Jak sprawdzić czy świece grzeją w Yarisie d4d?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam pytanie. Jak sprawdzić czy wszystkie świece grzeją?? Czy możliwe jest to bez ich demontażu?

Tak za pomocą amperomierza.

Cytat:
2014-01-24 02:29:30, Bigelektron pisze:
Tak za pomocą amperomierza.

No tak się domyślałem że jakimś miernikiem ale jak to zrobić??
Jak to zrobić bez demontażu??
Z tego co zauwazyłem to wszystkie świece podłączone są do jednej tak jakby listwy.
Trzeba coś odkręcać czy jest jakaś prosta możliwość pomiaru??

Jeśli można to poprosiłbym jakąs krótką instrukcję jak to zrobić. Gdzie przyłożyć końcówki miernika i czy robić to na włączonym czy wyłączonym zapłonie.
Pytam bo myślę że jestem w stanie to zrobić sam ale nigdy tego nie robiłem.
Z góry wielkie dzięki

Cytat:
2014-01-25 16:57:15, s_baro pisze:
No tak się domyślałem że jakimś miernikiem ale jak to zrobić?? Jak to zrobić bez demontażu?? Z tego co zauwazyłem to wszystkie świece podłączone są do jednej tak jakby listwy. Trzeba coś odkręcać czy jest jakaś prosta możliwość pomiaru??

Tak trzeba mieć amperomierz do 20A.Odkrecas zkabel zasilający od listwy demontujesz listwe.Sprawdzasz kazda swiece z osobna jedna koncowka dotykasz do przylacza swiecy druga do plusa z akumulatora i tak po kolei...na spalonej swiecy nie będzie zadnego poboru.Na sprawnej w zaleznosci od temp silnika zacznie od np16A i spada do np. 6A.Uwaga jak będziesz przykrecal listwe to moment jest około 5Nm czyli tyle co w palcach bys przykrecal ta nakretke , dlatego sa te plastykowe czapeczki zabezpieczające przed odkręceniem.Jak przeciągniesz to naruszysz glowke swiecy i może nie zawsze kontaktować.

Cytat:
2014-01-25 18:14:26, Bigelektron pisze:
Tak trzeba mieć amperomierz do 20A.Odkrecas zkabel zasilający od listwy demontujesz listwe.Sprawdzasz kazda swiece z osobna jedna koncowka dotykasz do przylacza swiecy druga do plusa z akumulatora i tak po kolei...na spalonej swiecy nie będzie zadnego poboru.Na sprawnej w zaleznosci od temp silnika zacznie od np16A i spada do np. 6A.Uwaga jak będziesz przykrecal listwe to moment jest około 5Nm czyli tyle co w palcach bys przykrecal ta nakretke , dlatego sa te plastykowe czapeczki zabezpieczające przed odkręceniem.Jak przeciągniesz to naruszysz glowke swiecy i może nie zawsze kontaktować.

Ok. Dzięki Bigelektron za opis. Sprawdzę sobie te świece, bo w tamtym roku przy -20 stopniach silnik odpalał bezproblemowo po jednokrotnym podgrzaniu świec a w tym roku jakby gorzej.