Wyciek z układu wspomagania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Dzisiaj stwerdziłem ze wyciekl mi płyn z ukladu wspomagania.

Mam nastepujace pytania?

Czy w aucie z silnikiem 2,0 ze wspomganiem zbiorniczek jest taki czarny patrzac od przodu auta bardziej po lewej pod podszybiem??

Jak tam zastosowac plyn czytajac watki mam maly metlik??

Jak jest poprowadzony układ cały ?? czy ktos ma jakis schemat??ktoredy idą przewody??

Dziekuje za pomoc i rady

Pozdrawiam

Cytat:
2011-01-06 23:29:20, as1799 pisze:
Witam Dzisiaj stwerdziłem ze wyciekl mi płyn z ukladu wspomagania. Mam nastepujace pytania? Czy w aucie z silnikiem 2,0 ze wspomganiem zbiorniczek jest taki czarny patrzac od przodu auta bardziej po lewej pod podszybiem?? Jak tam zastosowac plyn czytajac watki mam maly metlik?? Jak jest poprowadzony układ cały ?? czy ktos ma jakis schemat??ktoredy idą przewody?? Dziekuje za pomoc i rady Pozdrawiam

Ja zmieniałem u siebie płyn.
Chciałem skorzystać z porad z forum (bodajże kol.Asterixa) ale jest tam napisane, że przewody idą w pobliżu chłodnicy na dole - u mnie niestety ich nie było (silnik 1.8 ). Cały płyn odciągałem ze zbiorniczka, co chwile kręcąc kierownicą. Potem zalałem płyn, okazał się za gęsty (chyba Bogdan mnie wtedy uświadomił ).

Więc spuściłem gęsty i wlałem kupiony na stacji Orlen płyn do wspomagania układu kierowniczego (sprzedawca mi pomógł wyszukać).
Niestety chyba nie udało mi się tego gęstego płynu odpowiednio usunąć, bo czasem jak odpale auto na mrozie, to przy manewrowaniu na parkingu potrafi mi kierownicę prawie zblokować na 2-3 sek. a potem jest już normalnie. Ale nie mam już siły grzebać i spuszczać znowu całego płynu

Pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: robertkaluza dnia 2011-01-06 23:36:04 ]

Hej dzieki za rady

bylem na orlenie statoil i shell i nie mieli tych plynow.

Fajnie by bylo gdyby ktos miał jakis schemat jak one ida była by łatwiej.

Pozdrawiam

Ps jutro sie wybiore do hipermarketu lub sklepu z czesciami

Cytat:
2011-01-06 23:49:40, as1799 pisze:
Ps jutro sie wybiore do hipermarketu lub sklepu z czesciami

W markecie nie radze.
Ogólnie te do wspomagania są chyba takie same jak do skrzyń automatycznych.

Z tym, że nie każdy do skrzyni automatycznej pasuje do wspomagania (ja właśnie olejem z marketu do automatycznych skrzyń zalałem i okazał się za gęsty).

Pozdr.

Mam jeszcze pytanie czy kazdy z tych oleji jest mineralny???

Dzieki pozdrawiam

Cytat:
Hej dzieki za rady bylem na orlenie statoil i shell i nie mieli tych plynow. Fajnie by bylo gdyby ktos miał jakis schemat jak one ida była by łatwiej. Pozdrawiam Ps jutro sie wybiore do hipermarketu lub sklepu z czesciami

schemat masz na klubowym ftp'e możesz sie podeprzeć katalogiem tam bedzie to rozrysowane

Cytat:
.." bylem na orlenie statoil i shell i nie mieli tych plynow. .."

z całym przekonaniem napiszę :

NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI żeby "nie mieli" !

każda z w/w firm ma w swojej ofercie ten produkt i niejako obowiązek dostępności tegoż na półkach swoich stacji !:

np.
produkt na Orlenie

[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2011-01-09 12:36:34 ]

Mieli mineralny i pytałem sie czy taki moze byc?? bo jakso wydaje mi sie ze chyba nie

Wiec prosze Cie o odp ktory ze stacji np orlena mam zakupic??

No wiesz moze u Ciebie sa ale unas w Gdyni byłem na 3 stacjach benzynowych i na zadnej nie mieli.

Na orlenie i na innych mieli jakis produkt regeneracyjny do układu ale to nie jest to czego szukam.

A widziałem w sklepie ten z orlenu i mieli ale jak wspomniaęłm mineralny.

Cytat:
2011-01-09 19:02:54, as1799 pisze:
Mieli mineralny i pytałem sie czy taki moze byc?? bo jakso wydaje mi sie ze chyba nie Wiec prosze Cie o odp ktory ze stacji np orlena mam zakupic?? No wiesz moze u Ciebie sa ale unas w Gdyni byłem na 3 stacjach benzynowych i na zadnej nie mieli. Na orlenie i na innych mieli jakis produkt regeneracyjny do układu ale to nie jest to czego szukam. A widziałem w sklepie ten z orlenu i mieli ale jak wspomniaęłm mineralny.

mój niemechaniczny nietechniczny i nieduży umysł podpowiada mi, że w takim układzie spodziewać się należy przede wszystkim właśnie oleju mineralnego. po co tam olej syntetyczny, który jest używany tylko w najbardziej wymagających miejscach jak np. nowe silniki?

Co do oleju syntetycznego to nie koniecznie w nowych silnikach, jak stary jest dobrze utrzymany to cały czas mozna stosowac syntetyk lub poł syntetyk,

Gdzies doczytałem ze ktos wlal olej gesty i było nie do konca ok

Wiec prosze o dalsze pomysly.

Pozdrawiam

Cytat:
2011-01-09 19:42:47, as1799 pisze:
Co do oleju syntetycznego to nie koniecznie w nowych silnikach, jak stary jest dobrze utrzymany to cały czas mozna stosowac syntetyk lub poł syntetyk, Gdzies doczytałem ze ktos wlal olej gesty i było nie do konca ok Wiec prosze o dalsze pomysly. Pozdrawiam

no tak, ja tu mam na myśli silniki wiekowe typu esperakowego gdzie na syntetyku możesz jeździć tylko tankując go równomiernie z paliwem.

mineralny nie musi być "gęsty", są różne gęstości i zapewne ten do przekładni wspomagania będzie rzadszy niż np. do skrzyni biegów (ze względu na jego nieco inny chatakter wykorzystania).

Cytat:
2011-01-09 19:02:54, as1799 pisze:
Mieli mineralny i pytałem sie czy taki moze byc?? bo jakso wydaje mi sie ze chyba nie Wiec prosze Cie o odp ktory ze stacji np orlena mam zakupic??

dostałeś LINKA DO KONKRETNEGO PRODUKTU ! ..po co rżnąć głupa albo próbować robić głupa z kogoś

w Espero jest olej dokładnie tej klasy ..niewskazana w w tym przypadku jest zmiana np. na DTF z grupy syntetyków i tyle!

Co do Roberta_K - tak mu (paskudnie) doradzili na stacji ..czy też sam sobie bezkontrolnie doradził (nie pomnę już) , że wlał do wspomagania oil przekładniowy stosowany do manualnych skrzyń b.

Jak mamy byc znow upierdliwi a nie lubie tego !!!!!!!!

Podałes linka

Konkretnie do 3 produktow.

Ale pierwszy mineralny jest HIPOL ATF II D
i tego mam kupic??

Bo drugi syntetyk i jeszcze jakis inny.

Prosze o bycie milszym kazdy moze miec problem a chce jak najlepiej

Pozdrawiam i Dzieki za rady

Cytat:
2011-01-09 23:43:44, as1799 pisze:
Podałes linka Konkretnie do 3 produktow. Ale pierwszy mineralny jest HIPOL ATF II D i tego mam kupic??

Słuszna uwaga ..w linku 3 produkty ..mea culpa , bo liczyłem na chociaż szczątkową Twoją wiedzę i na to , że skoro jako 1-wszy wyskakuje ten właściwy to nie będzie wątpliwości

Tak ..tego (lub takiej samej kategorii ATF-a II masz kupić )

P.S.
jestem milszy

Dziekuje