Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
s_baro Przasnysz | 2014-01-23 18:44:03 Witam. Mam pytanie. Jak sprawdzić czy wszystkie świece grzeją?? Czy możliwe jest to bez ich demontażu? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2014-01-24 02:29:30 Tak za pomocą amperomierza. |
s_baro Przasnysz | 2014-01-25 17:01:24 Jeśli można to poprosiłbym jakąs krótką instrukcję jak to zrobić. Gdzie przyłożyć końcówki miernika i czy robić to na włączonym czy wyłączonym zapłonie.
Pytam bo myślę że jestem w stanie to zrobić sam ale nigdy tego nie robiłem. Z góry wielkie dzięki |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2014-01-25 18:14:26
Tak trzeba mieć amperomierz do 20A.Odkrecas zkabel zasilający od listwy demontujesz listwe.Sprawdzasz kazda swiece z osobna jedna koncowka dotykasz do przylacza swiecy druga do plusa z akumulatora i tak po kolei...na spalonej swiecy nie będzie zadnego poboru.Na sprawnej w zaleznosci od temp silnika zacznie od np16A i spada do np. 6A.Uwaga jak będziesz przykrecal listwe to moment jest około 5Nm czyli tyle co w palcach bys przykrecal ta nakretke , dlatego sa te plastykowe czapeczki zabezpieczające przed odkręceniem.Jak przeciągniesz to naruszysz glowke swiecy i może nie zawsze kontaktować. |
s_baro Przasnysz | 2014-01-25 19:13:59
Ok. Dzięki Bigelektron za opis. Sprawdzę sobie te świece, bo w tamtym roku przy -20 stopniach silnik odpalał bezproblemowo po jednokrotnym podgrzaniu świec a w tym roku jakby gorzej. |