Mikser LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanie, czy można do silnika 1500 na gaźniku zastosować mikser o takich samych średnicach wlotu powietrza jak średnice w gaźniku czy muszą być mniejsze. Bo autko nie rozwija pełnej mocy i staje na 130 przy pedale w opór, a jak lekko odpuścić to do 140 i dalej. Obroty na wolnym tak do 5500 na benzynie efekt jest jeszcze bardziej odczuwalny.

Otwory w mikserze są mniejsze powiedziałbym o jakieś 2/5 otworów gaźnikowych. W fiacie uno 1.0 '96 takiego problemu nie mam, instalacja też starego typu z parownikiem, mikserem a po przełączeniu na benzynę jest pełen zakres obrotów odcina zapłon, na LPG też nie ma problemów żadnych.

Pozdrówki !

[ wiadomość edytowana przez: pawelkielich dnia 2013-11-06 22:40:35 ]

Muszą być mniejsze. Sprawdź wydajność parownika, bo raczej w nim jest problem. A jeżeli motor nie wkreca się na pełne obroty na benzynie, to oznacza że masz zwalony gażnik, chyba nie otwiera się druga przepustnica albo jeszcze lepiej, po prostu masz wyeksploatowany motor.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Nie gaźnik jest ok, przepustnice się otwierają po prostu za mało powietrza idzie do gaźnika i sie dusi, a odruchowo wyprzedzając wciskam pedał w podłogę. Do jazdy normalnej nie używam, ale przyjemnie jest czasem coś wyprzedzić. Mówisz, że jeszcze parownik?, bo filtr powietrza jest nowiutki może ze 300 km ma przejechane, niedawno rozbierałem gaźnik wszystko wyczyściłem, założyłem filtr na przewodzie paliwowym przed pompą, dysze przeczyszczone.

Motor ma 48500 oryginalnego przebiegu od fabryki jest w rodzinie, jeździł nim starszy pan więc raczej nie jest na skraju wyczerpania, jeździ się bardzo przyjemnie i płynnie. Wszystko jest pięknie do póki nie wdepniesz w podłogę, wystarczy odpuścić i normalnie go wkręca.

Liczyłem, że będę mógł zastosować większy mikser. Ehhh ta ekonomia...

[ wiadomość edytowana przez: pawelkielich dnia 2013-11-07 11:04:54 ]

To wskazuje na braki w dostawie gazu. Możesz mieć uszkodzoną rurkę od zbiornika do reduktora, zagięta na przykład.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

O ile jest wszystko sprawne w instalacji i doregulowane, to na benzynie jest norma, że nie przyciśniesz gwałtownie ze standardowym mikserem mikser łada bo zasłąnia on dysze emulsyjną na drugim przelocie. Jeśli chodzi o gaz to poprawisz to zastosując mikser od Bartka opisany w wątku: lpg w klasyku Jeśli chcesz szybko taki mikser daj znać odstapie ci. Jeśli zależy ci na niemal 100% osiągów na benzynie i gazie wstaw BLOSa BRC pisałem w tym wątku o tym.

Dzięki za info, jak na razie nie będę tego kupował dopiero pomyślę na zimę. Pozdro !