Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2021-05-01 13:24:27
Jezeli klawisz AC po chwili po wlaczeniu nie zaczyna migac I wentylatory zalacza to wyglada ze wszystko jest ok tylko gazu juz jest b malo. Wiec trzeba nabic i od razu z koloryzatorem bo jezeli szybko ucieknie to bedzie wiadomo ktoredy. Mozesz tez popatrzec po chlodnicy i przewodach pod maska jezeli zauwazysz zaolejone i przykurzone miejsce to slad wycieku. Ale prawdopodobnie nigdy nie uzupelniales gazu to wtedy jest normalne ze sobie stopniowo opuszczal uklad okolo 10% rocznie to norma choc czasami nie ubywa wcale jak np w moim juz 12 letnim aucie. Gdyby gaz calkiem uciekl to by prawdopodobnie nie wlaczal wentylatorow choc to zalezy od ukladu. Mozesz tez sprawdzic bledy wciskajac i trzymajac klawisz Ac i recyrkulacja lub ac i auto bo juz niepamietam. Trzymasz wcisniete wlaczasz zaplon i po chwili puszczasz wyswietla kody bledu. |
kpkp1985 Toyota Rav4 2.0 Jastrzębie | 2021-05-02 15:00:37 A na brak gazu nie ma odpowiedniego komunikatu? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2021-05-02 17:28:34
W najnowszych ukkadach tak w tym nie pozatym skoro zalacza wiatraki to prawdopodobnie gaz jest ale za malo |
kpkp1985 Toyota Rav4 2.0 Jastrzębie | 2021-05-10 06:16:39 A co może oznaczać przy włączaniu klimatyzacji (która oczywiście nie działa tak jak w temacie) ale słyszę z kratek nawiewu takie syczenie…? |
kpkp1985 Toyota Rav4 2.0 Jastrzębie | 2021-05-18 18:57:55 Witaj,
W końcu byłem ze swoją RAV w serwisie ASO odnośnie tej klimy. Zaskoczyło mnie jak poinformowali, ze mam uszkodzony skraplacz… oryginalny kosztuje 1500 zł a zamiennik ok. 500 + potem nabicie 500 + robocizna wszystkiego 400 = 1400 Moje pytanie czy możliwe jest, ze uszkodzony został w lokalizacji, której się znajduje ten skraplacz? , bo nie neguje ich zdania, ale słyszałem ze ciężko o uszkodzenie jego w RAV i prędzej może gaz po prostu się ulotnił z biegiem lat, ale tutaj jasno wskazuje ASO na skraplacz Dziekk |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2021-05-22 13:16:42
Skraplacz uszkodzony znaczy nieszczelny tak? Nabili koloryzatorem i stwierdzili nieszczelnosc Czy tez jest zauwazalny wyciek typu zaolejone miejsce czy poprostu skorodowal i powypadaly lamelki i wisza rurki. Jakos to chyba sprecyzowali czy nie??? |
carinae20gli toyota carina e zamość | 2021-05-24 21:51:53
Mi w serwisie klimatyzacji powiedzieli, że wymiana uszkodzonego skraplacza to 800zł. Dzisiaj sam wymieniłem (w Hyundaiu): 30 minut demontaż przedniego zderzaka i skraplacza i tyle samo czasu montaż nowego skraplacza i zderzaka. Za sam skraplacz zapłaciłem 246zł. Jak spróbujesz sam, to koszty mniejsze. |
kpkp1985 Toyota Rav4 2.0 Jastrzębie | 2021-07-08 08:10:27 Panowie,
Skraplacz wymieniono w ASO i nabita na nowo klimatyzacje. Nie wiem jak to zrobili, ale powiedzieli ze udało im się wymienić bez ściągani zderzaka… Skraplacz kupiłem sam, w ASO na podstawie nr zasugerowano mi, aby zmniejszyć koszty żebym kupił z firmy DENSO i tez tak uczyniłem, zapłciłem około 500 zł zamiast z ASO 2000 zł Skraplacz musiał zostać wymieniony, bo jak informowało ASO jest już zbyt mocno skorodowany czyli w moim rozumieniu nieszczelny itd… No i co… po wymianie skraplacza i nabiciu nowego gazu klimatyzacja działa, ale ja i moja żona mamy wrażenie jakby to powietrze nie leciało tak lodowate jak wcześniej czyli przed wymiana jak była jeszcze sprawna i jakby dłużej trzeba było teraz czekać tym samym na schłodzenie całego auta… - nie wiem czy jest to powodem upałów obecnie panujących czy coś jest nie tak. Powiedzcie mi jest jakaś różnica jak chłodne w opcji AUTO mając ustawione bo 19 stopni czy jak ustawie w manualu, bo zauważyłem ze w auto jakby właśnie mniej zimne powietrze leciało… a patrząc na sile nawiewu jest taka sama. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2021-07-11 20:53:28
|
kpkp1985 Toyota Rav4 2.0 Jastrzębie | 2021-07-17 11:42:12 Byłem w ASO, uprzejmy Pan stwierdził, ze faktycznie mogłoby szybciej (nie mocniej?) chłodzić i dodał jeszcze czynnika 100? , bo wcześniej sprawdzal pod maska i widział w wizjerze bąbelki powietrza?
Zobaczymy czy to pomoże… |