Luzny lancuch rorzadu - jaki powod?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
no walsnie dzis odbieram autko wyminiono napinacz lancucha oraz lancuch. (objawialo sie to klekotanieniem w silniku)

jaki moze byc powod takowej usterki?lancuch jest dlugo zywotny .toyota mowi ze nawet do 200tys km. ja mam 50tys.
w wrzesniu zeszlego roku wyminiany byl napianacz lancucha na nowy wiec...

dzieki za uwagi
Y

Napęd rozrządu to super ważna sprawa.
Silnik VVTi jest chyba kolizyjny ?

Tak czy inaczej masz jakichś dziwnych mechaników - powinni Ci powiedzieć co było przyczyną wymiany napinacza i ew. łańcucha.
To, że łańcuch klekotał to pewnie było pokłosie jego złej regulacji (poprzednio po wymianie) lub wady materiałowej (mało prawdop.).

toyota klaudyny bardzo serdecznie nie polecam tego ASO
to ich wina chyba porozmawiam sobie kierownikiem bo zdecydowanie to ich wina. napianacz nie dzialal jak trzeba i lancuch luzny..sie rozciagnął o 1.5cm!!!!
p.s. najlepszy tekst tego ASO to:
przy naprawie wrzesniowej - TO PIERWSZY W KRAJU YARIS W KTORYM WYMIENIONY zostal napinacz lancucha . (zaszczyt)
a teraz tekst z zeszlego tygodnia - TO PIERWSZY YARIS W KRAJU W KTORYM Łańcuch sie skonczył!!!!

no normalnie bardzo bardzo ich polecam,....

Yaryś współczuję ci.

Ale dzięki tobie dowiedziałem się że Yaris ma łańcuch a nie pasek (ale ze mnie ignorant) A jak jest łańcuch to przecież powinien on wytrzymać aż do głównej naprawy silnika (tak było w Fordzie)

Cytat:
A jak jest łańcuch to przecież powinien on wytrzymać aż do głównej naprawy silnika (tak było w Fordzie)

Może już czas???
Kiepski żart, ale nie mogłem się powstrzymać.

A tak swoją drogą to coś dużo tych pechowych yarisów w porównaniu z niemieckimi statystykami. Może stworzylibyśmy własne?

powinnismy chyba ...moj jest montowany w japoniii ale widze, ze jak polak sie dotknie to bylby chory jak czego nie spierd.li
powinnismy tez wkoncu (o ile nie widzialem czegos podobnego na forum ) zalozyc kącick ASO zjebki co bym moje ostatnie dwie pseudo reperacje tam umiescił. oraz info co by ich omijac z daleka.