Alarm Q-SAFE -Programowanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie

Zakupilem do yarisa alarm Q-SAFE , produkcji polskiej ale montowany przez ASO też niektóre jako "oryginal" . Oryginał wyprodukowany w PL , dobre sobie , ale nie o to chodzi.

Sprzedawca dostarczył mi zestaw , w pudełku znajdowały sie 2 piloty , wiązki , czujniki utradzwiekowe , czujnik wstrząsowy , syrenka , centralka , wyłącznik krańcowy i dioda z przełacznikiem do programowania.

Oprócz tego instrukcja obsługi w postaci małej ksiązeczki i to wszystko. Instrukcji montazu nie ma , ani nawet schematu. Ale schemat udało mi sie zalatwic , jednak to wszystko co zdobyłe.

Centralka to QSAFE typ 002 DDS CAN3.

Auto gdzie ma byc zamontowany to Yaris II.

I moje pytanie jest takie czy ktos się orientuje czy po podłaczeniu tego pod listwę CAN alarm sam wylapie do jakiego modelu został podlączony czy trzeba jakims kodem programowac model auta ???

Sprzedający zapewnial ze sam wyszuka oprogramowanie , jednak z innego zródła sie dowiedziałem ze jezeli nie jest pod ten model zaprogramowany to nie wyszuka nic sam i trzeba bedzie zaprogramowac model pojazdu kodem. Ale ja nie otrzymalem kodu do tego aby zaprogramowac ze to Yaris.

Na pudelku pisze ze system jest przystosowany do działania z następujacymi modelami pojazdow : (i tutaj ma wymienione) Yaris (06-->) , RAV4 (06-->) , Corolla (07-->) , Auris (07-->) , Avensis (08-->) , Urban Cruiser (09-->) , Land Cruiser (08-->) , IQ (09-->). Ale nie ma nigdzie wspomnianych kodów do danego modelu.

Nie mam tez numerów parametrow do setupu.

Może ktoś z Was pomoże co z tym począc bo nie wiem czy kase na alarm wywaliłem w błoto czy jednak poradze sobie bez tych kodow , najbardziej mi chodzi o kod modelu auta aby go zaprogramować , czy jest wymagany.

Jezeli ktos by mial jakąs widomośc na ten temat to prosilbym o info , może byc na Priv

z góry dzięki

pozdr

[ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2010-12-28 21:13:33 ]

Cytat:
2010-12-28 21:11:50, sterciu pisze:
Witajcie Zakupilem do yarisa alarm Q-SAFE , produkcji polskiej ale montowany przez ASO też niektóre jako "oryginal" . Oryginał wyprodukowany w PL , dobre sobie , ale nie o to chodzi. Sprzedawca dostarczył mi zestaw , w pudełku znajdowały sie 2 piloty , wiązki , czujniki utradzwiekowe , czujnik wstrząsowy , syrenka , centralka , wyłącznik krańcowy i dioda z przełacznikiem do programowania. Oprócz tego instrukcja obsługi w postaci małej ksiązeczki i to wszystko. Instrukcji montazu nie ma , ani nawet schematu. Ale schemat udało mi sie zalatwic , jednak to wszystko co zdobyłe. Centralka to QSAFE typ 002 DDS CAN3. Auto gdzie ma byc zamontowany to Yaris II. I moje pytanie jest takie czy ktos się orientuje czy po podłaczeniu tego pod listwę CAN alarm sam wylapie do jakiego modelu został podlączony czy trzeba jakims kodem programowac model auta ??? Sprzedający zapewnial ze sam wyszuka oprogramowanie , jednak z innego zródła sie dowiedziałem ze jezeli nie jest pod ten model zaprogramowany to nie wyszuka nic sam i trzeba bedzie zaprogramowac model pojazdu kodem. Ale ja nie otrzymalem kodu do tego aby zaprogramowac ze to Yaris. Na pudelku pisze ze system jest przystosowany do działania z następujacymi modelami pojazdow : (i tutaj ma wymienione) Yaris (06-->) , RAV4 (06-->) , Corolla (07-->) , Auris (07-->) , Avensis (08-->) , Urban Cruiser (09-->) , Land Cruiser (08-->) , IQ (09-->). Ale nie ma nigdzie wspomnianych kodów do danego modelu. Nie mam tez numerów parametrow do setupu. Może ktoś z Was pomoże co z tym począc bo nie wiem czy kase na alarm wywaliłem w błoto czy jednak poradze sobie bez tych kodow , najbardziej mi chodzi o kod modelu auta aby go zaprogramować , czy jest wymagany. Jezeli ktos by mial jakąs widomośc na ten temat to prosilbym o info , może byc na Priv z góry dzięki pozdr [ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2010-12-28 21:13:33 ]

Najpierw sie pyta ,a potem kupuje-taka kolejnosc jest wlasciwa.
Sprzedaj to scierwo na Allegro ,to unikniesz wielu problemow.
Niewiem o jakie kody ci chodzi????
Jak centrala jest Can do Toyoty to czyta z Cana i wszystko.
Kup sobie Logica,to jest dobry alarm i sie nie pierniczy.
QY,QSave zawsze sie psuly wieszaly itd.Pozatym maja taki burdel w dokumentacji,ze co przysla procedure to nie pasuje do alarmu,bo maja sto dwadziescia odmian oznaczonych tak samo ,i sami chyba nie wiedza co do czego.Funkcje zmienia sie specjalnym pilotem do programowania ,a nie kazdy serwis go ma.Do Logica maja wszyscy.
Oryginal????Toyota ma tylko jeden alarm oryginalny TVSS drogi nieprzyzwoicie -tez zreszta do bani,nawet odciecia zaplonu niema.
Jak ktos sie szanuje i swoich klientow to montuje tylko akcesoria Clifforda-Logic Challanger itd.to sprawdzone produkty.

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2010-12-28 22:19:12 ]

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2010-12-28 22:22:51 ]

O kody to zapewne chodzi takie jak przy niektórych uniwersalnych alarmach gdzie trzeba zakodowac model pojazdu ręcznie.

W moim odczuciu qsafe na tle chińszczyzny której jest na allegro pełno nie jest taki zły. Awarie sie zdarzają , srednio na 10 zamontowanych z jednym są ciągłe problemy. Ale w skali większej ilości zamontowanych zestawów to faktycznie to wypada blado.

Cena tez w porównaniu do wymienionych post wczesniej zestawów jest zdeczko inna. Poprostu qsafe to jedno z najtańszych badziwi jakich peło na rynku i jakich montują w różnych serwisach montażysci. Pewnie tez zestaw kosztował tyle co porządnej firmy sama centrala z okablowaniem , bez jakichkolwiek dodatków.

qsafe po podłączeniu do magistrali powinien odrazu działać , programować go mozna poprzez pilota programującego lub na piechotkę przelacznikiem serwisowym. Ale tak prawde mówia ten alarm to zadna rewelacja , są lepsze , duzo lepsze i są gorsze od niego.

[ wiadomość edytowana przez: ireckek dnia 2010-12-29 11:25:00 ]

[ wiadomość edytowana przez: ireckek dnia 2010-12-29 11:27:00 ]

Za alarm dałem grosze w porównaniu do tych co Bigelektron wymieniłeś . W grucie rzeczy potrzebowałem cos co by sterowało centalnym zamkiem (do dodatkowego klucza bez pilota) i zawyło w momencie otwarcia drzwi.

Dziś go podłączyłem tak na sucho , zasilanie 12v , mase , i przewody pod CAN. Wsumie aktywujac alarm fabrycznym pilotem od auta , dioda sygnalizuje ze jest właczony i zaaktywowany. Jednak jak chciałem skorzystac z dołaczonych piltów to nie działają i alarmu nie aktywują, próbowałem je zaprogramować to podany w instrukcji fabryczny PIN nie wchodzi. Nie wiem , może to wina tego ze nie podłaczony był jak nalezy tylko tak na krótko. Mam tylko pytanie , jak sie podpiac pod centalny zamek , wyczytałem ze centralny nie bedzie działał z dodatkowych pilotów dopuki go nie podłaczy sie pod sterowanie zamkiem. Z fabrycznego pilotu auta oczywiście działa wszystko , i centralny i alarm niby. Ale pilot mam tylko jeden ledwo zipiący (obudowa popękana i w środku tez popękana obudowa) , dodatkowy kluczyk dorobiony ale bez pilota znów więc ten pilot by mi pasował. Dodatkowy dorobiony kluczyk działa , auto odpala więc jego bym uzywał z dodatkowym pilotem. W oryginalnym jak wyciągne wnetrze pilota gdzies na pólke w gazru to auto nie odpali , więc sądze ze ten dorobiony ma immo w kluczyku napewno.

I jeszcze jedna sprawa , przy zamykaniu drzwi pilotem , wczesniej nawet jak nie byl alarm na krótko podłaczony to sygnalizowane było to światlami pozycyjnymi z lewej strony tylko z przodu i tyłu. Nie miga prawa strona pozycyjnych wogóle w tym momencie (oczywiście normalnie pozycyjne jak sie wlaczy to są wszystkie) , czy można wogóle jakoś tego sie pozbyc i podłaczyc tak aby migały kierunkowskazy ??? W/g schematu alarm pod przełacznik awaryjnych trzeba tez podłaczyc.

Co do samego alarmu to jak go brałem wiedzialem ze to nie jest najwyzszych lotów , ale jak sie nasłuchałem i naczytałem w necie o tych "uniwersalnych" chińskich których pelno wlasnie na allegro to mnie przeraziło to. A ten miał być troche lepszy , ale tez nie za rewelacyjny. Pozatym szukałem takiego z pilotami dodatkowymi. Taki sporo lepszy kosztowal 10 razy tyle więc narazie zrezygnowałem z niego bo za duzo kosztów w tej chwili jzu z tym autem jest. Trzeba troche ochłonać z wydatkami.

A co do tego ze napisałem "oryginał" , to napisałem to celowo w cudzyslowiu poniewaz oryginałem w/g aso może być kazdy alarm. Kazdy z którego producentem sie dogadaja . Więc słowo oryginał to bylo w przenośni poniewaz rozbawilo mnie na pudełko to co bylo napisane. Oryginalny AutoAlarm Toyota . Z chińczykiem jakby sie dogadali i jakiś chlam montowali to tez by mówili ze to oryginal.

[ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2010-12-29 21:45:39 ]

I jeszcze jedna sprawa , przy zamykaniu drzwi pilotem , wczesniej nawet jak nie byl alarm na krótko podłaczony to sygnalizowane było to światlami pozycyjnymi z lewej strony tylko z przodu i tyłu. Nie miga prawa strona pozycyjnych wogóle w tym momencie (oczywiście normalnie pozycyjne jak sie wlaczy to są wszystkie) , czy można wogóle jakoś tego sie pozbyc i podłaczyc tak aby migały kierunkowskazy ??? W/g schematu alarm pod przełacznik awaryjnych trzeba tez podłaczyc.
Jakimi pozycyjnymi?????
Chyba kierunkowskazami?Chcesz powiedziec ze jak zamykasz auto pilotem w kluczu to ci pozycje migaja???

tak , raz przy zamykaniu migaja pozycyjne ale tylko jedna strona auta i przy otwieraniu dwa razy migaja pozycyjne. Praktycznie kazda toyota daje sygnał kierunkowskazami z tego co wiem, a w tej jest inaczej. Auto sprowadzone z Francji wiec nie mam pojecia co sie z nim dzialo przez ostatnie dwa lata. Jednak jak sie okazuje po kolizji z prawej strony był. Samochód mam od połowy grudnia i próbuje go doprowadzić do stanu takiego aby działało w nim wszystko. Dlaczego w tej tak jest nie mam pojecia , może coś popierniczone jest po tej kolizji co miala w niej..... Z pilota centalny działa dobrze , tylko wlasnie z tym syganlizowaniem świetlnym jest coś nie tak tylko....

EDIT:
Dodam ze ten oryginalny kluczyk to jest VALEO ocechowany.

Auto jest z 2006 roku , ale w/g dokumentów jakie dostałem od niej , zostało przez dealera sprzedane w 2008 roku i w tym tez miało pierwszą rejestracje we francji. O 12 jade do ASO na przegląd, więc się spytam i z tymi pozycyjnymi/kierunkami coś może zaradzą na miejscu.

[ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2010-12-30 10:00:25 ]

Byłem w aso na przeglądzie , prosiłem aby coś zrobili z tymi pozycyjnymi jezeli sie da . Aby jak mozna to migały z jednej i z drugiej pozycyjne lub kierunki. Jak odebrałem auto to juz teraz kierunkowskazami sygnalizuje zamykanie drzwi z pilota . Ale dziś rozebrałem drzwi pasazera poniewaz kolumna mi nie grała w drzwiach , i jak sie okazalo rozłaczona była , ale po złozeniu drzwi elektryczny podnosnik szyby przestał działać. Odlaczyłem przełacznik od szyby aby zdjąc tapicerkę i jak podlaczyłem ponownie po zlozeniu drzwi do kupy nie moge podnieśc szybe ktorą opuścilem przed rozbieraniem ich jeszcze....

Juz to auto zaczyna mnie powoli wkurzac...