Za czuły ABS ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

To moja druga zima z Esperakiem i cały czas ten sam problem.
Czy ja jestem przewrażliwony czy ABS w Espero jest zbyt czuły ?
Opony różne, Navigator 2 i teraz Vredestein Snowtrac
Na obu auto momentalnie traci przyczepność i odzywa się ABS.
Poważnie myśle nad testowym usunięciem bezpiecznika od ABS - o ile w ten sposób da się wyłączyć.
Kumpel Nubirą zatrzymuje się praktycznie w miejscu podczas gdy ja sunę i sunę....

W Espero układ ABS "nie jest za czuły" Wpływ na poprawną prace układu ma kilka czynników m.in opony, amortyzatory, luzy w zawieszeniu oraz podstawowy element -hamulce mechanicznie muszą być sprawne (cylinderki ,szczeki, bębny, tarcze klocki).

Ja mam to samo. Winowajcę zlokalizowałem. Okazał się nim czujnik w lewym przednim kole. Standardowo wysunął się i zeszlifował o ząbki przegubu. Piszę "standardowo" bo to nie pierwszy przypadek w tym modelu. Z powodu braku kasy i czasu na okres zimy wyłączyłem go odłączając dwie wtyczki przy pompie ABS. Poza tym w okresie zimowym ABS bez EBD nie wiele pomaga, a nawet może pogorszyć sytuację na śliskiej nawierzchni, tym bardziej niesprawny.

Moja rada.

Należy zainwestować w nowe opony zimowe i problem zniknie.
Polecam z droższych 185/65R14 Ultra Grip 7+ 86T Goodyear
lub z tańszych ale dobrych 185/65R14 86T FRIGO2 DĘBICA

I tak jak napisał przedmówca, przy systemie ABS ważny jest również stan zawieszenia.

Mam Vredestein Snowtrac 3
Zawieszenie w stanie b. dobrym (już)

Cytat:
2010-11-29 16:12:30, ANalfabeta pisze:
... Kumpel Nubirą zatrzymuje się praktycznie w miejscu podczas gdy ja sunę i sunę....

Nubira ma "nowszy" układ sterujący ABS, zwiększona częstotliwość na sekundę cyklu hamowanie-odpuszczenie. Dlatego nie można porównywać długości drogi hamowania obu pojazdów.

czy Nubira ma taki sam układ ABS jak Leganza?

Cytat:
2010-12-14 10:28:24, archive15 pisze:
czy Nubira ma taki sam układ ABS jak Leganza?

Nie. Leganza ma układ Boscha ABS 5.3 + ew. TCS, a Nexia, Espero,Lanos, Nubira-układ Delphi.

Cytat:
2010-12-14 11:39:04, certiif pisze:
Nie. Leganza ma układ Boscha ABS 5.3 + ew. TCS, a Nexia, Espero,Lanos, Nubira-układ Delphi.

Trzeba jeszcze rozróżnić Nubirę I i II.

Nubira II ma ABS z EBD, a Nubira I nie ma EBD.