Jak sprawdzić kondycję sprzęgła Yaris I

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam dzisiaj byłem na przeglądzie w aso toyoty i mam wpis że sprzęgło bierze przy podłodze i powiedzieli że to już końcówka sprzęgła ja nie odczuwam nic niepokojącego poza tym że raz na jakiś czas przy zmianie biegu zgrzytnie ale raczej to może moja wina szybka zmiana biegu i nie dociskam dobrze ale to sie zdarza raz na tydzień powiedzmy , moje pytanie jak najpewniej sprawdzić stan sprzęgła we własnym zakresie yaris d4d 2004r.

To jest trudne przy nowoczesnych samoregulujących się sprzęgłach.
To czy bierze wysoko czy nisko nie ma żadnego znaczenia, bo hydraulika kompensuje zużycie sprzęgła (punkt włączania sprzęgła możesz sobie ustawić jak chcesz i niewiele się ten punkt zmieni wraz ze zużyciem). Sprawdzanie "poślizgu" nie ma sensu bo poślizg ma sprzęgło które już właściwie zupełnie nie istnieje.

Jedynym "pewnym" objawem jest coraz większa siła potrzebna do naciśnięcia pedału. Gdy wyraźnie mocniej trzeba deptać niż zwykle to oznacza że sprzęgło do wymiany - ale znowu to trudno wychwycić bo się powoli przyzwyczajamy do coraz większej siły.

W jarku zwykle starcza sprzęgło na 200 tys. km

Dzięki znaczy jak nie ma żadnych innych objawów tylko to że bierze nisko od podłogi mi to wcale nie przeszkadza to rozumie że raczej nie ma się czym przejmować tylko jezdzić.

Cytat:
2014-05-03 13:23:49, piotrekaudi pisze:
Dzięki znaczy jak nie ma żadnych innych objawów tylko to że bierze nisko od podłogi mi to wcale nie przeszkadza to rozumie że raczej nie ma się czym przejmować tylko jezdzić.

Zgadza sie...i jak zacznie obslizgiwac to wymienic kpl.A z doświadczenia wiem ze jak zaczyna zabierać zbyt nisko lub zbyt wysoko to juz dlugo nie pociągnie.