Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2011-07-23 09:28:23 Witam,
Wczoraj w trakcie jazdy moje auto odmówiło posługi. Wskazówka obrotów opadła i zaswiecil sie check. Silnik jeszcze pracował, wspomaganie jeszcze działało, wiec zjechałem na pobocze. Kilka razy jeszcze go krecilem, ze trzy razy odpalil, ale jak go wkrecalem na obroty, to wskazówka obrotomierza jakby żyła własnym życiem, skoczyła w te i wewte jakby w takt muzyki, zaswiecil sie check i opadała. Ale obroty silnika na ucho az do zgasniecia malały równomiernie... Pozniej krecilem go jeszcze pare razy ale juz nie zaskoczyl. Podczas nieudanych prob odpalania wskazówka nawet nie drgneła. Ale podczas tych dwóch udanych prob z kolei drgała podczas kręcenia. Zanim mnie znajomy zholował, zdazylem zajrzeć tylko pod kopułkę i palec rozdzielacza. Był na stykach troche brudny od sadzy. Czy to dobry trop? A może cewka w aparacie.... Pomóżcie, bo jesli to jest to, to moze jeszcze zdaze zakupic dzis te czesci i zrobic na własną ręke. |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2011-07-23 10:38:17 Sprawdź cewkę w aparacie zapłonowym i kostki do niego dochodzące.
|
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-07-23 21:03:42
A może przeczytaj jeden wpis przed Tobą ???
|
VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2011-07-23 21:14:21 nie wiem o której kolega wyżej wspomniał ale mi nie chodzi o :
http://obrazki.elektroda.net/74_1266336526.jpg tylko: http://obrazki.elektroda.net/56_1266336860.jpg a z tego co wiem to nie jest cewka zapłonowa tylko impulsatora czy jakoś tak. [ wiadomość edytowana przez: VEndriuV dnia 2011-07-23 21:15:49 ] |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-07-23 21:28:28
Z tego co wiem...to Kolega "wcześniej" też nigdzie NIE napisał że jest to cewka zapłonowa |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-07-24 00:31:57
To jedna z bardziej oryginalnych wizji ostatniej , forumowej pięciolatki |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2011-07-24 00:42:33 Kable i świece sprawdzone, brak przebić.
No więc wymieniłem dziś kopułkę i palec, gdyż zasugerowałem się TYM TEMATEM, a objawy były niemal identyczne. No i mniej roboty. Cewke wymieniałem (stara wtedy wusiałem wydłubać, w takim stanie była, a tez miałem problemy z zapaleniem auta i martwą wskazówką) moze 2 lata temu i teraz wyglądała normalnie. Furka pięknie odpaliła, ale przejechałem może 3 km i znow to samo. W poniedziałek wymienie cewkę. Swoją drogą, teraz auto odmawiało posłuszeństwa po nagrzaniu (na to wychodzi). Wtedy nie mogłem odpalić, kiedy stało min. 2 dni. Ehh.. |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2011-07-24 23:47:47
masz bohgdanie problemy z czytaniem ze zrozumieniem ? Od 4 lat wymieniam przed każdą zimą bo tak mi się podoba... W tym roku raczej nie wymienię bo na wiosnę założyłem oryginalny koreański aparat zapłonowy i mam nadzieję, że ten trochę pochodzi... Wszystkie dotychczas kupowane ...chińskie kopułki, palce i inne kutasy można se było w pi....e wsadzić - tyle były warte... Większość niedomagań espero pochodzi właśnie od aparatu zapłonowego, więc nie wiem co cię tak rozbawiło ??? co w tym dziwnego, że wymieniam ??? stać mnie i nudzę się to se wymieniam |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-07-25 00:02:54
Nie mam Ani też ..jakbyś nie zauważył ...NIE zabraniam Czyżbyś miał ..nawigatorze .. problemy z czytaniem ze zrozumieniem ? Natomiast ..Twoja koncepcja jest niezwykle oryginalną i tylko śmiałem wyrazić swój głęboki podziw /P.S. ja to akurat robiłem nieco odwrotnie...bo "co 4 lata" / Pozdrawiam |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2011-07-25 14:30:28 No i cóż... Cewka wymieniona, raz tylko zaskoczyl i zaraz zggasł. Wiecej nie odpalił. Wskazówka dalej martwa. Teraz to ja już nie wiem co jest grane... |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-07-25 16:03:12
No widzisz !...nie wymieniałeś każdego roku ..i teraz masz za swoje ! sorry...NMSP A tak poważnie...teraz zacznie się czarowanie /Może jakiś trop związany z paliwem?? / |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2011-07-25 16:15:25 Paliwo? Hmm, ale ta wskazówka nie drgnie nawet, wiec chyba nie to.
Ja ogolnie to już głupi jestem, ale pozostaje moduł aparatu albo cewka przy błotniku. W każdym razie rozrusznik kręci jak trzeba, i raz na 10 zapali na kilka dosłownie sekund. |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2011-07-25 21:45:45 Znalazłem coś takiego: >>KLIK<<
Jutro z samego rańca sprobuje odpalić. Jak zaskoczy na calkiem zimnym silniku, to lece do sklepu po modul zaplonowy. Bedzie bolalo... kolejne 120zl |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2011-07-25 21:52:24
Wykręć świecę (albo przyłóż inną świecę do wyjętego przewodu WN) i sprawdź czy jest iskra. Jak nie będzie to ...pozostaje tylko moduł albo cewka WN na błotniku. [przy założeniu, że palec i kopułka są sprawne] Ktoś kiedyś jeszcze opisywał przypadek, że padła kostka stacyjki - też nie było iskry. Jak iskra będzie ...to niech inni się wypowiadają ale na 90% może być pompa paliwa, która daje zbyt małe ciśnienie. To wszystko już było i podaję tylko to co inni już przerabiali. Jak naprawisz to daj znać dla potomnych... |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2011-07-26 13:44:08 I wszystko jasne. Moduł wymieniony, esperak znów zaczął ze mną rozmawiać po ludzku. Dlaczego to zawsze mosi być najdroższy element z możliwych do wymiany..? |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2011-10-09 14:08:10 Kurwa! Ale teraz szmelc robią!
Wczoraj w trasie będąc, w ktoryms momencie zauwazyłem, że wskazówka obrotomierza skacze po całej tarczy, przy czym silnik pracował normalnie przez kilkanascie minut jazdy, ale potem zaczal co jakis czas szarpać, krztusic sie. No myślałem, że mnie tam jasny ch*j trafi, bo to przeciez oczywiste, że padł ten zakur****y moduł! Jakims cudem dokulałem sie te pare km do domu. Dżizas ku**a ja pier***e |
VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2011-10-09 15:33:33 o jakim dokładnie module mówisz ?
Podczas jazdy także CI się tak dzieje? Bo ja ostatnio miałem podobną sytuacje, ale tylko na wolnych. |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2011-10-09 16:51:35 moduł aparatu zapłonowego
Działo się to w czasie jazdy, gdy obroty przekraczały 2000. Niedawno go wymieniałem, pojde do sklepu go zareklamować, a jak nie beda chcieli przyjac, to bedzie wpier**l kamieniami "bo juz w nic nie wierze" ze tak zacytuje Adasia Miauczyńskiego... |