Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2011-03-05 20:13:16 wiem, wiem było 100razy ale nic co mnie interesuje u mnie wygląda to tak Espero stało 4 miesiące podpoiłem akumulator odpalił za 2 razem ale świeci się cały czas kontrolka ładowania na wyłączonym zapłonie i wyjętym kluczyku jak odpalę kontrolka gaśnie ładowanie wygląda tak 12,6V na odpiętym aku, na podpiętym 12,3V na odpalonym aucie 14,7V czyli ładowanie jest a ta kontrolka rozładowuje mi akumulator wymieniam na razie sprzęgło ale nie widzi mi się odłączać aku codziennie na noc |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2011-03-05 20:24:35
Odłączyłeś akumulator przy pracującym silniku? Przygotuj się na wymianę paru części typu regulator napięcia, mostek itp. ----------------- czasem tu zaglądam |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2011-03-05 20:37:14
|
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2011-03-05 22:08:59
|
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-03-05 23:32:50
musisz tylko pamiętać , że nie masz już drugiego Espero na części blacharskie ..tudzież niezbędne przy crash teście i mechaniczne |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2011-03-05 23:53:05
|
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2011-03-06 09:02:13
O widzę, że to jakaś nowatorska metoda diagnostyki samochodowej. Ja bym na jego miejscu nie ryzykował. W ten sposób można uszkodzić jeszcze bardziej swoje autko, a nawet sobie krzywdę zrobić. Porada zupełnie bez sensu. Do tego, żeby sprawdzić czy auto nie pobiera zbyt dużo prądu przy wyłączonym silniku służy miernik uniwersalny. |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2011-03-06 12:49:56 ech mmmmechanicy.....
to jest metoda dla tych którzy mają głowę na karku. Do uruchonienia inercyjnego wystarczy 8 góra 10 m. Czy ja napisałem, że z zablokowaną kierownicą ma objechać pół miasta ? Jak markon ma jakieś obawy to niech sprawdzi czy na wyłączonym zapłonie działają jemu np. migacze. będzie (powinno) być to samo. Do kol. slawkaP i VEndriuV: Jaki to jest "zbyt duży pobór pradu" ? ile to jest: 2, 5, 10 A ? ...czy ile ? to, że pobór prądu jest nawet w sprawnym samochodzie, to jest oczywiste - Jak podłączy sobie amperomierz i dowie się o jakimś poborze prądu, to co to pomoże w zdiagnozowaniu usterki ? - NIC !!! Natomiast sposoby które ja zaproponowałem - nie wykluczam, że pomogą |
Filemon2 Member Klubu Espero Daewoo Espero Janowice | 2011-03-06 13:01:25 Kostka stacyjki tez ale jak nie to wyciag tylko kostke z dwoma przewodami z alternatora i juz cos zobaczysz czy zgasnie czy nie.Na jednym z tych przewodów jest tzn.ma być +po stacyjce a na drugim sterowanie lampką.Regulator w alternatorze odcina lub daje mase lampce.Powodzonka |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2011-03-06 13:57:15 jutro wypróbuje |
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2011-03-06 15:03:35
O jakich Ty amperach mówisz. Samochód przy wyłączonym zapłonie pobiera około 100 mA. Jest to wartość zależna od tego jaki masz alarm, ile pobiera radio w stanie czuwania i takie tam. U mnie np. pobiera 60 mA. Jeśli wartość jest znacznie większa i wynosi np. 1 A to świadczy o tym, że jest niesprawność instalacji elektrycznej i wtedy szuka się przyczyny. Pomyśl tylko jaką kondycje musieliby mieć mechanicy w serwisie, którzy by pchali każdy samochód szukając usterki. W zasadzie w ten sposób można by też diagnozować także luzy w zawieszeniu Ale są znacznie lepsze sposoby i jednak tych się trzymajmy. [ wiadomość edytowana przez: slawek_p dnia 2011-03-06 15:05:50 ] |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2011-03-06 19:01:27
Doskonale się orientuję ile prądu pobiera samochód w czasie spoczynku... a sposób z uruchomieniem inercyjnym - tak jak zaznaczyłem wcześniej - jest dla tych którzy mają głowę na karku (...). Równie dobrze mógł sprawdzić czy przy wyłączonej stacyjce działają np. migacze - wszystko byłoby jasne. Chciałem tylko "z przekąsem" wykazać, że Wasze podpowiedzi w przedmiocie zdiagnozowania tej konkretnej usterki ...zdają sie psu na budę, bo zarówno z Twojego poprzedniego postu jak i tego ostatniego ...absolutnie nic nie wynika dla markona, nic go nie naprowadziliście na trop do usunięcia usterki... Markon dowiedział się że: "w celu sprawdzenia czy auto nie pobiera zbyt dużo prądu przy wyłączonym silniku służy miernik uniwersalny - zwany amperomierzem i jeżeli wartość ta wynosi np. 1 A to świadczy o tym, że jest niesprawność instalacji elektrycznej i wtedy szuka się przyczyny". Później jest jeszcze: "Ale są znacznie lepsze sposoby i jednak tych się trzymajmy". (tzn. jakie sposoby - co konkretnie ? - laweta ?? ) Sorry - ale nie podaliście żadnych konkretów. O konkrecie do sprawdzenia napisał "Filemon 2" - co mi się podoba bo być może mi też to się przyda... Najlepiej niech markon się wypowiada co aktualnie robi i co słychać w temacie... |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2011-03-06 21:02:15 nawigator5 i tu jest problem bo ja mam miernik profesjonalny |
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2011-03-06 21:40:02 Panowie, albo w tym wątku chcemy komuś pomóc w usunięciu usterki albo piep......my o pchaniu samochodu pod górkę. Ale skoro zainteresowany woli słuchać głupot to jego sprawa. Wasze wypowiedzi nic nie wniosły i napewno nikomu nie pomogą w diagnozowaniu usterek na przyszłość. A Markon jak nie chcesz słuchać w miarę mądrych porad to nie udawaj, że masz problem i nie zakładaj wątku. [ wiadomość edytowana przez: slawek_p dnia 2011-03-06 21:44:03 ] |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2011-03-06 23:23:40
|
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-03-06 23:55:33
poczekam te 7 minut... /będzie już poniedziałek / a co się ma zdarzyć przy tym sprzęgle , bo nie bardzo zrozumiałem Twe intencje ? |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2011-03-07 00:12:34
|
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-03-07 00:40:54
ze "się spaliło" to wiem od dawna .... nie o to pytałłem już kupę czasu mamy ...poniedziałek ...jakie wyniki pomiarów elektrycznych ??? Dobranoc ...sprawdzę Cię rano |