Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DaZmud_9 LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B Sandomierz / Wrocław | 2012-02-01 15:23:07 Mam wyciek z układu chłodzenia. Dokładnie z lewej strony silnika V6, tej od kierowcy. Przy silniku z dużej rury która idzie do chłodnicy. Co tam jest przy silniku, gdzie ten wąż jest przypięty. Widać, że ktoś tam już coś lepił, i trochę się to rusza. Do czego ta rura od chłodnicy z lewej strony wchodzi? Co to jest. Bo jest taki mróz u nas, że narazię nie mam jak do tego zaglądać, a w garażu inny auto rozebrane. Proszę o rady, bo ze schematu, nie mogę tego wypatrzeć:
http://www.v6calibra.net/common/v6_calibra_coolant_system.htm |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2012-02-01 17:46:52 wejście na termostat?
takie alu. może jakaś opaska albo inny banał? |
mareckiL LOB WETERAN MV6 kombi xero Łódź | 2012-02-01 21:03:43 Termostat jest z przodu bloku między głowicami.Na obudowe termostatu jest nałożona alu rurka(uszczelnienie na 2 oringi),która jest przykrecona przez ucho do silnika.Na rurke naciagniety jest wąż gumowy,który łaczy sie z chłodnicą.
Miałeś dzwona to obstawiam,że ułamałeś ucho trzymające alu rurke i rozszczelniło się połaczenie z obudową termostatu,Dokręć też obejmy na wężu. Dostęp do tej alu rurki jest dziadowski(przechodzi między głowicą o obudowa rozrzadu) ale ja kiedys dałem radę. Ale sie kurde rozpisałem |
mareckiL LOB WETERAN MV6 kombi xero Łódź | 2012-02-02 16:04:48 Używkę kupisz wszędzie(Marios,alledrogo,miejscowy szrot)
Mususz tylko dobrze dobrać oringi(nie za ciasne-nie za lużne) wyczyścić rurę obudowy termostatu i wszystko posmarować przed złożeniem.(ja użyłem smaru silikonowego) |
DaZmud_9 LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B Sandomierz / Wrocław | 2012-02-02 16:25:27 No to będzie gimnastyka, żeby to wyjąć... |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2012-02-02 18:32:02
gimnastyka to jest wyjęcie termostatu bez ściągania dolotu |
DaZmud_9 LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B Sandomierz / Wrocław | 2012-02-02 19:51:24 Tak patrz na schematy - da się? Toż to czym to odkręcić? |