Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2011-12-10 13:28:40 Sprawdz cewkę w aparacie zapłonowym, uszkodzona moze powodować właśnie losowe problemy z odpalaniem.
Sprawdziłbym jeszcze moduł aparatu zapłonowego. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2011-12-10 19:49:58
NIE!!! Sonda nie ma nic do odpalania, komputer analizuje odczyty z sady dopiero jak się rozgrzeje, początkowo niejako ignorując sygnały te sygnały. To typowe objawy elektryki. Zacznij od wymiany świec i cewki w aparacie zapłonowym. Dodatkowo możesz zafundować sobie jeszcze nowe dobre przewody. PS. Pompę to zmieniałeś z jakiegoś konkretnego powodu, czy ktoś Ci tak doradził bo auto nie paliło? |
jost Klubowy Weteran BMW 520d Lublin | 2011-12-10 23:23:17 Mi jedyny raz espero nie chciało odpalić, jak padł regulator ciśnienia paliwa. Na zimnym silniku palił (bo chyba nadmiar benzyny odparowywał), po chwili pracy był totalnie zalany. Może to to? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-12-10 23:50:26
Auto z "zalanym" silnikiem daje się czasem odpalić ale wyłącznie z butem w podłodze -czyli przy maks. otwartej przepustnicy więc...logicznie powiązał bym to z tym co pisze Kol. pochlast (regulator ciśnienia paliwa) P.S. cewki w aparacie nawet nie sprawdzaj- poświęć te 20zł i wymień , choćby dla zasady! /to nie bardzo objawy od niej ale przy jednym grzebaniu w aucie , uzyskasz święty spokój / |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-12-11 11:11:22 Piękna słoneczna niedziela ..więc pozwolę sobie przytoczyć pomysł kogoś innego , dlaczego możesz mieć problem :
Zaparkowałem wczoraj przypadkowo w strefie dla niepalących. Jak wróciłem samochód nie zapalił... |
FXX Espero W-wa | 2011-12-11 15:25:44 Z tą strefą to nie przejdzie, chyba nigdzie go w takiej nie postawiłem |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2011-12-11 16:27:01
pragnę nieśmiało zaprzeczyć, jakobym to ja sugerował usterkę regulatora ciśnienia paliwa - zrobił to kol. jost |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-12-11 18:45:53
Bardzo przepraszam , faktycznie zbyt pochopnie połączyłem Twoją wypowiedź o cewce z wypowiedzią Kol. jost o ciśnieniu (wstydzę się za to faux paus niezmiernie ) Niemniej ..pomijając wątek "osobisty" sens całości nie ulega zmianie . Dziękuję, pozdrawiam |
seboos Espero 1.5 16V LPG Sosnowiec | 2011-12-12 21:44:48 @FXX
Również radzę sprawdzić regulator ciśnienia paliwa. Wypnij wężyk i sprawdź czy jest benzyna. Jak jest to trzeba wymienić. Miałem to samo. Raz palił od "strzała" a raz nic i to w odstępie kilkunastu sekund. |
iskrownik Member Klubu Espero espero Łódź | 2011-12-19 18:36:18 cześć, mam to z tyłu, a było tak: w czasie jazdy ...stop. Co jest? hol do elektryka, wym. modułu zap. cewka zap. = 360,00 w plecy i 1500-2000 km spoko. Po czy muzyka gra i tango od nowa: hol elektryk i 300,00 zł. To mi wystarczyło i sam wymieniłem jeszcze 3 szt modułu. Potem wywaliłem wmontowany wcześniej sterownik centralnego zamka i jest kasa na paliwo. może masz coś obcego w instalacji? Przejściowo nie palił ale wymontowałem pompe paliwa, wyczyściłem jej filr/taki worek/ był cholernie zapchny i mam teraz spokój. Lato zima ciepły zimny pali, często nie ma co... palić. Ale to przez Unie Europy... nie? Espero to najlepszy samochód, może nie? Teraz jest nowy kleks... wskaźnik poziomu paliwa "0". W Google jest "Elektroda" pisze w niej facet, że tak się zdaża przy gazie, mam gaz. Jak się ociepli trzeba będzie sprawdzić instalacje el. zasilania paliwa i gazu. ponoć te "sznurki" mogą się gdzieś zaplątać. Chyba, że mjałbyś inny pomysł to napisz o tym, OK? siema. |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2011-12-19 19:20:46 A można po polsku? ----------------- czasem tu zaglądam |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-12-19 20:57:10
e tam...zastosuj NATO-wski algorytm deszyfrujący i będzie dobrze: kleks , unia , lato , zima , siema, zdaża Amen Jeszcze czegoś nie rozumiesz ?? |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2011-12-19 23:10:13 Ej... ale On to tak na serio?
Pozdr. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-12-24 15:58:59
na to wygląda .... (pewnie ma dobre, stałe dojście do trawki ..już niekoniecznie , jak widać takiej dobrej ) |
FXX Espero W-wa | 2011-12-24 17:50:27 I chyba udało się znaleźć przyczynę, którą była listwa wtryskowa. Po wymianie na inną Esperak pali od strzała zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku
Dzięki za porady i Wesołych |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2011-12-25 22:08:55
Nic to nie wniosło na poczet rozwiązania problemu - zbyt ogólnie..... Równie dobrze nogłeś napisać: Wymieniłem całą głowicę Po wymianie na inną Esperak pali od strzała zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku ...albo jeszcze lepiej: Wymieniłem cały silnik... A to sam wymieniłeś tą listwę ? czy jakiś MMMechanik [piekarz] Ci polecił ? Wg mnie wystarczyło wymienić sam regulator cisnienia paliwa.... "Listwa" - to jest kawał ajzola - z otworami m.in. pod wtryski. Tam nie ma co się zepsuć. Jaki ten ajzol miał wpływ na odpalanie...??? Jak sam wymieniłeś i działa - to gratuluję, ale jak ktoś cię namówił na taką wymianę i wykasował; to Cie zrobili w h....... |