Opony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam po długiej nieobecności, mam pytanko czy mozna do esperaka załozyć opony 175/65/r14,(pomysł mojego ojca) jakie tego bedą skutki, nie znam się zabardzo na tym więc proszę o pomoc, z góry dziękuje za pomoc i proszę o opinie.
jak to będzie wyglądać z przyczepnością, czy nie będą się szybciej ździerać, keszcze raz dzięki.

Zimowe ?

Bedzie ok.

no więc tak:
Vmax, przyśpieszenie i spalanie powinno ulec poprawie.
Przyczepność pogorszy się. Wyjątkiem są opony zimowe - tu przy mniejszej szerokści przyczepność wzrasta - (chodzi oczywiscie o jazdę po śniegu).
Prędkosciomierz pozostanie niewzruszony - profil ten sam co w serii.

przypominam żeo będą opony letnie, a cvzt zawieszenie nie odczuje za bardzo tej zmiany chodzi mi o dziury nierówności itp...

Cytat:
przypominam żeo będą opony letnie, a cvzt zawieszenie nie odczuje za bardzo tej zmiany chodzi mi o dziury nierówności itp...

na zawieszenie nie ma to wpływu (na trwałość).
Spadnie pewnie (teoretycznie) trochę komfort resorowania - bądź co bądź mniejsza powierzchnia dotyku opony do gleby, ale z drugiej strony węższe opny lepiej radzą sobie w koleinach (zmniejszy się zjawisko ściągania).

Cytat:
Prędkosciomierz pozostanie niewzruszony - profil ten sam co w serii.

Nieprawda
Profil "65" to procentowy stosunek wysokości boku opony do jej szerokości, zatem 175/65R14 będzie trochę niższa (mniejsza) od oryginalnej.
Właściwy zamiennik to 175/70R14 - moim skromnym zdaniem bardzo wskazany do "zimówek".
Na letnich będzie zapewne trochę mniejsze spalanie i dłuższa droga hamowania.
V max oczywiście mniejsze - ale za to lepsze przyśpieszenie
Drogomierz będzie wskazywał większą ilość kilometrów niż zrobiłeś.
Prędkościomierz większą prędkość niż ta z jaką się rzeczywiście poruszasz
Ale to wszystko będą małe różnice - około 3%.
Pozdrawiam z Wrocławia

Cytat:
Nieprawda
Profil "65" to procentowy stosunek wysokości boku opony do jej szerokości, zatem 175/65R14 będzie trochę niższa (mniejsza) od oryginalnej.

Mówią ,że nigdy nie jest za późno na naukę

"Symbol prędkości oraz indeks nośności nie mogą być niższe niż na ogumieniu oryginalnym lub niezgodne z zaleceniami producenta pojazdu"

ot, taka opinia experta (nie moja)

a wy byście załozyli 175/65??

haha! A ja mam na tył zimówki z felgami 13' chyba 185 ale co pomiedzy to nie wiem I spoks jeździło się w zimie - takie dostałem przy kupnie auta Przednie 14' ale inne niż przy letnich te dwie pozostałe syferki... ale jakie? Nie wiem...

wiecej kilometrów to co licznik kilometrów jest przy kole a nie w skrzyni ?

Wiktor

Cytat:
2003-10-08 20:09:55, Wiktor_ pisze:

Wiktor

A skad licznik ma wiedziec o zmianie srednicy kola ?

Cytat:
2003-10-08 20:33:22, Zoltar pisze:
Cytat:
2003-10-08 20:09:55, Wiktor_ pisze:

Wiktor

A skad licznik ma wiedziec o zmianie srednicy kola ?

Jak to skąd wystarczy że spojrzy na oponę

Cytat:
Jak to skąd wystarczy że spojrzy na oponę