Tempomat w rav4 2004r

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam takie pytanie , czy ktoś montował w ravce tempomat . Ostatnio słyszałem że jest to kwestia zmiany kierownicy na tą z dźwignia i tyle . Tak przynajmniej jest w innych modelach toyoty .

Pozdrawiam

No i dwa kable trzeba podlaczyc do komputera silnika,i jeszcze tasma skretna musi miec te dwa piny wolne.

Cytat:
2010-11-23 20:16:15, Bigelektron pisze:
No i dwa kable trzeba podlaczyc do komputera silnika,i jeszcze tasma skretna musi miec te dwa piny wolne.

Rozumiem że taśma skrętna to ta w kolumnie kierownicy . Kable do komputera można kupić czy mogą już być ?

Cytat:
2010-11-23 20:22:29, jasioma pisze:
Rozumiem że taśma skrętna to ta w kolumnie kierownicy . Kable do komputera można kupić czy mogą już być ?

Raczej trzeba sobie pociagnac

Cytat:
2010-11-23 20:30:06, Bigelektron pisze:
Raczej trzeba sobie pociagnac

To co radzisz kolego , czy robić to samemu czy szukać kabelka po serwisach , może allegro ?
Może ma jakieś oznaczenie ten kabel ?
Rozumiem że kierownica z kabelkami i kostka prawidłowa to będzie 75% sukcesu . Jak to policzyć bez tego kabla to wystarczy do 200zł .

Cytat:
2010-11-24 18:02:39, jasioma pisze:
To co radzisz kolego , czy robić to samemu czy szukać kabelka po serwisach , może allegro ? Może ma jakieś oznaczenie ten kabel ? Rozumiem że kierownica z kabelkami i kostka prawidłowa to będzie 75% sukcesu . Jak to policzyć bez tego kabla to wystarczy do 200zł .

Nie kupisz w zadnym serwisie takiego kabla bo fabrycznie w wersji z CCS jest on w wiazce podkonsolowej.
Poniewaz niemasz tempomatu wiec najprawdopodobniej niema tego polaczenia ,wiec musisz sobie sam pociagnac taki kabel-moze byc glosnikowy
Uklad dziala tak ze dzwigienka CCS zwiera odpowiednio do masy pin z komputera silnika.
Jak niewiesz ktory to moge znalezc.
Kabel kupisz w sklepie z kablami np po 3 zl za metr.

Cytat:
2010-11-24 18:54:14, Bigelektron pisze:
Nie kupisz w zadnym serwisie takiego kabla bo fabrycznie w wersji z CCS jest on w wiazce podkonsolowej. Poniewaz niemasz tempomatu wiec najprawdopodobniej niema tego polaczenia ,wiec musisz sobie sam pociagnac taki kabel-moze byc glosnikowy Uklad dziala tak ze dzwigienka CCS zwiera odpowiednio do masy pin z komputera silnika. Jak niewiesz ktory to moge znalezc. Kabel kupisz w sklepie z kablami np po 3 zl za metr.

Kolego
widzę, że się orientujesz w tym temacie, więc mam pytanko. mam Ravkę ze Stanów z tempomatem, ale padła mi taśma pod kierwonicą i tempomat nie działa. Wymieniłem taśmę na używkę, ale u nas można kupić tylko wersje bez pinów na tempomat. I pytenie: czy można w jakiś inny sposób (poza taśmą) połączyć ten tempomat tak, żeby działał? Mogę jeszcze dać do regeneracji starą taśmę, ale chyba nić z tego nie bedzie bo jest mocno zjechana.

Cytat:
2012-01-22 09:55:37, wifi pisze:
Kolego widzę, że się orientujesz w tym temacie, więc mam pytanko. mam Ravkę ze Stanów z tempomatem, ale padła mi taśma pod kierwonicą i tempomat nie działa. Wymieniłem taśmę na używkę, ale u nas można kupić tylko wersje bez pinów na tempomat. I pytenie: czy można w jakiś inny sposób (poza taśmą) połączyć ten tempomat tak, żeby działał? Mogę jeszcze dać do regeneracji starą taśmę, ale chyba nić z tego nie bedzie bo jest mocno zjechana.

No raczej nie chyba ze wymontujesz dzwigienke tempomatu i bedziesz trzymal w rece jak pilota
A stara tasma tylko nie dzialala czy juz bylo slychac chrobotanie?

Cytat:
2012-01-22 13:21:13, Bigelektron pisze:
No raczej nie chyba ze wymontujesz dzwigienke tempomatu i bedziesz trzymal w rece jak pilota A stara tasma tylko nie dzialala czy juz bylo slychac chrobotanie?

stara taśma jest zerwana.
zastanawiam się czy nie można zamontować dżwigienki gdzieś obok przełącznika wycieraczek poza kierwonicą?

Cytat:
2012-01-22 16:39:49, wifi pisze:
stara taśma jest zerwana. zastanawiam się czy nie można zamontować dżwigienki gdzieś obok przełącznika wycieraczek poza kierwonicą?

Mozna ,ale to bedzie niezla popelina.

Cytat:
2012-01-22 19:59:51, Bigelektron pisze:
Mozna ,ale to bedzie niezla popelina.

no tak, ale chyba nie ma innego wyjścia. Lepiej mieć taki tempomat niż żaden.

Cytat:
2012-01-22 21:47:48, wifi pisze:
no tak, ale chyba nie ma innego wyjścia. Lepiej mieć taki tempomat niż żaden.

Witam ponownie,
właśnie otrzymałem zamówioną w Stanach taśmę i już wszystko działa jak należy.

chciał bym aktywować tempomat w RAV 4 2002 rok z silnikiem 1CD, posiadam pedał gazu 6 pinowy i 4 pinowy czujnik przy hamulcu na sprzęgło dołożę jak tylko zapali się kontrolka CRUSE, nie mam tez wiązki z kablami przy kierownicy czy jest ktoś wstanie mi wskazać od którego PIN przy ECU mam pociągnąć kable ? wszędzie są informacje o Avensis i corolli a do RAVki nie mogę nić znaleźć, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Cytat:
2013-07-04 21:45:29, termit_tm pisze:
chciał bym aktywować tempomat w RAV 4 2002 rok z silnikiem 1CD, posiadam pedał gazu 6 pinowy i 4 pinowy czujnik przy hamulcu na sprzęgło dołożę jak tylko zapali się kontrolka CRUSE, nie mam tez wiązki z kablami przy kierownicy czy jest ktoś wstanie mi wskazać od którego PIN przy ECU mam pociągnąć kable ? wszędzie są informacje o Avensis i corolli a do RAVki nie mogę nić znaleźć, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Najprosciej to rozebrać komputer i przeważnie jest opis na plycie pin CCS jeżeli niema to tez latwiej bo weźmiesz przez zaroweczke kontrolke 1,2W i zwierasz po kolei do każdego pina na zalaczonym zapłonie jak trafisz na CCS to się kontrolka zapali na zestawie wskaznikow.

ok będę próbować jak coś ustalę to dam znać, jak rozumiem to czujnik na pedale sprzęgła nie jest wymagany żeby zapaliła się kontrolka na liczniku ?

Cytat:
2013-07-07 23:01:57, termit_tm pisze:
ok będę próbować jak coś ustalę to dam znać, jak rozumiem to czujnik na pedale sprzęgła nie jest wymagany żeby zapaliła się kontrolka na liczniku ?

Zapalenie się kontrolki to tylko wlaczenie tempomatu a czujniki sa potrzebne do prawidłowego działania.Jak mu czegos będzie brakowało to nie będzie dzialal ale kontrolka CRUISE zielona zapali się po zmasowaniu impulsem pinu CCS.

rozebrałem ECU i żadnych podpisów nie widzę,
boję się też na ślepo zwierać piny, nie chce czegoś spalić ...

Uploaded with ImageShack.us

[ wiadomość edytowana przez: termit_tm dnia 2013-07-08 21:19:09 ]

Jakbedziesz zwieral poprzez zaroweczke 1,2W 12V do masy to niczego nie wypalisz w toyocie sprawdzone.

udało mi się znaleźć schemat elektryczny ECU czy jesteś wstanie na to spojrzeć ? bo sam nie bardzo mogę namierzyć tempomat

str 1
Tytuł strony
str2
Tytuł strony
str3
Tytuł strony

wtyczki

Tytuł strony

[ wiadomość edytowana przez: termit_tm dnia 2013-07-12 17:15:40 ]

Cytat:
2013-07-12 17:13:21, termit_tm pisze:
udało mi się znaleźć schemat elektryczny ECU czy jesteś wstanie na to spojrzeć ? bo sam nie bardzo mogę namierzyć tempomat str 1 Tytuł strony str2 Tytuł strony str3 Tytuł strony wtyczki Tytuł strony [ wiadomość edytowana przez: termit_tm dnia 2013-07-12 17:15:40 ]

Na tym schemacie niema pinu CCS