pisze:
Tu jest mała fotorelacja do mk6 ale nie ma zadnej rożnicy w sumie jak w mk7 montaż klimy wygląda to dosyć łatwo jeśli naprawde ma się wszystkie pod zespoły...

Ta fotorelacja mojego autorstwa jest pod silniki benzynowe i instalację w modelu MK6, wiem, ze na 100% jest inny kolor instalki w MK7 1.8 TD. Nie wiem tylko czy rozchodzi się tylko o diesla czy o całą instalkę w MK7.

Koszta musisz sobie sam przekalkulować. Moim zdaniem szukaj klimy kompletnej do 500zł. Więcej nie ma co dokładać. Nie zawsze wszystko musi być do końca sprawnę i trzeba kupić coś nowego, musisz też brać na to poprawkę.

Montaż. Co do ceny, nie mogę Ci nic powiedzieć, gdyż sam ją montowałem. Chciałem wszystko mieć zrobione na tip top, bez druciarstwa i po oryginale. Za swoją kompletną klimę do MK6 zapłaciłem 350zł. Miałem dawcę do swojej dyspozycji przez 2 dni i mogłem sobie wyciągnąć co chciałem, to jest fart co Montaż trwał 2-4 dni, głównie wieczorami z braku czasu.

Jeśli ktoś potrzebuje pomocy z montażem, zapraszam na priv, chętnie pomogę

Hmmm... To czy montować klimę się opłaca każdy musi wycenić sam. Ja jestem pewien (podczas ostatnich upałów), że opłaca się mieć klimatyzację, zgoda, że może nie chłodzi ona bardzo sprawnie, ale już sam fakt osuszania powietrza w takie parne dni jest na wagę złota w podróży. Jest to takie fajne, że rozważałem nawet zamieszkanie w samochodzie w ciągu dnia .
Na pewno montaż klimy będzie tańszy jeśli większość prac wykonamy samemu. Pewnym kosztem jest nabicie klimy ~150PLN.

z punktu widzenia komfortu - WARTO, z punktu widzenia ekonomii - NIE WARTO (koszt calego montazu klimy z nabiciem wg mnie szacuje na ok. 2-3 tys zl)
p.s. sam montowalem (chociaz auto mialo ale po odkupieniu jako powypadkowe juz nieee mialo) to czesc czesci musialem dokupic, a czesc mialem na stanie i mnie koszt montazu z brakujacymi czesciami i nabiciem zamknal sie na kwote 1050 zl (bylo to w 2006r.) do dzis (autem jezdzi brat) z klima nieee bylo problemow, pracuje i chlodzi bez zarzutu nawet nieee trzeba bylo uzupelniac chlodziwa pozdrawiam

KLIMA kompletna za 1200zl nie wiem jak z podejsciem tego do mk VII

1200? Za 600 kompletną klimę wystawiłęm i nie było zainteresowania.
Pózniej wystawiłem za 400 chyba i równiez . A to był komplet wymontowany z auta.
Jka komus nie warto to niech się kisi w sosie własnym . Ja jeżdze ostatnio z klima i jest spoko.
Pozdrawiam