Jak podgrzac silnik przed uruchomieniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy może ktoś wie jak domowym sposobem wykonać urządzenie które pozwoli podgrzać silnik przed uruchomieniem?

Ktoś kiedyś na grupie news'owej pl.misc.samochody zapodał podobny temat. Znalazł się taki jeden geniusz, który zrobił taki układ ze świec żarowych. Tylko, że u niego to działało w ten sposób, że po uruchomieniu włączały mu się świece żarowe w małym obiegu chłodzenia i po osiągnięciu danej temp układ się wyłączał. Silnik był rozgrzany po niecałych 2 min.

Widzialem takie uzadzenie z jakiejs firmy i polegalo to na wlozeniu grzalki w jeden brok w bloku silnika, grzalka z termostatem + 220V=silnik cieply.

No tak jest to dość prymitywne ale domowym sposobem nie łatwe do zrealizowania. Ani to co pisze Damian. Jak pracowałem w zajezdni autobusowej to mechanicy rozpalali ognisko pd miską olejową (ehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehe)

No tak patent z PKSu jest latwy do zrealizowania, niech ktos jeszcze ma kanal i troche nieszczelna instalacje gazowa, oj nawet niechce myslec co by sie moglo stac , ale jak by ktos znalazl jakis fajny patent to niech sie pochwali.

Słyszałem kiedyś, że jeden taryfiasz aby uruchomić Mercedesa beczke, zamontował w misce olejowej grzałke pod 220V

są firmy które produkują takie grzłki profesjonalnie koszt kompletu około 100 euro

www.defa.com
www.calix.se

możliwe że ktoś w polsce się tym zajoł ale nie wiem kto
jak ktoś wie to skorzystam z adresu

jest też coś takiego jak Webasto ale to są już koszty

[ wiadomość edytowana przez: jerry2 dnia 2003-10-20 19:45:40 ]

Webasto to fajna sprawa, w zimie lepsze od klimy w upalne dni

Webasto owszem fajowa rzecz ale zalezy tez od samochodu z jakiego bierzemy. ja mialem doczynienia z takim "ustrojstwem" z zaporozca. montowalismy to z kumplem w trabancie -> lepszego ogrzewania to chyba zaden trampek nie mial, jednak jest to sporych rozmiarow urzadzenie (silnik spalinowy ze swieca zarowa, ciagnie paliwo z baku (u nas ciagnal z butelki ) )

ALE slyszalem o sporo mniejszych (wowczas jezdzilem jeszcze maluchem i szukalem czegos zeby u siebie zalozyc w prawym gornym rogu obok silnika). cos mi kiedys qpel wspomnial ze w jakichs samochodach byly takie ze by sie spoko zmiescily ale nie pamietam marki. chyba w autobusach (takich starszych autosanach co sporo ich jeszcze jezdzi) sa montowane pod fotelami (chyba) w drugim rzedzie foteli za przednia osia. jesli by cos takiego skolowac i wymyslec sposob i miejsce gdzie to zamontowac pod maska to pewnie cos by z tego wyszlo.
jednak nie ma rzeczy idealnych i z tego co pamietam to biora sporo pradu wiec nie wiem jak wam sie to widzi.

pozdro

Firma WEBASTO ma w ofercie grzałki do OPLA . Ogłaszali się w ub roku. Urządzenie zasilane jest paliwem i z akumulatora.

Witam
A nie wiesz Januszu jaka jest cena takiego luksusu ?
Może orientowałeś się czy mają je dostępne do wszystkich modeli czy może do konkretnych modeli?
Orientowałeś się może pod kontem Omegi?
PZDR Vincent

Ja znalazłem u siebie w Moziszonie grzłkę ELEKTRYCZNĄ ma 220V w obiegu człodniczym. Wyglada to tak... jest wpakowana poprostu w przwód a z tamtąd wychodzi przejścióka na zaislanie od mamy z gniazdka Poprzednio miszkała niunia prawi w górach więc się nie dziwie. Sa nawet bezpieczniki przy tym co by się nic nie zjarało

Webasto czasowe (takie jak w seniach montowali) to moje marznie... -10 a ty wchodzisz do ciepłego autka... podobno wcale a wcale dużo palowka nie pobiera.

moze taniej bedzie kupic polski produkt w ursusach tez jest w opcji grzalka na 230V mozna kupic i przerobic

od listopada grzałki będzie sprzedawał inter cars z warszawy
dzisiaj sprawdziłem

Hiehie stare autobusy na noc spuszczali wode z chlodnicy a rano zalewali ciepla....wiec jak ktos lubi zabawe to....rano z czajniczkiem i ciepluto od razu...