Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Brociu Kraków | 2016-04-27 18:03:27 Witam Wszystkich w moim wątku ![]() Ci którzy mnie kojarzą, wiedzą że zajmuję się przeróbkami modeli, w dość szerokim zakresie. W wątku tym będę przedstawiał swoje najnowsze prace, wszelkie opinie mile widziane. Z góry zastrzegam, że prace są kontrowersyjne i lubię konstruktywną krytykę, więc komentarze typu "oj, chyba mu się resory złamały", są bezsensowne ![]() Zaczniemy od początku: 1. RAF 2203 Latvia "SurfVan" W zasadzie pierwszy kompleksowo (zmiana koloru) przerobiony model: ![]() 2. Łada Samara Model krok po kroczku dostawał kolejne elementy, finalnie wyszedł taki potworek: ![]() Nie mogłem na niego patrzeć, obecnie jest rozebrany i bez lakieru czeka na lepsze czasy. 3. Jelcz 317 Skrócona rama, dorobione siodło, podmalowane jakieś detale. Obecnie ma jeszcze czerwone felgi do kompletu. ![]() 4. Warszawa 200 Pickup Ślepa Warszawa przeszła reanimację. Teraz ma już wstawione normalne światła, jednak wymagają jeszcze poprawki. ![]() 5. Przyczepka z Żuka W międzyczasie ze złomu zostało stworzone coś takiego. ![]() 6. Jelcz 316 Dla odmiany przedłużona rama, dorobione wnętrze paki, w przyszłości mam zamiar zrobić plandekę. ![]() 7. IZh 27151 Zmyte oznaczenia, pomalowane detale, przerobiony na wcześniejszą wersję. ![]() 8. Moskwicz 408 Z wykorzystaniem części od IZha, przerobiony na późniejszą wersję, dodatkowo obniżony. ![]() 9. Moskwicz 407 Odratowany wrak, dwukolorowe malowanie, nowe koła, obniżenie. ![]() 10. Ferrari California (1/24 Revell) Przyszła kolej na pierwszy plastik, który ma masakryczną ilość błędów i również będzie zrobiony od nowa. ![]() 11. UAZ 452 Trzecie wcielenie uszkodzonego modelu, do chwili obecnej najbardziej aktualne. Pierwsze podejście do zrobienia czegoś we wnętrzu. ![]() ![]() 12. UAZ 3909 Przeróbka na model 3909 (pomimo nabicia takiej nazwy na podwoziu, model go nie przypominał), lift, nowy zderzak z wyciągarką, pomalowane wnętrze. ![]() 13. Waloryzacja Łady Samary Waloryzację (i naprawienie braków) przeszły 4 modele, oprócz widocznych na zdjęciu jeszcze dwie białe. Czerwony IST dla porównania ![]() 14. Moskwicz 400 Custom W zasadzie pół modelu zbudowane od zera. Prymitywnie bo prymitywnie, ale jak na moje ówczesne zdolności, to i tak wow. ![]() 15. GAZ 13B Czajka Odratowany model z brakami. Wypolerowany lakier, pomalowane wnętrze, dorobiony dach i detale. ![]() 16. Nysa 522F Przeróbka z milicji. Model miał rozpoczęte usuwanie bocznych drzwi, szlifierką kątową, więc super pomysł to nie był... Został odratowany na tyle ile się dało. ![]() 17. ZIŁ 118K Jeden z bardziej udanych modeli. Usunięcie osprzętu milicyjnego, przeróbka wnętrza, wyczyszczenie szyb z "firanek", przemalowanie, obniżenie itp. ![]() 18. RAF 2203 Odkurzenie, naprawa braków, pomalowane wnętrze, wypolerowany lakier, obniżony na nowych kołach. ![]() 19. GAZ 69 Rat Style Pierwszy "złomek". Zrobiony w 24h z wraku otrzymanego od kolegi. ![]() 20. Chevy Chevelle SS Pierwszy HotWheels. Kupiony był z pół roku przed jego zrobieniem, jako dawca silnika i kół. Postanowiłem zrobić coś z tego co zostało i okazało się, że społeczność przerabiająca te "zabawki" jest ogromna. W chwili obecnej HotWheels stanowią solidną gałąź mojej kolekcji. ![]() 21. Chevy Silverado (C10 III gen) Drugie podejście do tego modelu, obecnie ma jeszcze znaczek na grillu. ![]() 22. Datsun 510 Bluebird Wagon Trzeci customowy HotWheels, zmiany ograniczyły się do zmycia kalkomanii i zrobieniu kilku dodatków. ![]() 23. Chevy C10 '62 (I gen) Najbardziej udany HotWheels, "zaliczył" prezentację na blogu picinspire oraz c10_diecast ![]() 24. Nissan Skyline "Kenmeri" (LibertyWalk replica) Kolejne HotWheelsy dochodziły na warsztat w ilościach hurtowych, kolejnym był Nissan Skyline, którego przerobiłem na replikę LibertyWalk. W chwili tworzenia był to trzeci taki HotWheels na świecie. ![]() 25. Chevy C10 '67 (II gen) Do kompletu trucków Chevroleta brakowało drugiej generacji, tak więc pojawiła się: ![]() 26. Lamborghini Huracan LibertyWalk Kolejnym HW był również jeden z bardziej udanych moich modeli, Lamborghini Huracan z dodanym pełnym pakietem LibertyWalk. ![]() 27. Ford Fairlane Obniżony dach, usunięte słupki B, rdza na całym modelu. ![]() 28. GAZ Volga 21 (III series) Kolejna reanimacja, z użyciem części od modelu III serii. ![]() 29. GAZ Volga 21 (II series) Kolejny rat, z którego nie jestem w ogóle zadowolony. ![]() 30. GAZ 14 Czajka Pomalowanie wnętrza i waloryzacja ![]() 31. ZIŁ 111G Jak wyżej ![]() 32. Daewoo Tico Delikatna waloryzacja modelu z serii Masini du Legenda ![]() 33. Chevy Chevelle SS Historia jak z poprzednim Chevelle, jednakże ten przeszedł troszkę więcej zmian, dlatego trwało to znacznie dłużej. ![]() 34. Lada 2107 Pierwszy model, którego się dotknąłem, dopiero na 34. pozycji, gdyż dopiero wtedy przeszedł ostateczną reinkarnację. ![]() 35. Diorama "To już jest koniec-Fiat 126p" Również trzecie wcielenie modelu, tym razem ostateczne. ![]() 36. Lada 2103 Naprawa wraku w stylu JDM, wymaga kilku poprawek. ![]() 37. Jelcz Berliet PR110U Zwaloryzowany kurdupelek z KAPu. ![]() 38. Citroen 15 Traction Avant Rat Rod (1/24 BBurago) Również model, z którym jestem kojarzony, obecnie przechodzi delikatne poprawki. ![]() 39. Diorama z Fiatem 126p dla Tomka Model wykonany na zamówienie, jako rozwinięcie poprzedniej dioramki. ![]() 40. Fiat 126p Cult Style Ponownie reanimacja wybrakowanego modelu. ![]() 41. Ford Fiesta WRC Szybkie przemalowanie HotWheelsa. ![]() 42. Datsun 510 Bluebird Wagon "missile" Model przerobiony w stylu "missile drift". ![]() 43. Chevy C10 (II gen) Kolejny do rodzinki. ![]() 44. Fiat 132p Rat Model otrzymany od kolegi jako wrak, kierunek był oczywisty. ![]() 45. Tarpan 237 Rat Model był totalny wrakiem, więc również kierunek był oczywisty, najlepszy rat jaki mi wyszedł. ![]() 46. Diorama z Fiatem 125p ![]() 47. VW Golf IV Rat (1/24 Welly) Najbardziej "poryty" projekt jaki wykonałem. Tylne drzwi zostały wycięte i połączone z przednimi, dach został wycięty, zderzaki przerobione na wersję EU i sporo innych. ![]() 48. Diorama z GAZem 13 Czajka Tutaj największym wyzwaniem była podstawka, nie jestem z niej do końca zadowolony, ale projekt bardzo się spodobał. ![]() ![]() 49. Polonez Caro "Panda" Polonez Caro pomalowany w stylu "panda", z kilkoma przeróbkami nadwozia. ![]() 50. GAZ 69 (T-3) Rat Zrobiony do parki z moim pierwszym ratem. ![]() Obecnie pracuję m.in. nad projektem który ma na celu przerobienie 10 Maluchów na różne repliki prawdziwych samochodów. Mój "workshop" to też modele seryjne, perełki w zbiorze to modele 1/18, m.in. VW Golf GTI VII Norev ![]() Mercedes C-Klasse Model T S204 AUTOart ![]() Mercedes E-Klasse Model T S212 PMA ![]() Subaru Impreza WRX STI "BugEye" Wagon AUTOart ![]() Clio V6 by Renault Sport Universal Hobbies ![]() Przy całym boom na HotWheelsy, które się u mnie pojawiło, rozpocząłem też zbieranie Treasure Hunts. Obecnie mam ich 8 sztuk. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Post będzie uzupełniany o kolejne zdjęcia modeli z kolekcji, jak i o nowe prace. Postaram się też podlinkować zdjęcia tak, aby odnosiły do pełnej galerii danego modelu. Prace w trakcie można podglądać na moim facebooku Zakończone prace (wraz ze sporą ilością fotek z prac) wrzucam na bloga, do którego link jest w stopce. Pozdrawiam, Brociu |
Brociu Kraków | 2016-05-29 16:22:22 51. Rat Style 126p '88
Pierwszy z serii replik Maluchów. ![]() 52. Fisher's Rat Style 126p Drugi z serii replik Maluchów. ![]() 53. Porzucona Nysa N61 Szyba winieta, w której wykorzystałem Nysę N61. Model dostałem w stanie "złom". ![]() Dioramka na sprzedaż, chętnych zapraszam na priv Pozdrawiam, Brociu |