Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-11-16 16:54:42 Ponieważ w jednym z tematów na forum technicznym padły propozycje utworzenia takowego to moje pytanie jest takie: Czy byłaby wogóle taka możliwość? Czy bez dyskusji - nie ma mowy!
Wykorzystując wypowiedzi z wspomnianego wyżej tematu
To by było lepiej niż dobrze. Ja sam np. nie znam wszystkich posiadaczy DOHC w klubie, może jest ktoś taki nie daleko mnie a ja nic o tym nie wiem. . Dział byłby super, ale jeszcze lepsze byłoby osobne forum, ale to tylko dlatego, że można by łatwo przejrzeć liste wszystkich posiadaczy tych silników bez zaglądania każdemu userowi w profil. To raczej nie przejdzie bo pewnie kolejnego forum z rodziny Fiat/FSO admin by nie przełknął ale każda z opcji jest lepsza niż brak.
Są też działy dotyczące ogólnie silników, zlotów czy spraw klubowych, a mimo to są do tego osobne fora. WW na WWW ( ) to jedno, forum na którym mozna poduskutować to drugie. Nie sposób zrobić na stronie FAQ zawierający wszystkie mozliwe pytania i odpowiedzi, problemy i rozwiązania, bo jest ich więcej niż części w takim silniku. Można by się wymieniać doświadczeniami, szukać części lub dowiadywać się o ich ewentualne zamienniki itd. itp. Myślę że byłoby sporo tematów na taki dział, ale wszystko w rękach prezesów moderatorów . Ilu nas tu jest chętnch na coś takiego? |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-11-16 17:24:38 To może ja w kwestii formalnej... ,albowiem niestety na razie nie mam dużo wspólnego z DOHC ale:
-po co tworzyć oddzielny dział?wydaje mi się,że i tak tematów o DOHC`ach jest na forum od groma i każdy zaiteresowany może dowiedzieć się dosłownie WSZYSTKIEGO przeglądając forum lub zadając nowe pytania -idąc tym tokiem rozumowania możemy stworzyć oddzielne działy dla Poloneza i 125p,możemy stworzyć dział Borewicza/Przejściówki/Caro...tylko PO CO?. -szlag mnie już trafia z tymi podziałami,czy Wam do cholery nie podoba się obecna forma forum?Przecież im bardziej różnorodne są tematy tym forum jest bardziej "żywe" i ciekawsze.Co innego obecny podział który mi się podoba i chyba najdoskonalej spełnia nasze oczekiwania. W ZWIĄZKU Z ZAISTNIAŁĄ SYTUACJĄ SKŁADAM WNIOSEK O UTWORZENIE DZIAŁU KOMBI.W klubie są dwa kombiaki,będziemy mieli z Dominikiem swój dział,ale fajnie! Specjalnie dla Pagana proszę tez o dział FSR TARPAN Ale oczywiście to tylko moje zdanie |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-11-16 17:52:50 I Ty, Krzysztofie przeciwko mnie?!
Mnie np. nie podoba się aż tak bezkrytycznie obecy podział forum, brakuje mi tu właśnie działu DOHC. Tylko to mnie powstrymuje przed wpłaceniem składki członkowskiej i pełnym "Memberstwem" (nie mylić z bamberstwerm ). Dobra, teraz poważnie. Uważam że te silniki to trochę inna bajka. Jest ich chyba więcej niż kombiaków, i różnią się zasadniczo od silników we wszystkich pozostałych autach w klubie, które nie zależnie od pojemności, napedu rozrządu itp. są do siebie bardzo podobne. Nie rządam przecież niczego. Ja tylko, zasugerowany pomysłem innych z resztą, podsuwam pomysł do roważenia. Nadzieji zbyt wielkich nie mam bo pewnie większość klubowiczów nie posiadających takigo silnika nie widzi sensu tworzenia takiego działu. Zaraz pewnie Jeff się przyłączy z pytaniem gdzie należałoby wtedy jego fordowskie 2.0... No cóż, pomysł jest dobry uważam, spróbować można. Co z tego wyniknie to już inna sprawa |
PAGAN Wwa | 2003-11-16 21:07:36 drogi race d, nie ma sensu tworzyc kolejnego dzialu, a zwlaszcza technicznego o silnikach, w ktorych nic sie nie dzieje, buehehehehe! |
PiBuc Warszawa 223K Pruszcz Gd | 2003-11-16 22:18:46 Stworzenie dzialu DOHC ulatwi znacznie wymiane doswiadczen i zdobycie brakujacych czesci nie mozna porownywac tego z pomyslem stworzenia dzialu "polonez kombi" poniewaz czesci do poloneza kombi mozna kupic w kazdym sklepie z czesciami do Poloneza, silnik DOHC to juz prawie zabytek,(25 lat po zakonczeniu produkcji traktuje sie jako zabytek) i aby cos kupic trzeba sie dobrze nagimnastykowac, rok temu mozna bylo kupic panewki a w tym roku w calym trojmiescie nie mieli panewek wiec musialem je dorabiac, byc moze sa gdzies stare zapasy w polsce poludniowej i to w tym celu warto stworzyc taki dzial aby wiedziec gdzie to zdobyc, dokumentacji technicznej do poloneza jest multum, kazdy mechanik potrafi naprawic silnik poldiego a ilu jest dobrych specjalistow od DOHC w np w trojmiecie ? Jasne ze mozna nie dodawac takiego dzialu i szukac tematy pt DOHC w dziale Technika. Brakuje mi tutaj dzialu DOHC
cytat: ______________________________________________________ Tylko to mnie powstrymuje przed wpłaceniem składki członkowskiej i pełnym "Memberstwem" (nie mylić z bamberstwerm ). ______________________________________________________ |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-11-17 01:37:47 Hura! Prezes nas popiera
GDA - dobrze to wytłumaczyłeś, właśnie o to nam chodzi, prawda? Co do osób, którym nie podoba się podział na kategorie to przecież można ten podział we własnym zakresie wyłączyć i przeglądać wszystko razem , więc to chyba nie problem? Nigdzie nie znalazłem forum nastawionego głównie na te dość popularne (jakby nie patrzeć) w kręgach FSO/Fiat silniki. Na pewno korzystały by z takiego działu również osoby nie zrzeszone w żadnym klubie, a może dzięki temu przybyło by kilku nowych klubowiczów z ciekawymi autkami... . W samym F&F też jest trochę aut z takimi silnikami. Są jakieś głosy sprzeciwu? Nie widzę by ktoś zgłaszał pretensje w tej kwestji więc chyba możemy zaczynac Nie ma się co buntować. Jeżeli ktoś jest pewien że taki dział specjalistyczny nie wypali to niech poczeka - jeśli jego prognozy się potwierdzą zawsze można go zlikwidować i przerzucić wszystkie tematy do ogólnego działu technicznego. Ja jednak jestem pewien że nie będzie takiej potrzeby bo sądze że będzie to jeden z najprężniej rozwijających się działów, dzięki któremu powstanie pewnie sporo ciekawych artykułów na klubową stronę. pozdroofka dla wszystkich DOHaCowców i innych nie zgłaszających sprzeciwów w tym temacie ps. PiBuc, Kaovietz miał na myśli DF'a Kombi, ale tego IMHO i tak łatwiej znaleźć niż coś z dohc. A co do fragmentu, który zacytowałeś - ja tylko żartowałem [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2003-11-17 02:25:55 ] |
Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-11-17 02:21:14 Ja jako ewentualny przyszły użytkownik powstanie takiego dzaiłu zdecydowanie popieram. To świetny pomysł. |
dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2003-11-17 08:04:15 A może by tak po prostu zaczerpnąć z dobrych rozwiązań list dyskusyjnych? Przy tworzeniu nowego tematu można by dodać listę typowych działów, którego temat dotyczy - np [DOHC] [DF] [PN] [Klubowe] itp. Temat by się wtedy nazywał "[Rover] Czemu nierówno chodzi na wolnych obrotach?" Nie trzeba wtedy żadnego podziału, jedyna zmiana to dodanie znacznika do tematu. Jak ktoś szuka informacji o DOHC, to po prostu wpisuje odpowiednie magiczne słowa do wyszukiwarki.
Dzbanek |
SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2003-11-17 10:16:30
Chciałeś powiedzieć chyba iż nic się nie psuje |
Bartek-Lodz Miłośnik FSO 2xLancia Kappa 3.0 V ... Łódź | 2003-11-17 10:24:50 Ja też jestem za!!!!!!!!!!!!!!!!! |
BARRY zalezy od dnia Stalowa Wola | 2003-11-17 10:40:58 Ja rowniez mysle ze to dobry pomysl.
Funkcjonowanie dzialu wyjdzie w praniu(jak wszystko w PL) ,a i tak ostatnie slowo nalezy do prezesa... PS czy nie daloby sie przerzucic wszystkich postow z seri DOHC do tego dzialu ? czy tylko z kilku dni wstecz? [ wiadomość edytowana przez: BARRY dnia 2003-11-17 10:42:03 ] |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-11-17 12:13:41
a kiedy już sie zepsuje to wielu fachowców nie potrafi tego naprawić a jak im sie uda to po 1000 km silnik nadaje sie na żyletki wiec jestem za aby stwożyć forum wzajemnej pomocy |
Quattro Miłośnik FSO Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2003-11-17 13:35:12
Bodziot znajdź sobie dobrego mechanika!!! A co do działu to popieram!!! |
SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2003-11-17 13:42:47
Ale Ty jesteś PESYMISTĄ . Bo ja wlewam do baku i zaiwaniam. |
OLO Miłośnik FSO 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-11-17 14:51:45 Nie wiem czy to wytrzyma próbę OT-nia w każdym z wątków... w końcu nie zawsze trzymamy sie ściśle tematów i coś w innych wątkacgh jest przemycane. Poz tym nie jest to taki zły pomysł. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-11-17 17:31:47
ano jestem ale przypominam ci ze ilosć awari jakie posiadało moje DOHC jest dość duza powtarzając sie poraz n-ty to był żle wyremontowany zlom a ty miałes szceście i ciebie omijają nieszcześcia
Mam choć kosztowało mnie to troche nerwów przy porawianiu patałachów i otrzywiscie troche pieniedzy ale do trzech razy sztuka i dopiero trzeci mechanik okazał sie odpowiednio kompetentny Mam na mysli R&M FSO Garage ale kożystam cześciej z jego wiedzy oraz magazynu części niz umiejetności bo wszelkie prace wykonuje sam wraz z bratem i nietylko mój brat Tibo_pl przyczynił sie do sukcesu bo dzieki materialom i podpowiedziom Schila wraz konsultacją z kol. PPredkim oraz wiedzy i umiejetnosci Rafiego i Macia silnik chodzi jak fabryka przykazała |
SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2003-11-17 17:43:05
No BodzioT aleś mi teraz osłodził, urosłem chyba do 3 metrów. |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-11-17 18:07:02
nalezy ci się bo dzieki dokumentacji którą mi przyslałes oraz patentowi na padajace poduszki potwierdzony organoleptycznie podszas autopsji dawcy 1.8 kol PPredki-ego wiedziałem co musze zrobić aby nie urywać poduszek co 500 km (a wedug pewnych specjalistów jest to rzeczą naturalna ) oraz mogłem zwerifikować stan silnika i okreslić dokładnie jego stan aha zapomniałe też wspomnieć o kol KOSA131 który zawsze służył konsultacją [ wiadomość edytowana przez: bodziot dnia 2003-11-17 18:28:47 ] |