POMPA ABS CZY MODUŁ?CARINA E 2,0 97r benzyna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wsztskich
Mam pytanie od dłuższego czasu mam problem chyba z ABS.Po gwałtownieszym wciśnięcia hamulca zapala się kontrolka ABS , którą gaśnie po ponownym włączeniu stacyjki.Podczas jazdy dochodzi czasami dziwny dźwięk jakby włączał się ABS nie hamując .Kable czujników ABS wyglądają OK-całe.Ostatnio problem zaczął się pogłębiać zwłaszcza po postoju rano hamulce są zablokowane jakby ktoś podłożył cegłę pod koła .Zaciski rozebrałem , jarzma wyczyściłem.tarcze ,klocki OK.Czy to zachowanie układu może wskazywać na uszkodzoną pompę ABS czy może coś innego?

Cytat:
2014-11-13 15:58:40, WYLLS pisze:
Witam wsztskich Mam pytanie od dłuższego czasu mam problem chyba z ABS.Po gwałtownieszym wciśnięcia hamulca zapala się kontrolka ABS , którą gaśnie po ponownym włączeniu stacyjki.Podczas jazdy dochodzi czasami dziwny dźwięk jakby włączał się ABS nie hamując .Kable czujników ABS wyglądają OK-całe.Ostatnio problem zaczął się pogłębiać zwłaszcza po postoju rano hamulce są zablokowane jakby ktoś podłożył cegłę pod koła .Zaciski rozebrałem , jarzma wyczyściłem.tarcze ,klocki OK.Czy to zachowanie układu może wskazywać na uszkodzoną pompę ABS czy może coś innego?

Na początek wymen plyn odpowietrz porządnie i odczytaj kody bledow potem skasuj i odczytaj ponownie.

Dzięki też o tym myślałem,płyn jakiś czas temu był wymieniany
a może to moduł sterowania ABS szwankuje?

Cytat:
2014-11-16 02:55:51, WYLLS pisze:
Dzięki też o tym myślałem,płyn jakiś czas temu był wymieniany a może to moduł sterowania ABS szwankuje?

Być może ale trzeba zacząć od plynu.Sprawdzilbym tez przekaźniki ABS i wiazke czasami zdarza się ze przekaźniki sa porozbijane po jakiejś klepie i korodują wewnątrz.