Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Mlody_Omega HONOROWY WETERAN Lanser Pabianice | 2003-12-07 16:32:45 Śnieżynkę włącza się na postoju (światłach), skrzynia włącza blokadę trzeciego biegu. Ruszasz wtedy z trójki na śliskiej nawierzchni jak na suchym (chyba że gaz będzie za nisko i koła zabuskują). Śnieżynka wyłączy się automatycznie jak tylko przekroczysz pięćdziesiątkę...
Co do eSki, postrachu wszystkim automatów, to sprawdź wszystkie złączki, może gdzieś są zabrudzone lub poluzowane... A może skrzynia domaga się zmiany oleju? Zależy jaki masz przebieg (ale zakładaj z góry, że nigdy nie był on zmieniany). Mega_3, czy dobrze mówie(pisze)? pozdr. |
maxel Omega B Caravan TD Ruda Śląska | 2005-12-02 08:23:26 Polecam instrukcję obsługi,którą możesz zazsać jeśli nie masz,tam jest opisane jak działa skrzynia w trybie "S" |
Twister31 Omega B Mrągowo | 2005-12-02 11:42:00 hehe, nie moja oma to x20xev, a moc to napisałem ok. no i chyba 6500 ale to max do jakiego ja obciążam, zresztą nie zdażyło mi się żeby jechał na większych obr. lub długo na nich siedział. Osiąga takie wartości i klik na wyższy |
trakerr DEADSOUL Omega C Caravan Chelmek | 2005-12-02 19:49:47
zork nie wiem co ci sie uj...ło z tym ze SPORT włacza sie sam SPORT to SPORT a KICK DOWN to KICK DOWN a co do migajacej S to tryb awaryjny auto jedzie tylko na 3 biegu i dlatego wydaje ci sie ze nie ma mocy cos w stylu WINTER |
SRK Omega B Warszawa | 2005-12-02 19:57:52
Ta śnieżynka to lipa u mnie niby coś tam się włączało ,ale jak stanąłem na lodzie to już kaplica Bez pchania się nie obyło A co do S – parę razy złapałem zajawkę na przejażdżki w tym trybie – ale zaraz po tym gdy stawałem np. na światłach obroty zaczynały wariować ,a jak dojeżdżałem do świateł to strasznie ciągnął – wydawało mi się jakby nie wyrzucał biegu (zresztą przy każdym katowaniu mojej Omegi od razu zaczynały się cyrki z obrotami ) Czy jak zgaśnie na D to przerzucanie na N żeby odpalić jest zdrowe dla automatu ? |
abigaz LOB MEMBER Peugeot 508 kombi Gdańsk | 2005-12-02 19:58:53
|
trakerr DEADSOUL Omega C Caravan Chelmek | 2005-12-02 20:22:15
a czemu niby nie?? przeciez jak silnik nie gada to mozesz wachlowac lewarkiem ile chcesz a co do sniezynki to nie przesadzaj... na lod nie ma mocnych zobacz na sniegu jesli skrzynia jest sprawna to mozesz ja katowac ile chcesz i nic sie z nia nie dzieje widocznie pomału ci sie juz konczy
|
Twister31 Omega B Mrągowo | 2005-12-02 21:23:58 eh, normalka że się nie katuje na S, napisałem że używam w sytuacjach wymagających szybszej redukcji i pewniejszej kontroli nad automatem oraz dłuższego rozpędu na wyższych obrotach, wiadomo że normalnie jeździ się na ECO, a co do śnieżynki, niech używają ją ci co wierzą w cuda albo są bojażliwi
ja wolę w normalnym trybie ruszać czy to na śniegu czy lodzie (lód na asfalcie jest nieco inny niż na zamarżniętym akwenie ) wolę normalny tryb dlatego, że lepiej jest popuszczać wolniej pedał hamulca i niech auto samo powoli rusza, bo jak jest na śnieżynce to lekka dekoncentracja i za mocno można wcisnąć pedał gazu a w tedy może grozić kaplicą i nic nie pomoże jak utknie się w zaspie |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-12-02 22:25:17
Chyba nie w tym zakresie. |
Twister31 Omega B Mrągowo | 2005-12-03 01:41:31 prowo
co masz na myśli ? |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-12-03 08:39:33 Panowie: przeczytałem całą tą bezowocną dyskusję i stwierdzam - nie macie ZIELONEGO pojęcia o automatach
po 1: S- postrach automatowców, jak miga S'ka to błąd skrzyni i tryb awaryjny, znaczy się problemy po 2: zmiana ręczna biegów jest najbardziej niekorzystna dla skrzyni po 3: jazda z włączonym S na dłuższą metę daje większe zużycie paliwa i większe zużycie skrzyni po 4: śnieżynka - kolega twierdzi iż na lodzie prościej mu ruszyć bez niż z, gratuluję umiejętności po5:wartości momentu i mocy silnika przy 6000 obrotach/min - polecam instrukcję obsługi po6: wyłaczanie silnika z załączonym trybem D- JEST szkodliwe dla skrzyni- dlaczego poszukajcie... po7: Prowo super alvatar a podpis jeszcze lepszy [ wiadomość edytowana przez: Diro dnia 2005-12-03 08:44:07 ] |
abigaz LOB MEMBER Peugeot 508 kombi Gdańsk | 2005-12-03 09:15:56 Diro! Jeśli chodzi o punkt drugi, to jesteś w błędzie,Właśnie ręczna zmiana biegów nie jest szkodliwa, wręcz lepiej wpływa na pracę skrzyni.Mam naprawdę dobrego mechanika od automatów. |