[MKVII] Czujnik ABS, parametry, oznaczenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czujnik ABS uszkodzony, przód prawa strona ( zamiast ok 1 kohm - przerwa ). Cena oryginału kosmiczna 500-750 zł. Znalazłem zamiennik na allegro ale sprzedający nie wie, czy podejdzie do mojego essa. W wykazie ma takiego samego eskorta jak mój ( 1,6;90 KM, zetec, 11/1997 ) z tym, że u niego jest 4x4.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1591183742
Czy ktoś może podać nr katalogowy tego czujnika. Mój przy wyciąganiu rozleciał się, - prawdopodobnie to standard.

Ten ze zdjęcia jest do twojego, będzie pasował.

Masz może numer katalogowy tego czujnika?.

nie

Ok., pasuje. Przy wyciąganiu starego trzeba wydłubać aluminiową osłonkę starego, która zostaje w piaście, - aby ten nowy wszedł ( plastikowa obudowa )

Cytat:
2011-07-18 06:55:26, sambor2 pisze:
Ok., pasuje. Przy wyciąganiu starego trzeba wydłubać aluminiową osłonkę starego, która zostaje w piaście, - aby ten nowy wszedł ( plastikowa obudowa )

u mnie dokładnie to samo kupiłem:
Allegro

wszystko ok, ale dalej świeci kontrolka ABS.
Wcześniej był u mechanika i stwierdził na komputerze jak podpiął że prawy jest padnięty, wymontował i za kilka dni powiedział ze może miec za 500 stówek więc olałem go kupiłem za 73zł i dupa. jak kontrolka świeciła tak świeci. odłaczyła nawet akumulator na minute podłaczyłem ponownie kontrolka dalej świeci.

Macie jakieś sugestie?

Jak masz czujnik zamontowany podłącz do niego miliwoltomierz ( końcówka czujnika odłączona od układu ) i pokręcaj kołem, jeżeli jest dobry wyindukuje się niewielkie napięcie, teraz już nie pamiętam ile?. Sprawdzałeś ten stary omomierzem, może mechanik się mylił?

Z tego co ja kojarzę to przy złączach OBD często musisz na komputerze diagnostycznym wykasować kod błędu (nawet po usunięciu awarii kontrolka będzie się świecić, bo komputer zapisuje wszystko w pamiętniku, za każdym razem go wczytuje, jeśli mu wymażesz to po restarcie jest git, a tak to nawet sprawny będzie pokazywał błąd) - może tutaj jest tak samo. Prawdę mówiąc to nie wiem jaki jest system w mk7 - według mnie im tego więcej w aucie tym gorzej.

Z drugiej strony - sprawdź czy ABS działa, jak działa to daj sobie spokój z kontrolką albo postaw w tym miejscu na zegarach pluszowego miśka

po przejechaniu kilku kilometrów sama zgasła