Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2010-12-06 22:12:54 Dzięki za wyjaśnienie sprawy. Sądziłem, że system ten jest bardziej zaawansowany. |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2011-06-11 15:16:21 Odświeżam temat.
Zauważyłem coś niepokojącego. Jeżeli uruchomi się system ABS i czuje pulsowanie pod pedałem hamulca to zdaje się tak jakby samochód wtedy praktycznie w ogóle nie hamował. Do momentu uruchomienia się ABS-u wyraźnie czuje jak samochód zwalnia i wszystko z tylnej kanapy przykleja się na przedniej szybie, w momencie gdy samochód zaczyna "abeesić" hamowanie jest o wiele mniej skuteczne. Dopiero puszczenie i ponowne wciśnięcie hamulca sprawia, że samochód naprawdę zwalnia. W czym szukać problemu? Wszystkie łożyska są sprawne, nie mają najmniejszych luzów, nie ma reguły czy skręcam czy jadę prosto i co ciekawe- nie przy każdym uruchomieniu ABS-u tak się dzieje. |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2011-06-11 16:33:22
Jak Ci się włącza ABS to dociśnij pedał ile wlezie. Jak trzymasz słabo i ABS działa, to hamowanie jest żadne. Albo odpuszczasz, łapiesz przyczepność i hamujesz znowu albo deptasz w podłogę i zatrzymujesz się. To normalne, u mnie jest tak samo. Pozdro. |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2011-06-11 17:06:08 Problem w tym, że nawet jak się zaprę i docisnę to hamowanie jest słabe. Zupełnie tak jakby ABS pulsując podnosił pedał za wysoko |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2011-06-11 23:23:22
Sprawdz sprawnosc amortyzatorow i hamulce na rolkach. Jezeli amor nie trzyma lub ktores kolo normalnie slabo hamuje to abs wyrownuje do najslabszego,taka jego wada konstrukcyjna. Pozatym jak ABS sie wlacza to juz niema znaczenia jak dociskasz pedal chyba ze samo serwo slabo dziala. |