[MKVII] metaliczny pisk... łożysko oporowe??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Drodzy koledzy, podczas jazdy słyszę dziwny cichy metaliczny pisk, pierw myślałem że to klinowy objeżdża ale zauważyłem że przestaje piszczeć gdy wciskam sprzęgło, wyczytałem że to może być łożysko oporowe i najlepiej w starym aucie wymienić razem ze sprzęgłem.

Dodam że mam też strasznie twardy pedał sprzęgła może to przez to.

Co o tym myślicie? Jaka szansa że jest to oporowe i czy od razu trzeba wymieniać całość? Trzeba coś jeszcze wymienić?

[ wiadomość edytowana przez: Polocutor dnia 2011-02-01 15:25:15 ]

[ wiadomość edytowana przez: thomas77 dnia 2011-02-01 17:32:05 ]
[ powód edycji: poprawa tytułu(cyfry rzymskie) ]

na 99% to oporowe, twardy pedał jest jednym z objawów, innym to metaliczny pisk. Po rozgrzaniu może ustępować.

-----------------
W poszukiwaniu żywiciela ważną rolę u kleszczy odgrywa ruch, ciepło i inne czynniki chemiczne, np. zapach. Przypuszczalnie dlatego określone grupy ludzi są częściej kąsana przez kleszcze, niż inne. - Po prostu mają pociągający dla kleszczy zapach

ale mam wymienić samo łożysko czy tak jak "mechanik" doradza żeby całe sprzęgło od razu wymienić??

jako laik z dużo dawką chęci jestem w stanie to wymienić??

Jeżeli sprzęgło nie jest już pierwszej świeżości to z rozsądku wypada wymienić całość. I tak trzeba zdejmować skrzynię, więc bez sensu jakbyś miał za kilka miesięcy robić sprzęgło jak możesz za jedną robotą zrobić od razu.

fakt jest taki że autko jest u mnie z 3 miesiące i nie mam pojęcia w jakim stanie bedzie sprzęgło...

jaką firmę polecacie??

A to nie jest tak, że oporowe piska przy wciśnietym sprzęgle, a łożysko na wałku sprzegłowym przy puszczonym?

żebym to ja wiedział... wiem jedynie że jadąc normalnie piska a po wciśnięciu pedału cichnie po puszczeniu znów piska

Cytat:
2011-02-01 17:47:27, mefis22 pisze:
A to nie jest tak, że oporowe piska przy wciśnietym sprzęgle, a łożysko na wałku sprzegłowym przy puszczonym?

Teoretycznie powinno być tak jak piszesz, wciskasz sprzęgło zaczyna chrobotać, puszczasz sprzęgło - cisza. To typowy objaw łożyska oporowego.

nie no teraz to już w ogóle mam mętlik...

skrzynie trzeba zdjąć i zobaczysz w jakim stanie jest reszta.

-----------------
W poszukiwaniu żywiciela ważną rolę u kleszczy odgrywa ruch, ciepło i inne czynniki chemiczne, np. zapach. Przypuszczalnie dlatego określone grupy ludzi są częściej kąsana przez kleszcze, niż inne. - Po prostu mają pociągający dla kleszczy zapach