Jaki olej do C30SE...???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
<<<<<<<<<<<<<------------>>>>>>>>>>>>>>

WITAM I SIE PYTAM
Mam takie pytanie. Jaki olej wlac do silnika C30SE... z '91r.???
Chodzi mi oto czy zalac pólsyntetyk czy mineralny.
Jak kupilem ten samochód to byl zalany olej fulsyntetyk, ale i tak robilem kapitalny remont silnika bo byla obrucona panewka na korbowodzie i potem wlałem olej półsyntetyczny. Jezdzilem na takim oleju przez rok. Teraz robie remont poraz drugi i zastanawiam sie czy niewlac oleju mineralnego. Mój mechanik powiedział ze w '91r. gdy był produkowany ten silnik nikt nieslyszał o olejach syntetycznych i ze raczej taki silnik projektowany był pod olej mineralny. Z drógiej strony olej półsyntetyczny jest troche żadszy ale ma lepsze parametry smarujące.
I CO ZROBIĆ??? JAKI OLEJ WLAĆ???

------------------------------------------------------------------------

Drógie pytanie dotyczy oleju w skrzyni biegów i w dyfsze. Jeszcze nigdy niewymienialem tam oleju i chyba nadeszla pora zeby to zrobić. Niestety niewiem ile i jaki olej wlac do skrzyni i do dyfra. Wiadomo ze im droższy olej to tym lepszy, ale chciałbym kupic olej w rozsadnej cenie i kupic tyle ile trzeba (niezadużo i niezamało).

-------------------------------------------------------------------------

Poszukuje tez kilku gadzetów do omegi takich jak:
-Poduszka pod skrzynie
-Sonda Lambda
-Skórke na dzwignie chamólca recznego
-Gałke zmiany biegów (moja coś sie obskubałą)
-Daszek przeciwsloneczny (ten otwierany) od strony kierowcy
-Uchwyt lusterka wstecznego (ten metalowy, nasuwany na to coś przyklejone do szyby).
-Zaslepke do tylnego zdeżaka (zdeżaki Omega3000)
-Przeplywomiez powietrza do C30SE...
------------------------------------------------------------------
To chyba tyle, jak cos sobie jeszcze przypomne to jeszcze napisze.
Bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi odnośnie tych oleji, i jak ktoś ma takie gadzety jak tu napisalem to tez bardzo prosze o kontakt, najlepiej na Privie lub tel.604243041.

POZDRAWIAM
FuBu

Cytat:
2004-02-04 02:27:33, Fubu pisze:

niewlac oleju mineralnego. Mój mechanik powiedział ze w '91r. gdy był produkowany ten silnik nikt nieslyszał o olejach syntetycznych i ze raczej taki silnik projektowany był pod olej mineralny.

Zmienić mechanika, albo douczyć.
Możesz wlać taki jaki był jeśli nie bylo problemów.
Jesli chodzi o minerał to sporo zrobiłem na mobilu 15w40, ale inne też są dobre, możecie się śmiać ale lotos 15w40 tyż, choć zmiana następowała co 8 tys.

Cytat:
Drógie pytanie dotyczy oleju w skrzyni biegów i w dyfsze. Jeszcze nigdy niewymienialem tam oleju i chyba nadeszla pora zeby to zrobić. Niestety niewiem ile i jaki olej wlac do skrzyni i do dyfra. Wiadomo ze im droższy olej to tym lepszy, ale chciałbym kupic olej w rozsadnej cenie i kupic tyle ile trzeba (niezadużo i niezamało).

Skrzynia co 160 tys wymiana, haha wiem co napiszecie
ale zanim to zrobicie najpierw do Tisa zajrzeć trzeba.
Dyfer też dobrze zmienić. Pamiętaj tylko, że masz szperę, więc olej musi być odpowiedni. Na olejach nie oszczędzaj, kup dobre najlepiej w aso.

Cytat:

-Przeplywomiez powietrza do C30SE...

Posiadam takowy...

Cytat:
najlepiej na Privie lub tel.604243041.

Chyba wszyscy wolim tu .

Cytat:

niewlac oleju mineralnego. Mój mechanik powiedział ze w '91r. gdy był produkowany ten silnik nikt nieslyszał o olejach syntetycznych i ze raczej taki silnik projektowany był pod olej mineralny.

Tak jak Piotrs pisze:
Cytat:
Zmienić mechanika, albo douczyć.

W tych motorach nożna lać od 5W-40 do 15W-40...
Po remoncie (zmiana uszczelniaczy itd pewnie też była)lał bym
synteze...
W C26Ne od nowości tak był zalewany 5W-40 teraz mam 150 tyś km i zero wycieków a na 10 tyś km ok 1 litra dolewam...

<<<<<<<<<<<<<<<<-------------->>>>>>>>>>>>>>>>
Czyli do silnika wlać olej półsyntetyczny?!?!?!>>>>> tak????
A do skrzyni i do dyfra ile wchodzi???
Jezeli chodzi o dyfer to niewiedzialem ze jest ze szperą. Jak olej tam wlać? Taki zeby niebył zadrogi a dobry. Polećcie mi jakieś konkretne nazwy. (i ile litrów gdzie wchodzi)
Do skrzyni też niewiem jak kupić i ile litrów. Jak ktoś juz zmieniał to moze wie ile litrów tam wchozi.
Będe bardzo wdzieczny za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
FuBu

Cytat:
na dzwignie chamólca

hmm, jak "chamólca" to nie wiem

Cytat:
Czyli do silnika wlać olej półsyntetyczny?!?!?!>>>>> tak????
A do skrzyni i do dyfra ile wchodzi???
Jezeli chodzi o dyfer to niewiedzialem ze jest ze szperą. Jak olej tam wlać? Taki zeby niebył zadrogi a dobry. Polećcie mi jakieś konkretne nazwy. (i ile litrów gdzie wchodzi)
Do skrzyni też niewiem jak kupić i ile litrów. Jak ktoś juz zmieniał to moze wie ile litrów tam wchozi.

U siebie mam tak:
silnik 5W-40 Aral High Tronic (synteza)
skrzynia i dyfer Aral EP Synth. SAE 75W-90(synteza)
ok 3.1-3.5 litra razem...

jeździłem rok na 5W40, a teraz tj.od 60 tyś na pół syntetyku 10W40 quaker state i jest o.k. ale mineral to chyba nie za bardzo do takiego silnika

do mostu około 1,1 l

Wprawdzie inny mam motorek ale polecałbym półsyntetyk. Jak leję lotos semi i wymieniam co 10-12 tyś.km

Cytat:
Mój mechanik powiedział ze w '91r. gdy był produkowany ten silnik nikt nieslyszał o olejach syntetycznych

Czy to jest mechanik od furmanek?!
Po takiej wypowiedzi nie oddalbym mu do naprawy nawet hulajnogi.

Do silnika po remoncie lej sytnetyk. Nie ma zadnych powodow, aby lac cos innego (chyba, ze wylacznie $$$). Zalalem w przeszlosci syntetykiem motor Mercedesa z przebiegiem 300kkm bez zadnego remontu - i zalowalem, ze nie zrobilem tego wczesniej. Olej syntetyczny zapewnia ZDECYDOWANIE lepsze smarowanie.

[ wiadomość edytowana przez: psinthos dnia 2004-02-06 00:42:18 ]

Dzieki za podpowiezi.
Do silnika wlalem półsyntetk, a w skrzyni i w dyfsze zmienie na fullsyntetyk. Co do mojego mechanika to jest to bardzo kompetentna i inteligentna osoba która ma duze pojecie i doswiadczenie w mechanice samochodowej.
Pozdrawiam
Fubu

właśnie próbowałem zmienić niedawno olej w dyfsze i nigdzie niemogłem znaleź wlewu. Gdzie on jest. Jesli możecie to mnie oświeccie

niewiem bo jeszczeniewymienialem ale pewnie gzies na samej góże dyfra i trzeba bedzie modzic z jakimis Lejkami i wezykami

dokładnie szukaj gdzieś z boku dyfra

Cytat:
2004-02-08 13:18:01, bzyk21 pisze:
właśnie próbowałem zmienić niedawno olej w dyfsze i nigdzie niemogłem znaleź wlewu. Gdzie on jest. Jesli możecie to mnie oświeccie

stając pod zbiornikiem paliwa (uniesione autko) po prawej
stronie dyfra, śruba impusowa. Może być zabłocona i jej nie widać.

Szczotka druciana do ręki i wyczyścić...