Lenovo R61i -problem z konfiguracją wi-fi :( POMOCY!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pomocy Panowie !
laptok j/w z win XP - nie widzi sieci wi-fi !
/położony obok świeży asus z Win7 ...łyknął sieć bez problemu i hula jak burza /

..lajkonik jestem w tych sprawach ale czytać potrafię (google i wszelkie tam pomocne porady, na ile mogłem , przetestowałem)

Dość jednym głosem wszyscy prawie piszą , że to himeryczne wifi i , że trzeba "knifa" na intelową sieciówkę w tym kompie zawartą - może ktoś miał z tym do czynienia i WIE co zrobić ??

Sterowniki najnowsze ..próbowałem zarówno te dedykowane do kompa ze strony wsparcia lenovo ..jak i te bezpośrednio ze strony intela

Z góry dziękuję

Menadżer urządzeń kartę widzi..pokazuje , że działa, konfliktów brak

Jeśli próbujesz nawiązać połączenie przez windowsowy soft, spróbuj ThinkVantage Access Connections - powinieneś go mieć na cd

Cytat:
2010-08-15 15:00:57, pochlast pisze:
Jeśli próbujesz nawiązać połączenie przez windowsowy soft, spróbuj ThinkVantage Access Connections - powinieneś go mieć na cd

Próbowałem

Wg opisów użytkowników są 2 szkoły - 1. to właśnie ThingV. (nic to nie daje) 2. większość zaleca odinstalować ThinkaV. i konfigurować przez win. (efekt też zerowy)

Czy wcześniej ten laptop łączył się z siecią/routerem? A może z innym routerem się łączy..?
Jeśli nie, to pozostaje tylko sprawdzić kartę i antenę, może to być jej fizyczna usterka. Jeśli laptop jest na gwarancji, można go oddać, powinni ten moduł wymienić na nowy. Jeśli jednak już brak gwarancji, pozostaje na własna rękę wymiana - koszt zakupu do 50 zł (na złączu MiniPCI-E bodajże w tym modelu).
Albo coś wygodniejszego (karte wifi na PCMCIA lub ExpresCard). To będzie nawet pewniejsze, gdyż inne niż fabrycznie karty na MiniPCI montowane wewnątrz mogą mieć nałożoną blokadę, której obejście jest trrochę kłopotliwe.

[ wiadomość edytowana przez: pochlast dnia 2010-08-15 15:44:15 ]

komp jest używany

Nie było żadnych problemów u poprzedniego użytkownika /hulał zarówno w opcji wi-fi jak i w normalnej sieci - ta ostatnia opcja bez problemu u mnie także/,

Po odkupieniu zrobiłem format (wg oryginalnego , dołączonego do laptopa XP) - Wszystko /za wyjątkiem właśnie /wrednego bezprzewodowca chodzi pięknie !

A może router ma jakieś zabezpieczenia w sieci wifi, np. filtrowanie adresów MAC...

Cytat:
2010-08-15 16:34:01, pochlast pisze:
A może router ma jakieś zabezpieczenia w sieci wifi, np. filtrowanie adresów MAC...

W takiej sytuacji laptok widziałby sieć a tylko nie mógłby się zalogować, a tu B1 napisał że:
Cytat:
2010-08-15 14:48:24, bogdan1 pisze:
nie widzi sieci wi-fi !

-----------------
czasem tu zaglądam

No tak, przeoczyłem. Dlatego stawiam na problem sprzetowy

Cytat:
2010-08-15 17:12:18, pochlast pisze:
No tak, przeoczyłem. Dlatego stawiam na problem sprzetowy

Jeszcze raz : szukam "sposobu" .. i tu była by nieoceniona porada kogoś , kto z takim lenovo-bydlęciem miał do czynienia i podobny kłopocik zaliczył

Z uwagi na panującą , jednogłośną wręcz opinię, iż w/w problem jest niezmiernie charakterystycznym, powtarzalnym "elementem" tych lapków (,a w zasadzie tych kart intela) - liczę na to , że kłopot sprzętowy mię szczęśliwie ominie, bo jest to kwestia wyłącznie specyficznej konfiguracji

Oczywista , to tylko moje pobożne życzenia ale muszę wykluczyć wszelkie normalne (i nienormalne) przyczyny "ustawialne" li tylko ..."klawiszowo"

Możesz sprobować postawić na Win 7 (ew. Viste).
Znajomy w swojej toshibie z win xp mial problem z wifi, która co chwilę zrywała połączenie - cudował z różnymi sterownikami, programami zarządzającymi połączeniem. Kiedy postawił na win 7, sieć zaczęła działać jak należy, bez dodatkowych sterowników. Postawił również na próbę Vistę i też działało.
Te systemy mają dosyć dopracowaną obsługę sieci bezprzewodowych.
Może pomoże

No a tera wyszejdło na to jakim naprawdę lajkonik

Po 24h wszelkich możliwych testów metodycznych, wykorzystaniu dziesiątek proponowanych opcji, sterowników, konfiguracji i takich tam czarodziejstw..

Zupełnie przypadkiem, znalazłem! -spory , czarny HEBEL na spodniej części laptopa, który trzeba było MECHANICZNIE przełączyć by wi-fi cudownie ożyło !!

Ja pierdzielę- w życiu bym na to nie wpadł!

Głównie zmyliły mię :

1. mnogość opinii użytkowników o wysokiej problematyczności instalki tejże karty przy XP
2. fakt, że w "menadżer urządzeń" karta meldowała się jako podłączona , poprawnie działająca i "bezkonfliktowa"

Dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi

A wątek...ku przestrodze i do zamknięcia !

Pozdrowionka!

[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2010-08-16 00:11:23 ]

Cytat:
2010-08-15 23:43:23, bogdan1 pisze:
Zupełnie przypadkiem, znalazłem! -spory , czarny HEBEL na spodniej części laptopa, który trzeba było MECHANICZNIE przełączyć by wi-fi cudownie ożyło !! Ja pierdzielę- w życiu bym na to nie wpadł!

W wielu laptopach się właśnie tak włącza WiFi. W dellu na którym piszę tego posta jest taki knefel z boku. Przesunięcie włącza WiFi, a przesunięcie i dodatkowa przytrzymanie powoduje wyszukiwanie sieci WiFi.

A u mnie korzystam z ACERA mam zboku na przodzie przełączniki do WI-FI , Bluta i 3 G Device co kolwiek by to było

Cytat:
2010-08-16 18:35:20, piotr_ek pisze:
W wielu laptopach się właśnie tak włącza WiFi. W dellu na którym piszę tego posta jest taki knefel z boku. Przesunięcie włącza WiFi, a przesunięcie i dodatkowa przytrzymanie powoduje wyszukiwanie sieci WiFi.

Bo człek zacofany jest z jedny strony ...a z drugi zbyt do przodu

Jak do tej pory nie miałem laptoka z wifyjem (bo nie miałem takowej potrzeby) , stąd głeboka niewiedza ....z z drugiej strony jakiś tam najnowszy, duży i wypasiony asus (chyba), którego miałem okazję niedawno testować nie miał żadnych takich potrzeb "heblowania ryglami" ...

Ale ..po raz kolejny powtórzę , jestem zdania , że ..człowiek całe życie się uczy
( a i tak głupi umiera )

Cytat:
2010-08-16 20:34:40, bogdan1 pisze:
z drugiej strony jakiś tam najnowszy, duży i wypasiony asus (chyba), którego miałem okazję niedawno testować nie miał żadnych takich potrzeb "heblowania ryglami"

No to zapewne miał kombinację klawiszy włączającą WiFi.
No cóż... w pewnym wieku człowiek już musi zacząć sięgać po instrukcje obsługi.