Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Lwiecz01 TOYOTA DRIVER Lexus LS400 '99 VVTi Kielce/Warszawa | 2004-04-07 15:47:02 To ja poproszę telefon do tego pana i zgłaszam swoją Camry na ochotnika do testów |
Crit | 2004-04-09 13:40:30 lobby paliwowe może okazać sie zbędne po tym jak wyjdzie na jaw jak tania jest ta technologia |
_Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2004-04-09 13:45:58 Jackal, toż to przecież opis samochodu hybrydowego. Przecież jest już Toyota Prius, każdy sobie może ją kupić Tylko cena jakoś nie kusi... |
bisua TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Wrocław | 2004-04-09 15:05:22 pomysł bomba jestem za !!!
Wsperajmy politechnike łódzką |
piotrr TOYOTA DRIVER Toyota Corolla XLI Tychy | 2004-04-10 14:57:57
Pomysł może i bomba, ale jak można jeździć automatem?? Gdyby to przystosowali do ręcznej skrzyni biegów to co innego |
piotrr TOYOTA DRIVER Toyota Corolla XLI Tychy | 2004-04-11 20:12:47
Miałem tę wątpliwą przyjemność i dziękuję - więcej nie chcę. Owszem taka jazda jest "łatwa, prosta i przyjenma", ale, pomijając brak sprzęgła, automat odbiera całą przyjemność jazdy. Poza tym ręczna skrzynie biegów uratowała mi skórę raz czy dwa razy. |
Aleks Mitsubishi Carisma Warszawa | 2004-04-11 22:49:43 Nie uogólniajmy - są automaty i automaty. |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-04-12 04:12:08
Ciekawe jest to co piszesz ze reczna skrzynia uratowala Ci skore. Moglbys to jakos rozwinac? Nie rozumiem tez czemu automat odbiera przyjemnosc z jazdy, wg mnie jest odwrotnie. Jak mam stac w korku i wajchowac to dzieki bardzo. Automat wcale nie jest tepym urzadzeniem. Chcesz zredukowac? Pedal w dol i kick down zrzuci 1-2 biegi w dol i pociagnie do czerwonego pola. Wystarczy przyspieszenia, odpuszczasz pedal i biegi w gore. Biegi sobie zmieniam jak chce pedalem gazu. I zero szarpniec przy tym. W korku - rewela, tylko puszczam hamulec, pod gorke - auto stoi. Dla mnei rewela. W POlsce pokutuje przekonanie, ae automat jest dla babek, co nie potrafia zmieniac biegow. A malo kto jezdzil naprawde automatem, bo to przeciez wstyd. Ci co zostali w jakis sposob "przymuszenie" do automatow i maja Camry, watpie czy by woleli swoej Camry z reczna skrzynka... Ja nie uwazam, ze "jak mozna jezdzic z reczna skrzynia" Widze zalety i wady jednego i drugiego i sie nie zacietrzewiam. Wybieram sam swiadomie. Tak wiec faktycznie co kto lubi. Pozdro |
piotrr TOYOTA DRIVER Toyota Corolla XLI Tychy | 2004-04-12 11:19:48
Parę lat temu jeździłem służbowym Seatem Incą z silnikiem 1.4. No i zdażyło mi się ze dwa razy wyprzedzać ciężarówkę na wąskiej drodze, widząc wyłaniający się nagle z naprzeciwka samochód. Gdyby nie redukcja biegu i wciśnięcie pedału gazu "w dechę" pewnie dalej tym autem bym nie jeździł. Owszem, automatem też można "dać czadu", ale trzeba mieć do tego odpowiedni silnik. Znajomy ma mercedesa z silnikiem 3l i automatyczną skrzynią biegów, jak naciśnie mocniej pedał gazu to wciska człowieka w fotel. Ale gdybym wtedy w samochodzie z silniczniek 1.4 miał automat, pewnie nie skończyło by się to na szybszym biciu serca.
To już z kolei kwestia gustu. Ja po prostu nie lubię kiedy wszystko jest "łatwe, proste i przyjemne". Ręczna skrzynia biegów daje mi po czucie lepszej kontroli nad autem, samochód jeździ _tak_jak_ja_chcę_ a nie _tak_jak_chciał_projektant_skrzyni biegów_. To wszystko jednak kwestia gustu, a na temat gustu się nie dyskutuje |
bisua TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Wrocław | 2004-04-12 21:57:03 popieram piotrra automaty np z duzymi dobrymi silnikami są ekstra np w Audi powstał taki nowy automat współdzialający z silnikami diesla 2.5 TDI który uzyskuje lepsze osiągi niz manualna przekładnia |
Aleks Mitsubishi Carisma Warszawa | 2004-04-12 21:57:35
A w automacie wystarczyłoby Ci tylko wciśnięcie gazu, a automat zredukowałby bieg już sam. Oczywiście musi to być sprawny automat, który szybko zrozumie czego chce kierowca gwałtownie wciskając gaz. Miałem kiedyś okazję jeździć Passatem (model sprzed mniej więcej 4 lat), którego Tiptronicowi odczytanie intencji kierowcy i redukcja zajmowały ok. 1 sekundy i 190 KM (zachipowany 1.8T) startowało z potężnym opóżnieniem. A ręczne przełączanie odbywało się szybciutko. Ale już w Alfie 156 Selespeed przy przełączaniu ręcznym były spore opóźnienia - zwłaszcza poniżej trójki (podobno międzygaz), a dodatkowy "miejski" automat redukował sprawniej niż Tiptronic VW.
I tak większość obecnie montowanych automatów ma opcję skrzyni sekwencyjnej. Można wiec sobie wybierać sposób jazdy. A tak jeszcze bardziej poza tematem: czy ktoś może miał już okazję jeździć Primerą z bezstopniowym automatem? |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-04-13 02:49:23
A w automacie wystarczyłoby Ci tylko wciśnięcie gazu, a automat zredukowałby bieg już sam. Oczywiście musi to być sprawny automat, który szybko zrozumie czego chce kierowca gwałtownie wciskając gaz. 2004-04-12 11:19:48, piotrr pisze: Ręczna skrzynia biegów daje mi po czucie lepszej kontroli nad autem, samochód jeździ _tak_jak_ja_chcę_ a nie _tak_jak_chciał_projektant_skrzyni biegów_. | |||
Aleks Mitsubishi Carisma Warszawa | 2004-04-13 10:08:22 Kiedyś miałem okazję być przewieziony Fiestą (kurczę, a może to była Corsa - niezbyt trzeźwy byłem ) z bezstopniowym automatem. Wrażenie rzeczywiście nieprzeciętne, bo po wciśnięciu gazu obrotomierz ustawiał się na 5000, a wraz z przyśpieszaniem skrzynia płynnie zmieniała przełożenie. O Primerę pytałem się bo ona ma silnik 2 litry i 140 KM, a nie marne 70 czy 75 jak w Fiescie.
[ wiadomość edytowana przez: Aleks dnia 2004-04-13 10:16:56 ] |
Lwiecz01 TOYOTA DRIVER Lexus LS400 '99 VVTi Kielce/Warszawa | 2004-04-13 10:38:27 Wracając do tematu wątku...
Artur - ale w Priusie masz dodatkowo silnik elektryczny, który odpala samochód i go rozpędza. Z postu Jackala wynika, że jest tylko układ zbierający i przekazujący energię. O silniku nic nie ma Co do automatu. W życiu mi się lepiej nie jeździło samochodem. Pewnie jest to też kwestia przejścia bezpośrednio z Uno do Camry V6. A czy to byłby silnik 3,0, czy 1,4 to zawsze będziesz miał przy kickdown'ie efekt zrzucenia 1 lub nawe 2 biegów. Przeciętny zwolennik manuala ratujący życie przy wyprzedzaniu nie pomyśli żeby zrzucić o 2 biegi, jeżeli to jeszcze bardziej zwiąkszy moc, czyli automat lepszy jest Jadąc w korku przez 1 - 1,5 godziny odpada noga od ciągłego naciskania sprzęgłem. Teraz lewą nogą wystukuję sobie rytm słuchanej muzyczki Ciekawe, czy te "podnóżki" mają specjalnie tak dobrą akustykę ? |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-04-13 15:40:26 Pozazdrościć koledze automatu |
bisua TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Wrocław | 2004-04-13 16:39:23 automaty tak jak wczesnij napisałem są wg mnie przyszłoscia motoryzacji gdzies nawet czytałem ze juz są automaty bezstopniowe co same uczą sie stylu jazdy kierowcy |