| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
utak3r Rekord E2 1.8i GLS Szczecin | 2004-05-13 11:47:38 Jeżeli tak, to chyba raczej nie silniczek.... nie wiem, jak to jest w ecotecu, ale weź zobacz, czy na przepustnicy przykręcony jest taki czarny, mniej więcej okrągły czujnik z kabelkiem... dokładnie na wysokości samej przepustnicy, tylko z drugiej strony. Mi bardziej na to wygląda... to jest czujnik położenia przepustnicy. Poza tym możesz jeszcze pooglądać kable WN i elektrody świec... |
LUK CiViC wołomin | 2004-05-13 16:55:48 A check Ci się nie zapala???
I jak Ty rozebrałeś silniczek krokowy na części??? |
paweldm Pełnoprawny Klubowicz Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2004-05-13 17:20:35 Ja mam podobny przypadek. Pomogło trochę przeczyszczenie zaworu EGR. Przestał mulić na wolnych obrotach a najważniejsze przestała palić się lampka silnika.falują mi wolne obroty ale już nieznacznie i nie przekraczają 1000 obr. Wcześniej na benzynce do póki sie nie rozgrzał nie chciał jechać. Trzeba było go trzymać na gazie. Najgorzej było zimą bo trochę trwało zaczym się nagrzał. Na gazie bez problemów ale tam jest inna zasada regulacji silnika.
Pozdro. |
GSI (M) Strażnik Ampera Warszawa | 2004-05-13 18:53:26 Może to byc tez czujnik temp silnika.
Czy samochod od jakiegos czasu nie pali ci za duzo? Mialem podobna sytuację w IBIZIE. |
DAREK_MAT Vectra C Kombi 19CDTI Płock | 2004-05-14 08:56:59
Całkiem normalny objaw. Jeżeli wystapi brak lub fałszywy sygnał z któregos z czujników komp przełacza sie na zaprogramowany tryb awaryjny co sygnalizuje sławetna kontrolka. U kolegi prawdo podobnie czujnik temperatury daje wskazanie jak na ciepłym silniku przez co komp zubaża mieszanke i dlatego wystepuja takie objawy. Po podgrzaniu silnika wszystko wraca do normy |
PiotrS Forumowicz ![]() LO016 Gdańsk | 2004-05-14 10:23:32 Zczytaj błędy z kompa i napisz jakie się pojawiły. Dla mnei sprawa jest banalnie prosta.Trzeba zacząć od błędów, trochę pomyśleć i będzie po kłopocie.Warunek, dobra dignoza. |
rmickey Vectra B 2.0 CDX Warszawa | 2004-05-14 11:04:28
dokładnie, kody błedów to podstawa. Krokowego bym nie podejrzewał bo na zimnym silniku przy odpaleniu nie pracuje praktycznie (ssanie), przy walniętym czujniku temp. silnika (bądź cieczy chłodzącej) byłby problem z odpaleniem ale na ciepłym silniku. Jeżeli piszesz, że przepływka i EGR wymienione to ja sprawdziłbym przede wszystkim kable WN, świece i przewody podciśnieniowe (może któryś spadł). |
markmp2 Omega Warszawa | 2004-05-14 14:35:22 No i tak kolejny Opel pokazuje na co go stać. Zamiast myśleć, trzeba robić. Pierwsze co bym zrobił (bo tak praktykowałem), przedmuchać i oczyścić zawór recyrkulacji - 0,0PLN. Następnie wymieniłbym czujnik temperatury cieczy chłodzącej - gdy jest uszkodzony, to nie zawsze komputer wyświetla błąd, bo on widzi błędy poniżej pewnej wartości. Koszt czujnika ok 35 PLN. Wymiana - 3 min. Najlepiej na zimnym silniku, bo płynem chłodzącym można sobie poparzyć ręce. A wszystko wg mnie wskazuje na ów czujnik.
Pozdr MP |
mako2 Łęki | 2004-05-16 12:55:51 To napewno nie jest czujnik temperatury. Sprawdzony wskazuje normalnie i przyjmuje odpowiedznie wartości zgodnie z AUTODATĄ z 2004 roku. Poza tym wsadziłem nowy żeby sprawdzić i nic nie pomógł |
czeci 200sx s13 Gdańsk | 2004-05-17 19:21:35 Mysle ze to moze bys problem z sonda Lambda albo po prostu wina paliwa. |