Nie świecą tylne lampy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ale numer...
Mam Corollę Verso 1.8 2002. Przestało mi świecić tylne, prawe światło pozycyjne. Pomyślałem - żarówka. Wymieniłem i dalej nie świeci... No to pomyślałem sobie, że przełożę z lewej lampy (świecącej), żeby zobaczyć, czy zadziała. Niestety na przełożonej żarówce lama również nie zadziałała, a co gorsze, po powrotnym przełożeniu lewa również przestała świecić...
Pomyślałem, że może bezpiecznik. Wyczytałem w instrukcji, że od świateł pozycyjnych jest bezpiecznik nr 25 (15A), ale on odpowiada również za inne elementy takie jak np radioodtwarzacz, podświetlenie wskaźników i inne. Problem w tym, że inne elementy działają prawidłowo, więc bezpiecznik odpada... Co może powodować mój problem? Proszę o poradę.

sprawdź kontrolką czy dochodzi prąd do wtyczki jeśli nie to sprawdź dokładnie bezpieczniki,sprawdź lub wymień żarówki ,była może klepa co by się gdzieś kable zwarły,coś masz dołożone -np hak co by mogło gdzieś zgnić i robić zwarcie,lub coś innego?a czy to jest żarówka jednowłuknowa czy dwuwłuknowa (STOP jest łączony z pozycją czy osobno)? nie pamiętam!

[ wiadomość edytowana przez: syd dnia 2012-03-03 14:23:33 ]

Witam ziomala
Jedną żarówkę mam nową, a druga to ta, która jeszcze chwilę wcześniej świeciła normalnie (przed przełożeniem). Bezpiecznik sprawdziłem - jest OK.
Samochodem jeżdżę od 3 lat i nie miałem żadnej stłuczki - jeszcze parę dni temu wszystko działało. Niczego nie dokładałem. Co do żarówki, to nie znam się na tym na tyle, by stwierdzić, czy żarówka jest jedno, czy dwuwłóknowa
Zauważyłem, że miejscami klosze lamp mają skropliny wody, a oprawki żarówek są jakby przegrzane. Odbarwień nie ma, ale sprawiają wrażenie kruchych. Może to jest przyczyną?

Dodam jeszcze, że oprawki żarówek są bez wtyczek - mają tylko takie blaszki, które łączą się z blaszkami przy kloszu. Oprawki zakładam poprawnie - nie da się ich zamontować inaczej. Kształt pozwala na podłączenie tylko w jednej pozycji.
Reszta świateł (kierunkowskazy, przeciwmgielne, hamulec, wsteczny) działają prawidłowo.

[ wiadomość edytowana przez: Bizzzon dnia 2012-03-03 14:31:20 ]

a sprawdziłeś kontrolką czy jest prąd w wtyczce? spróbuj wyciągnąć lampę i pooglądaj czy nie są pognite lub przerwane ścieżki lub te blaszki łączące.

Z elektryki jestem laikiem - nawet nie wiem jak to sprawdzić. Chyba podjadę do jakiegoś elektryka, bo sprawa mnie przerasta. Skoro żarówki i bezpieczniki są OK, to więcej sprawdzić nie jestem w stanie.
Dzięki za próbę pomocy.

ale kontrolką możesz posprawdzać czy prąd dochodzi.
na priv wysłałem info.

Cytat:
2012-03-03 21:37:47, syd pisze:
ale kontrolką możesz posprawdzać czy prąd dochodzi. na priv wysłałem info.

Jak niema kontrolki to jak sprawdzi