Regulacja 2 gaźników

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć

Po wstępnych konsultacjach z Bartkiem (dzięki postanowiłem jeszcze zasięgnąć opinii / poradzić się większej grupy, bo co dwie głowy to nie jedna otóż wprowadzam w życie pomysł 2 standardowych gaźników w 2107, ogólnie wszystko już poskładane na 2 gaźnikach od samary (2108-1107010) i teraz zaczęły się chyba schody jak to ustawić, żeby jako tako chodziło i dało się dojechać do jakiegoś magika. Objawy są takie, jak tylko wyłączy się całkiem ssanie to silnik gaśnie - wyregulować skład mieszanki, bo np za uboga ?? to chyba pytanie wyjściowe, bo o ustawianiu wolnych obrotów przy ssaniu nie ma chyba co rozmawiać narazie z rzeczy ważnych dodam, że jeśli wierzyć poprzedniemu właścicielowi, w silniku jest sportowy wałek, ale jaki nikt nie wie, i nawet przy jednym gaźniku ciężko było uzyskać niskie obroty w okolicy 800-1000. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, podpowiedzi na co zwrócić uwag itd

pzdr

No to cie niepociesze. Chlopaki co takie rzeczy w Rosji tez robia glownie narzekaja na zgranie dwoch gaznikow. Maja na to sposob. Sa takie swiece z okienkiem, w ktorym to widac kolor wybuchu mieszanki. Dwie takie swiece zalatwia twoj problem, widuje czasami je na allegro. Natomiast ode mnie taka uwaga, gazniki samary sa lepsze od 07 i tak zwany gaznik sportowy jest zrobiony na bazie 08. Gazniki tez mozesz ustawic u kogos kto robi motory, bo tu tez sa kilka gaznikow, a czy ustawi ci je w aucie nie powiem.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

A jeśli już siedzimy w gaźnikach motocyklowych to można zakupić wakuometry i z nimi wyregulujesz.

hehe mów dalej tematyka motocykli a tym bardziej wakuometrów do niej to już czarna magia, zdradzisz coś więcej ? na razie, nie wiem czy dobrze, postawiłem sobie za cel, takie ich ustawienie zeby nie gasł i jeździł a później chciałbym już bawić się w mieszankę tip top

pzdr

Cytat:
2012-08-06 22:15:43, Kuba2107 pisze:
A jeśli już siedzimy w gaźnikach motocyklowych to można zakupić wakuometry i z nimi wyregulujesz.

uszatek ma gaźnik z 8-ki (samary).
i ich regulacja będzie bardziej skomplikowana, bo jeden gaźnik podaje na 2 cylindry - ale idzie to zrobić naturalnie.

Miś, upewnij się, że kolektory lewego powietrza nie wpuszczają, i gaźniki stoją hermetycznie.
potem regulować.
Przeszkadzać będzie ten wałek, ale nie wiadomo jaki sport, bo moze odn wymaga regulacji faz rozrządu.

Cytat:
na razie, nie wiem czy dobrze, postawiłem sobie za cel, takie ich ustawienie zeby nie gasł i jeździł a później chciałbym już bawić się w mieszankę tip top pzdr

A widziales upalony zawor albo wypalona dziure w tloku?

-----------------

...to akurat tak, ale jakoś do warsztatu dojechać muszę, choć szkoda, że nie da się tego chałupniczo wyregulować

Nie, no spoko. Mozesz smialo posmigac jakis czas, ale nie w trase. Nie wiem czy ktos bedzie chcial sie pobawic w te twoje gazniki. Jak bys mial uklad wydechowy tez podzielony na dwa osobne, zdecydowanie latwiej bylo by to ustawic.

-----------------

specjalistę teoretycznie już znalazłem, ponoć ma iść podobnie jak z poziomymi więc zobaczymy, wydechu już rozdzielać nie będę powiększe tylko

I tu sie mylis, bo poziome gazniki to nie to samo.

-----------------

ja się tylko trzymam tego, że da się to zrobić bo działające przykłady widziałem, więc poddawać się na razie nie poddaje

Najwazniejsze w tym wszystkim to idealne zgranie otwarcie przepustnic.

-----------------

800-1000? za mało
Ja celowałbym w 1000-1500 (mówimy o wolnych obrotach).
Zależy jaki masz wałek. Ja mam wałek z Estonii (oznaczenie 7) z tego co kojarzę ma powyżej 300' i wolne obroty w okolicach 1000-1200 a powinno być nieco więcej. Generalnie jeśli chodzi o jednostajną pracę silnika przy sportowym wałku to jest to raczej nie do osiągnięcia.

http://www.youtube.com/watch?v=xpdvRl41QKI&list=UU5BkWxMHXbl3OGBgG0bWJIA&index=10&feature=plcp

[ wiadomość edytowana przez: Tomek2107 dnia 2012-08-06 23:55:58 ]

jednostajną czy na standardowych niskich obrotach ? przy jednym gaźniku chodził w okolicach 1500

A to ze masz dwa gazniki, to nic sie nie zmienilo. Obroty pozostaja takie same, czyli 1500.

-----------------

czyli logicznie myśląc,mieszanka to jedna sprawa, a to że gaśnie po całkowitym wyłączeniu ssania to efekt tego ze wolne obroty są za niskie, dobrze myślę ?

pzdr

Tomku, estoniec ma 256°, a estoniec+ ma 289°.

-----------------

Misiu, bardzo dobrze myslisz

-----------------

hehe no to z tym sobie chyba poradzę choć śruba do regulacji wolnych obrotów nie przewiduje chyba takich wartości

Niestety Szokolada mylisz się ...
Słowa Pana Wozowicza przytoczone przez Fleszera:

"7- 330-336
Wymaga bardzo duzego stopnia sprezania, ktory da sie osiagnac tylko za pomoca garbatych tlokow.
A najgorsze jest to, ze nie nadaje sie on do blaszanych
Tylko do formuly gdzie waga jest niewielka.
To nie jest moj wymysl, a slowa pana Wozowicza ktory scigal sie na ladach/formulach juz w 70 latach "

Chodzi o jednostajną pracę na sportowym wałku rozrządu.
Każdy "koksowany" motor charakterystycznie "przebiera" na wolnych obrotach.

[ wiadomość edytowana przez: Tomek2107 dnia 2012-08-07 00:23:49 ]