Problem z alarmem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Rozładował mi się któregoś dnia akumulator... po próbie uruchomienia samchodu (po przekręceniu kluczyka był dziwny dźwięk podobny do głosu alarmu-tylko że o wiele ciszej) odłączyłem specjalnym kluczykiem alarm pod maską i podłączyłem akumulator pod ładowanie. Po 4 dniach próbowałem włączyć ponownie alarm centralką znajdującą się pod maską ( i tym samym kluczykiem) niestety nie reaguje na nic... dodam że to alarm firmy fox niestety oznaczeń modelu nie pamiętam... pomożcie mi bo nie wiem serio co się dzieje...

Cytat:
2004-04-10 22:58:34, pszczoua pisze:
Rozładował mi się któregoś dnia akumulator... po próbie uruchomienia samchodu (po przekręceniu kluczyka był dziwny dźwięk podobny do głosu alarmu-tylko że o wiele ciszej) odłączyłem specjalnym kluczykiem alarm pod maską i podłączyłem akumulator pod ładowanie. Po 4 dniach próbowałem włączyć ponownie alarm centralką znajdującą się pod maską ( i tym samym kluczykiem) niestety nie reaguje na nic... dodam że to alarm firmy fox niestety oznaczeń modelu nie pamiętam... pomożcie mi bo nie wiem serio co się dzieje...

Sprawdz bezpiecznik w alarmie. Mialem podobna sytuacje i okazalo sie, ze byl przepalony.

bezpiecznik znajduje sie w centralce alarmu czy tam gdzie sa wszystkie bezpieczniki w espero???

Cytat:
2004-04-10 23:15:34, pszczoua pisze:
bezpiecznik znajduje sie w centralce alarmu czy tam gdzie sa wszystkie bezpieczniki w espero???

Juz dobrze nie pamietam, bo z pol roku temu to robilem, ale u mnie byl chyba w centralce. Alarm Silicon.

kluczyk w większości wyłącza tylko syrenę (tzw z "własnym zasilaniem") a centrala znajduje się w kabinie.
Bezpiecznik (przynajmniej główny) prawie zawsze znajduje się na przewodzie zasilającym alarm.
Jeżeli masz centralę w jednej obudowie z syreną spalony bezpiecznik łatwopoznasz poniewaz jak jest spalony to przy jednej z pozycji kluczyka (tego od alarmu) powinna wyć syrena(przy dobrym montażu podobnie sięma z centralą wkabinie).
Alarm może się dostrajać do kodu pilota i w zależności od producenta może być kilka procedur dostrajania (po wyłączeniu akumulatora mże być potrzebne ponowne dostrojenie)
W większości wypadków robi się to tak:
po podłączeniu akumulatora należy przytrzymać główny przycisk pilota do chwili aż alarm da znać (syreną, kierunkami itp) że jest gotów.
Bywa że trzeba rozłączyć i ponownie złączyć główną kość (złącze-wtyczkę) centrali i wykonać dostrojenie jak wyżej. (niestety trzeba znależć tą kość)