Ile oleju do Yarisa??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj zrobiłem przegląd.

Dziś rano sprawdziłem, że po nocy poziom oleju jest około 1 cm poniżej max (powyżej połowy).

Na fakturze mam 3 litry oleju. Jak zadzwoniłem do ASO to powiedzieli mi, że zalecana ilość oleju to ok 75% objętości i tyle dają 3 litry. Wg nich do max trzeba zalać 3,4 litra?????

Pytanie czy oszukali mnie na oleju czy faktycznie tak jest???

Pozdr

Mi wlali 3,3l z mojej bańki i było przelane prawie o centymetr - na ciepłym po kilku minutach od wył. silnika

jest tak że jezeli bez filtera to 2,9
a jeżeli z wymianą filtera to wtedy wchodzi więcej koło 3,2 litera

mojemy Yarkowo wlali 3,16

No to siem nalali

2,9 litra wlali prawie pod same max

Cytat:
2004-05-08 01:03:07, wwtcka pisze:

ja bym, mu nie wierzył w takim stanie jak był kiedy to pisał

qrde ja dzis zmienilem olej z filtrem.... wlali mi tylko prawie 2,5 litra..... olej sciekl do konca.....

czy cos jest nie tak??? bo troche mnie to drazni.... !!!

u mnie to dopiero jest smarowanie 4.5 literka olejku

do wersji 1.0 wejdzie od 2,8 do 2,9 litra włącznie z filtrem oleju i to jest wlanie na max, wlanie 3 to już przelane jak diabli.
Więc jeśli ktoś ma wlane ponad 3 to chyba tylko na fakturze albo ma super przelane, bo tyle to wejdzie a nawet wejdzie ponad 3 litry do nowego suchego silnika.

Crit a orientujesz sie czy jak wlali mi z mojej 4L banki olej (reszte mam w bance) to czy za jakies 8-10 miechow ten olej co mi zostal w bance sie bedzie nadawal do uzycia? bo zostalo mi ponad 1,5L i dokupilbym pozniej tylko literek lub dwa i moglbym zmieszac.......

wiec jak myslicie ten olej co mi zostal nie straci swoich wlasciwosci???

co prawda oleju yaris mi nie bierze, ale wybieram się w dlugą trase.
mam troche ponad polowe to zastanawiam sie czy tego oleju troche nie dokupic? co myslicie. Aha mowie o jezdzie ok 2000 w jedna strone ze sporymi predkosciami.

pozdr

Cytat:
2004-05-09 11:18:27, grzybek-r pisze:
Crit a orientujesz sie czy jak wlali mi z mojej 4L banki olej (reszte mam w bance) to czy za jakies 8-10 miechow ten olej co mi zostal w bance sie bedzie nadawal do uzycia? bo zostalo mi ponad 1,5L i dokupilbym pozniej tylko literek lub dwa i moglbym zmieszac.......

nie wiem czy tak można napewno, ale wydaje mi się że tak, dokupisz i dolejesz, no chyba że olej będzie stał kilka lat. Ja mam pakowany w opakowania litrowe to się nie zastanawiałem nigdy

Cytat:
2004-05-09 11:18:27, grzybek-r pisze:

tak spoko - olej sie tak szybko nie psuje ja tez tak robie. kupuje 5 l a potem literek

Czy do Yarisa 1.3 wchodzi tyle samo oleju?

Cytat:
2004-05-08 01:03:07, wwtcka pisze:

to było o 1.3

Ehehe no to dzięki, z treści jakoś nie wynikało, a założyciel tematu ma 1.0 to wolałem się upewnić