Klima powiedziała stop

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem o którym nic nie znalazłem
Jechałem sobie, wszystko git. Poszedłem do domu, za 15 min wracam chcę jechać atu sic klima,eco nic nie działa! funkcjonuje tylko wyswietlacz: pokazuje temp i obroty nawiewu ale nic nie słychać. martwa jest. klimę nabijałem 2 tyg temu.
Hilfe bo świeta za pasem
pozdr

właśnie się dogrzebałem.
Pali jeszcze bezpiecznik 30V w skrzynce pod kierownicą

Woda ?

odpada. Sprawdziłem czy gdzieś nie zalało,ale nie zaliczyłem zadnej duzej przeszkody wodnej.
Jestem w trakcie szukania
thx

czy może mieć to związek z wilgotną kostką przy sprężarce? Osuszam ją właśnie, może to to. Reszta tak jakby dobra, ale...
Zobaczymy

Po potraktowaniu tejże kostki suszarką wszystko powróciło do normy. znaczy działa

Czyli znaczy woda?

taaa, chyba woda, ale złączka musiała być źle założona.
Pozdr

a już myślałem, że to zwalczyłem. W srodę znowu spaliło bezpieczniki. Było sucho, nie myty.
Po sprawdzeniu wszystkiego zostało tylko jedno: na wiązce jest zwarcie, w związku z tym mam pytanie: Rozbierał ktoś klimatronik? Muszę sprawdzić wiązkę, która dochodzi do silnika i niebardzo wiem od czego zacząć.
pozdr

Informuję że dałem za wygrana i pojechałem do elektromechanika.
Poszło sprzęgło elektromagnetyczne od sprężarki klimy i spaliło parę przewodów w wiązce.
Teraz szukam takowego, gdyż oryginał to wydatek rzędu 1000PLN, ale mam nadzieję znaleźć taniej
Pozdr

KURWA MAC właśnie dziś miałem taki sam objaw, ale jeszcze nie sprawdzałem kostki czy jest wilgotna. Czy znalazłeś wiązkę? Jak długa jest ona?? Czy różni się od wersji z manualną klimą?? Jakie koszty ile kosztowała Cię wymiana tego sprzęgiełka??

ja miałem podobną historie, nagle przestała chodzić dmuchawa w klimatronicu, natomiast sprężarka klimy działała bo było ją słychać!Pojechałem do ASO gdzie po odstaniu 1,5 godz. fachowcy powiedzieli mi że mogą to zdiagnozować ale nie od ręki tylko muszą rozebrać pół auta i chcą za tą robotę 200PLN( za samo zdiagnozowanie tak więc włosy mi się zjerzyły na głowie jak pomyślałem ile może kosztować naprawa skoro za odkręcenie schowka( 4 śruby) i popatrzenie chcieli tyle hajsu!!!) W końcu skasowali mnie na 70 pln (nie wiem za co-chyba za to że do nich przyjechałem). Rozebrałem to sam ( dzięki wskazówkom kolegów z forum LOB- dziękuję!!) i okazało się ze winny jest przełącznik hybrydowy sterowania dmuchawą , otóż wypadł on z kanału wentylacyjnego którym doprowadzone jest powietrze do lewego nawiewu (jest wyposażony w radiator i podczas pracy dmuchawy jest chłodzony) i w wyniku tego przegżał się i nadtopiła się jedna z wtyczek i straciła przewodność! Wystarczyło odpiąć wtyczkę oczyścić ze stopionego plastiku i podłączyć ponownie i wszystko śmiga aż miło!! Aż strach pomyśleć co by było gdybym tak póżniej to rozebrał , podobno cena nowego w ASO 700 PLN

Tyle że u mnie pali bezpiecznik tak więc tak tani chyba nie będzie myślę że to sprężarka.

witam
hybrydowy regulator obrotow da sie rozebrac i naprawic przewaznie pala sie tranzystorki sa tam trzy szt. o ile dobrze pamietam ir 44 po 8 zl szt.

Gdzie ten regulator jest?? Jak go wydostać??

Ten regulator jest za schowkiem , jak go zdemontujesz to mniej więcej po lewej stronie na górze w tunelu który doprowadza powietrze do nawiewu po prawej stronie. Zamocowany jest na dwa zatrzaski które należy odchylić i wyjąć regulator. Co ważne u mnie jeden z zatrzasków był obłamany i na wybojach regulator wypadł i się przegżał ( brak chłodzenia podczas pracy dmuchawy) stąd cała awaria. zresztą widziałem go po raz pierwszy w życiu na oczy jak leżał lub wręcz wisiał na kablach i myślałem że tak ma być dopiero po kilku minutach mnie zastanowiła jego budowa a dokładniej radiator więc zacząłem szukać i znalazłem otwór w którym był zamocowany w tunelu. Napewno go znajdziesz bo jak zdejmiesz schowek to idz po kablach od silnika dmuchawy ( okrągła obudowa) i jedna wiązka przewodów idzie prosto do góry do tunelu w którym jest zamocowany regulator.Powodzenia i pozdrawiam Siedlce moje rodzinne miasto.

Wielkie dzięki. Właśnie wróciłem z pola bitwy na razie: klima vs Shinobi 1:0. Nie sprawdzałem regulatora bo mi dmuchawa działa tylko jak włącze klimę to pali a raczej paliło bezpiecznik bo teraz nie pali nawet 30A (a wcześniej spaliło 50A) tlko że teraz nie załącza się sprężarka We wtorek jestm umuwiony na sprawdzenie układu.
Siedlce pozdrowie jutro tam jadę