Problemy z centralnym zamkiem i czujnikiem drzwi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich klubowiczów.
W moim 14 letnim Espero są 2 dziwne i dosyć irytujące problemy.
Pierwszy tyczy się centralnego zamka, w momencie gdy chce zamknać samochód od środka przyciskami lock/unlock niestety rzadko kiedy łapią wszystkie drzwi i niektóre pozostają otwarte. To samo tyczy się ich otwierania po takim zamknięciu, nie każde załapią Problem pojawia się również przy zamykaniu alarmem. Alarm się uzbroi a zamki i nie złapią i jestem zawsze zmuszony najpierw kluczykiem przekręcic i zamknąć drzwi, a później uzbroić alarm.
Druga sprawa odnośnie czujnika drzwi. Ten działa bez zarzutu tylko przy drzwiach kierowcy, przy pozostałych albo nie łapie wcale albo z kilkusekundowym opóźnieniem. Gdzie dokładnie znajduję się ten czujnik przy każdych drzwiach i jak można go zreperować?

To chyba nie wina czujnika. Mam to samo w tylnych prawych drzwiach. Już się do tego przyzwyczaiłem. Czasem jest ok, a czasem nie. Wydaje mi się, że może to być wina okablowania w harmonijkach przy zawiasach drzwi.

Czujniki masz po otwarciu drzwi w prawym dolnym "rogu". Takie małe cos, wystaje w czarnej gumie. Wystarczy odkręcić wyczyścić i poprawić styk bo to śruba doprowadza masę do czujnika, gdy blacha przyrdzewieje tego przejścia nie ma.

Co do drzwi. Miałem podobnie u mnie siebie okazało sie, że wtyczka siłowanika master (sterującego) czyli u kierowcy była za słabo włożona. Tyle, że u mnie czasem w ogóle nie chciały się drzwi otworzyć lub wariowały. Wysrtarczyło wyciagnać i włożyć dobrze spowrotem wtyczkę przy samym siłowniku w drzwiach kierowcy i problem z głowy.

VEndriuV rozumiem, że aby dostać się do tego siłownika to muszę ten plastik z drzwi cały ściągnąć i wtedy dopiero się bawić?
Czy jest jakieś inne 'magiczne' dojście, żeby dostać się do niego?

Cytat:
Czy jest jakieś inne 'magiczne' dojście, żeby dostać się do niego?

Od zewnątrz. Wycinając otwór w drzwiach na wysokości panelu sterowania zamkami.
Sorki za spam.

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2013-01-02 11:40:47 ]

Zanim zaczniesz rozbierać tapicerkę w drzwiach proponuję sprawdzić przewody w gumowych peszlach przy zawiasach drzwi.
Częstą bolączką Espero jest łamanie się przewodów w tych gumowych peszlach.
Sam u siebie wymieniałem te przewody w 4 drzwiach.
A objawy miałem identyczne jak u Ciebie.