Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum, więc prosiłbym o wyrozumiałość, ale do rzeczy.
W lipcu kupiłem Corollę verso z silnikiem 2,0 1cd d4d 116km z 2004r.
Po pewnym czasie toyota zaczęła dymić na czarno przy mocniejszym wciśnięciu gazu. Przy bardzo delikatnej jeździe na niskich obrotach wchodziła w tryb awaryjny wyświetlając błąd P0093. Po krótkiej diagnostyce okazało się że korekcje wtryskiwaczy są poza skalą. Na początku listopada oddałem wtryski do regeneracji i po tym zabiegu problemy z "trybem awaryjnym" skończyły się...... do czasu pierwszych mrozów
Toyota nocuje pod chmurką i gdy temperatury na zewnątrz spadną poniżej zera, nie da się jej odpalić bez "plaka". Ponadto jak już odpali i rozgrzeje się na tyle że zgaśnie niebieska kontrolka sygnalizująca poziom płynu chłodzącego to jak bumerang wraca problem trybu awaryjnego przy niskim obciążeniu i niskich obrotach.
Jeśli w takich warunkach utrzymuje obroty silnika powyżej 2000rpm to wszystko jest ok. Gdy podczas jazdy wrzucę "na luz" też nic złego się nie dzieje. Powoli kończą mi się pomysły i bardzo proszę o pomoc.