Szaarpanie podczas przyśpieszania Toyota Corolla E11

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć
Mam problem moja toyota corolla E11 z 1999r ma nietypowy problem tj. w trakcie przyśpieszania ( dodawania gazu ) samochodem szarpie... silnik 4 E-FE 1332. Na biegu jałowym jak i podczas jazdy obroty nie falują, nie włączyła się lampka awarii silnika. Ten problem nie zawsze występuje czasem samochód jedzie normalnie. Aha i gdy pojawia się ten problem samochód wolno przyśpiesza, brakuje mu mocy. Może ktoś mi podpowie co może być przyczyną....
Ostatnio wymieniłem filtry i olej i nic to nie dało.
pozdarawiam

Spróbuj odpiąć sondę lambda i pojeździć trochę.

To wymien swiece zaplonowe i obejrzyj porcelane w tej czesci na ktora nachodzi gumowy kaptur kabla,czy niema czarnej pregi-slad po przeskoku iskry.Jezeli tak to trzeba wyskrobac takze kaptur papierem sciernym.

Puść radio na jakiejś spokojnej stacji. Jeśli usłyszysz z głośnika cykanie w takt obrotów silnika to masz gdzieś syf na wysokim napięciu (sprawdź od kopułki do świecy wszystkie 4 sztuki tylko po kolei - nie wszystkie na raz bo zrobisz bajzel.)

Ja mam podobny objaw gdyż mam LPG i jak silnik się dostroi do gazu to na benzynie szarpie (po prostu zalewa go). Ale kuzyn miał podobny objaw bez LPG. Można spróbować wlać jakieś gówno typu STP na wtryski przez np. 2 miesiące. On twierdzi że pomogło.

Spróbuj też zresetować komp (wyjmij na 10 sek bezpiecznik EFI), niech się na nowo dostroi (paręset kilometrów) i zobacz czy sytuacja się powtarza

A swoją drogą to posłuchaj Bigelektrona.

Dołączę się do tematu ,mam taki sam silnik wymienione świece i kable i objaw ten dalej występuje ,zauważyłem że w trakcie występowania na wolnych obrotach silnik traci około 50 - 80 obrotów .