Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-11-26 22:57:04 Kupiłem komplet letnich opon. Założyłem je na alufelgi. Po ok. 3-4 tys. km. pojawił się "zmodulowany" dźwięk nasilający się z prędkością samochodu. Powodem była opona, którą oddałem do reklamacji. Reklamacji nie uwzględniono tłumacząc się tym, że opona jest "wyząbkowana".
Czy takie załatwienie klinta jest "na miejscu"? Wydaje mi się, że nawet jeśli geometria kół nie była właściwa to krzywo ścięty bieżnik nie powinien hałasować! PS. Na ustawianiu geometrii byłem dopiero po wymianie sworznia, ponieważ samochód zachowywał się poprawnie. |
KUKI BMW5 warszawa | 2003-11-27 10:05:17 z oponiażami nigdy nie wygrasz zawsze znajdą coś co by było z twojej winy niestety |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-11-27 21:21:52 jakie to opony????? |
Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2003-11-27 22:00:28 Może właśnie to "wyząbkowanie" opony jest przyczyną tych dźwięków? Mówią szczerze to zdziwiłbym się gdyby ci w tym przypadku uznali reklamację. |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2003-11-28 02:39:06 wyząbkowanie opon = padniete amortyzatory.
Dla własnego bezpieczeństwa pojedź na scieżke diagnostyczną |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-11-28 06:51:13 zgadzam sie z przedmówcami wyząbkowanie opony = strata gwarancji a hałas pewnie pojawił się z tego powodu dodatkowo alufelga go wzmocniła na stalówce pewnie być tego niesłyszał.! |
RICO__ Espero 1,5 LPG Kraina wiecznych lodów | 2003-11-28 06:56:17 Wyzabkowane opony????? Jak to wyglada? |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-11-28 09:05:52 Chłopaki, nie znam się na tym, dlatego pytam Was o opinie. Opony rzeczywiście były na obręczach matalowych (55/195 R15). Uważacie, że przyczyna "wyząbkowania" (zewnętrznej krawędzi przedniej - lewej opnoy) są amoryzatory? Dziwi mnie to, ponieważ dwukrotne wyniki badań na stacji diagnostycznej tego nie potwierdzają!!! Czy przyczynę mogłaby być niewłaściwa zbieżność? Bo jeśli tak to nie raz widzi się samochody, których opony są "ścięte" do granic przyzwoitości a mimo to nie hałasują!
Jaka jeszcze inna przyczyna mogła by to spowodować? RICO__ To "wyząbkowanie" wygląda jak postrzępienie zewnętrznej karwędzi opony |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-11-28 09:12:01 Piotrze badania na ścieżkach są nic niewarte |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-11-28 20:36:03 Przecież na czymś trzeba się opierać.
Co więcej mam historię wydruków ze "ścieżki" - razem z dniem dziesiejszym to 3 szt. Mam więc dowody, przynajmniej na papierze, że z zawieszeniem jest i było wszystko w porządku. Co prawda jeszcze nie byłem odebrać opony, bo do Rzeszowa mam ok 70km. a pracuje przeważnie na I zmianę. Zastanawiam się (na forum ) jak to załatwić aby goście nie wygręcili się z uznania gwarancji. Przeglądy robię w nowo otwartej stacji diagnostycznej Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w moim miasteczku. Stacja jest nieźlie wyposarzona i szczerze ją polecam. Uważam, że kompetencja pracowników też jest na poziomie. |