Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Ravdarka Rav 4 II Wawa | 2018-07-21 16:57:44 To moduł:
https://allegro.pl/modul-doswietlania-zakretow-doswietlanie-drl-i6937429342.html schemat wpięcia w instalację: http://lepard.eu/wp-content/uploads/013m1.png Mam dwie instrukcje serwisowe elektryki dla Toyoty II gen. Na razie ćwiczę na sucho - tylko schematy. Mój problem to brak znajomości rozkładu wiązek w aucie - dlatego szukam odniesienia poprzez konektory i kolor przewodu - to na schematach mam. Skąd pomysł na omomierz: nie mam pewności, czy w kolejnych modelach nie zdecydowano o zmianie koloru przewodu względem pierwotnego schematu, dlatego chciałem przeprowadzić kilka prostych testów na wypiętym aku: wpiąć się dodatkowym (zewnętrznym) przewodem w konektor lampy (wyjęta żarówka, bezpiecznik) i sprawdzić czy mam przejście do gniazda bezpiecznika. Dodatkowo chciałem sprawdzać detektorem (już z aku) czy przewód robi się "ciepły"po załączeniu przełącznika. Wszystko to w obawie o dupny fojer właśnie |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2018-07-21 23:37:09
|
Ravdarka Rav 4 II Wawa | 2018-07-22 00:31:19
2003 przed małym liftingiem, 2.0 benzyna, manualna skrzynia, 5 drzwi |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2018-07-22 12:11:51
[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2018-07-22 12:17:24 ] [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2018-07-22 12:18:08 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2018-07-22 12:39:04
No to po kolei. kierunkowskazy bierzesz z flashera czyli przerywacza kierunkow . wlaczasz kierunek i słuchasz skad cyka znajdujesz flasher w okolicy body komputer i klatki z bezpiecznikami pod kierownica z lewej str .Taki szary sześcian z jedna wtyczka sprawdzasz kontrolka który kabel blyska w lewo który w prawo. Sygnal swiatel pozycyjnych bierzesz z któregokolwiek podświetlenia klawisza z lewej str kierownicy przeważnie kolor zielony sprawdzasz kontrolka czy gasnie i zapala po wlaczeniu pozycji. Prad staly i po zapłonie bierzesz spod stacyjki grube kable sprawdzasz kontrolka który jest który.Tylko sprawdz czy nie ginie zasilanie po przekręceniu na rozrusznik bo to wtedy jest ACC a nie Ignition. Zamek centralny znajdziesz w kostkach w progu wiazka drzwi wyłącznik drzwi kierowcy pociągnij kabel od wyłącznika w słupku lub znajdz kabel w progu za pomoca kontrolki jak ci latwiej.Nie pamiętam gdzie jest przekaźnik przeciwmgielnych przod ale chyba niestety pod maska.Wiec musisz przeciagnac kable przez przelotke wiazki do przedzialu silnika. sygnal predkosci weź po schemacie z zegarow tez jest kolorem fioletowym w aucie. Wszystko lutuj a szybkozlaczki możesz od razu wywalić tam gdzie powinny wyladowac zaraz po wyprodukowaniu czyli do kosza. [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2018-07-22 12:42:53 ] [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2018-07-22 12:44:12 ] |