Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-11-26 13:43:08 jak wyżej , dźwięk wydobywa się po przejechaniu przez nieruwność, takie wrażenie jak by się coś rozbujało i raz obiło.
ma ktoś pomysł co to może być, wydobywa się z okolic prawego przedniego koła/zawieszenia, ale nic nie mogę znaleźć... jakieś sugestie?? |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-11-26 14:32:44 Ktoś niedawno wspominał, że to wina gumki, ale teraz nie pamiętam jakiej. Albo stabilizatora, albo czegoś innego. Wiem, że kosztuje 2 zł |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2003-11-26 15:04:15 Mi tez cos stuka z prawek strony na dolkach ale niewiem co to jest. Bylem w wielu warsztatach nawet Slawek sie przejecha i powiedzial mi ze espero tak ma i zebym jezdzil i sie nieprzejmowal wiec jezdze ale niepokoji mnie to |
piotr-ek | 2003-11-26 15:13:36 Espero samo w sobie generuje 90% wszystkich skrzypień i stuków |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-11-26 15:21:02 Stuki się nasiliły i też podejrzewam łącznik stabilizatora, a jak są te gumki mocowane?? trzeba użyć prasy?? czy obejdzie się bez tego, jak to wygląda ta guma... samochodzik chodził spoko a teraz te chamskie stuki , to mnie wkurza i musze to wymienić i już... |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2003-11-26 15:40:20 Ja tez mam pytanko bo u mnie w zawieszeniu zadnych luzow itd niema. Nic nieda sie zaowazyc czy to moze byc sworzen kulkowy? podobno niemozna go wyczuc tylko dopierwo wtedy gdy go sie wyjmie widac ze jest zuzyty tak slyszalem |
KUKI BMW5 warszawa | 2003-11-26 15:50:54 BARTEK JAK BĘDZIESZ NA SPOCIE W NIEDZIELE TO POKAŻE CI JAKI LUZIK MAM NA NA KOŃCÓWCE DRĄŻKA .
A NA SWORZNIU WACHACZA TEŻ DA SIE SPRAWDZIĆ LUZ !!!! |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2003-11-26 15:55:15
Dobrze zobacze ale ja natomiast luzow niemam i mi stuka gowno jakies ale narazie jezdze wale to |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2003-11-26 16:17:49 Panowie, to nie takie proste wyczuć ręką luzy na sworzniach
W moim aucie było wszystko ok, nawet trzęsarka na przeglądzie nic nie pokazała. Dopiero jak zmieniałem przednie łożyska, zawiechę i tarcze okazało się, że sworznie "latają jak żyd po pustym sklepie" Tak samo było z zewnętrznymi końcówkami drążków. Teraz, po wymianie całości mam błogą ciszę w zawieszeniu |
Janow signum1.9/corsa1.4Si Kraków | 2003-11-26 22:08:17 ostatnio wymieniałem lewy wahacz + gniazdo MacPhersona. Do tego wszystkie gumki od stabilizatora. - Uwaga kupić też dwie szpilki bo z reguły trzeba ciąć...
A jaka cisza teraz... i auto jakby mniej samodzielne i po drodze nie goni Silentbloka z wahacza nie radze wymieniać - bez sensu. Robocizna w cenie połowy wahacza a i efekt niepewny bo trzeba grzać. |
Maciej75 Brawo 1.4 MJet Poznań | 2003-11-26 23:03:32 Panowie, jak pisałem wczesniej, tez mi cos metalicznie steka w prawym (jak patrze siedząc w aucie) przednim zawieszeniu. Raz rzadziej, raz czesciej, przy nierównosciach, kiedys to ustepowało teraz juz praktycznie zawsze. Zaznaczam, że mam wymienione sprężyny i amorki - reszta bez zmian. Wszystko po kontroli metoda ręczno-kluczową bez luzów. Te odgłosy sa naprawde silne i niepokojące. Widzę, że to problem powszechny i Wasze opisy wskazują prawdopodobnie na ta sama przyczynę. Proponuje by temu kto trafi z diagnozą złozyc sie na baczek etylinki, a na serio Panowie nie zostawiajmy tego tematu i niech bedzie jednym z niewielu który konczy sie prawidłowym rozstrzygnieciem problemu
Liczę na pomoc, bo jest to drugi problem gdy juz uporam się z lakiernikiem, który miał zadzwonić że ma juz dla mnie auto zastepcze w ciagu 3 godzin a nie dzwoni przez 3 dni Rozumiem że wymiana zderzaka i polakierowanie dołu klapy bagaznika to żadna intratna robota, ale jaja sie juz z tym robią. Czekam spokojnie, bo niby facet znajomy a uszkodzenia nie przeszkadzaja w jeżdzie. |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-11-27 04:17:28 U mojego ojca bylo to samo...
Przyczyna ? Blotnik sie odkrecil na srubie mocujacej go od strony drzwi Czasem to tak skrzypialo jak popsuty amorek, czasem jak wywalony sworzen... |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-11-27 05:16:19 Ja nie wiem.... U mnie też stuka i stuka...
Luzów brak.... podejżewałem ogranicznik otwarcia drzwi, ale coś ostatnio jakby za głosne te stuki..... No nie wiem.... cholera mnie już bierze.... |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-11-27 08:34:25 cholera ja na początku myslałem że mi te plastikowe osłony tłuczą, ale to tak jak by ktoś niezłym prętem napieprzał w podwozie |
Maciej75 Brawo 1.4 MJet Poznań | 2003-11-27 08:51:10 Własnie, własnie lub jakby mcpherson błagał o litość łamany żywcem kołem - jasna cholera co to jest |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2003-11-27 09:54:29 A może tu tkwi przyczyna :
wał kierownicy w kabinie jest osłonięty metalową tuleją, ktróra kończy się ok 15-18 cm przed złączeniem z dalszą jego częścią do maglownicy. Tuleję od wału oddziela plastykowy pierścień dystansowy. Ten lubi się wysuwać lub łamać (pękać) - efektem mogą być metaliczne dźwięki uderzeń tulei o wał przy jakiś większych nierównościach Sprawdźcie u siebie, zaglądając pod kierownicę, czy macie ten pierścień i czy jest cały |
Remlen Hyundai GETZ Poznań | 2003-11-27 11:39:40 Witam!
Ten pierścień faktycznie lubi się wysuwać i potem tak siakoś kierownica se lata....Ja go ograniczyłem opaską samozaciskową (opaska skręcana śrubką) i jest lepiej-kierownica nie drży przy większych prędkościach, ale nie wiem czy to byłoby efektem waszych stuków. Mi za to rano po lewej strone trzeszczy jak stary tapczan-ale o tym ktoś już pisał. Zobaczę to dopiero jak będę wymieniał amorki. PZDR. |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-11-27 13:35:00 Krzysiek... dokladnie... czasami jak sie jechalo ojca samochodem to wydawalo sie jakby ktos rzucal w Ciebie jakims melem... efekt byl o tyle drastyczny ze czasami sie zatrzymywalem i patrzylem czy poszycie blotnika jest cale |
roland66 Klubowy Weteran Espresso 1.8 CD Wrocław | 2003-11-27 17:12:09 Pisałem o tym jakiś czas temu (a kiedyś dawno, dawno chyba też Maciek GT...) – jeśli nie można nigdzie stwierdzić żadnych luzów w zawieszeniu, to jest duża szansa, że hałasuje wybite łożysko górnego mocowania przedniego amortyzatora.
U mnie zaczęło stukać gdzieś koło 50 kkm. Objaw był taki, że podczas przejeżdżania osiedlowych spowalniaczy, bądź wolnej jazdy po wybojach (czytaj: przeciętnej wrocławskiej ulicy) gdy przednie koło opadało w dół słychać było głuche stuknięcie. Nie zawsze, ale z czasem coraz częściej i głośniej. Pod koniec (czyli około 90 kkm) odgłos przypominał już czasami pękającą blachę albo cuś takiego (wiecie: jak w tych filmach o tonących okrętach podwodnych... ) Męczyłem mechaników ASO co przegląd, zawsze brali auto na podnośnik, szarpali (w mojej obecności) za wszystko co się dało i stwierdzali: „brak luzów – wszystko panie w porządku” Szarpak też niczego nie wykazywał Aż przyszła pora na wymianę amorków i zadzwoniłem do mechanika, o którym wiedziałem, że też jeździ esperalem. Od razu polecił mi wymianę tych łożysk i gniazd amortyzatorów. Jak się okazało prawe łożysko miało dość duży luz, a po wymianie z mety przestało stukać Tzn. zaczęło w drzwiach i w kokpicie, ale to już zupełnie inna para kaloszy (a właściwie twardych amortyzatorów...) Dziś przejeżdżam przez spowalniacze z przyjemnością i 2 razy większą prędkością To tyle moich doświadczeń. Mam nadzieję, że komuś się przydadzą Życzę powodzenia w usuwaniu usterek i pozdrawiam z Wrocławia |