Użytkownicy lub znający RAV4 - poszukiwani ;-)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szczególnie posiadający starszą wersję (4.1). Chciałbym nawiązać kontakt (chętnie tez służę pomocą), bo na forum praktycznie nie znalazłem RAV-kowców
Poszukuje też jakichkolwiek informacji (najlepiej stron WWW) na temat tego modelu. To co znalazłem (a trochę szukałem ...), to jest bardzo niewiele - przeważnie jest o modelu 4.2.
Mam tyle różnych pytań, że nie chcę śmiecić forum, wolę sobie narazie poszperać po necie lub "pogadać" z jakimś użytkownikiem.
Przede wszystkim ineteresują mnie informacje nt. budowy, dokładnych danych technicznych itd. (niestety nie mam instrukcji użytkownika - może gdzieś w necie jest, ale ostro grzebałem i nie znalazłem).
Pozdrawiam wszystkich !!

Cytat:
2004-06-30 13:05:38, sebast pisze:
Szczególnie posiadający starszą wersję (4.1). Chciałbym nawiązać kontakt (chętnie tez służę pomocą), bo na forum praktycznie nie znalazłem RAV-kowców
Poszukuje też jakichkolwiek informacji (najlepiej stron WWW) na temat tego modelu. To co znalazłem (a trochę szukałem ...), to jest bardzo niewiele - przeważnie jest o modelu 4.2.
Mam tyle różnych pytań, że nie chcę śmiecić forum, wolę sobie narazie poszperać po necie lub "pogadać" z jakimś użytkownikiem.
Przede wszystkim ineteresują mnie informacje nt. budowy, dokładnych danych technicznych itd. (niestety nie mam instrukcji użytkownika - może gdzieś w necie jest, ale ostro grzebałem i nie znalazłem).
Pozdrawiam wszystkich !!

Z których lat to model?
Znalazłem takie coś i takie
Ciekawe czemu te manuale nie zawierają cariny/corony.

Swoją drogą, jesteś w takiej sytuacji jak ja...Jedno co Ci mogę powiedzieć - powodzenia

Na forum mozesz śmiało pisać. Tylko czy ktos będzie znał odpowiedź

Jaki masz silnik (chodzi mi o oznaczenie) ?

[ wiadomość edytowana przez: misiekII dnia 2004-07-02 16:41:52 ]

Sorki, że nie odpowiadałem ...
A więc moje odpowiedzi ...
To jest model z lat 94-00.
Wow ok. 100zł za instrukcję ... , różne manuale na CD, często są do niczego ...
Wdrażam się powoli i coraz więcej się doszukuje, udało mi się też nawiązać kontakt z byłym użytkownikiem takiej RAVki (pozdrawiam !)
Silnik jest jak w Carinie E 2.0, ale trochę zmodyfikowany właśnie szukam jakiś informacji, czym się one róznią ..., a jest to silnik 3S-FE.

Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: sebast dnia 2004-07-08 13:38:58 ]

Cytat:
2004-07-08 13:37:58, sebast pisze:
Silnik jest jak w Carinie E 2.0, ale trochę zmodyfikowany właśnie szukam jakiś informacji, czym się one róznią ..., a jest to silnik 3S-FE.

Hej.
A to jesteśmy w domu. Kilka osób ma taki silniczek, także na pewno Ci pomogą.

Pozdro

Hmm... ciekawe która wersja. "Standard" czy Lean Burn ? Ale między nimi różnice były chyba tylko w kolektorze ssącym więc to pikuś
Pozdro.

Cytat:
2004-07-08 14:24:25, MisiekII pisze:
Cytat:
2004-07-08 13:37:58, sebast pisze:

Hej.
A to jesteśmy w domu. Kilka osób ma taki silniczek, także na pewno Ci pomogą.

Pozdro

A więc :
1. Czy ktoś wie czym się różni ten silnik (3S-FE) w RAVce od tego w Carinie.
2. Szukam charakterystyk tego silnika - podstawowy : momentu i mocy i funkcji obrotów.
3. Reguluje się w nim zawory ? - jeżeli tak to :
- ile cos takiego kosztuje
- czy można samemu, czy jest to skomplikowane i wymaga specjalnych narzędzi
- czy profilaktycznie co jakiś tam przebieg sie to wykonuje
4. Czy to normalne, albo co może być przyczyną, że po oruchomieniu silnika (obojętnie zimny czy ciepły, przez parę sekund (2-4 sekundy) silnik pracuje zdecydowanie głośniej - dzwięk podobny trochę do rozregulowanych zaworów, w tym czasie (mniej więcej) świeci też kontrolka ciśnienia oleju - czy takie opóżnienie jeat normalne. W tych samochodach co miałem to kontrolka ciśnienia gasła raczej w ciągu 1-2 sek. Oleju jest OK (ok. max-a) i jest swieżo po wymianie (przed wymianą też tak było)
5. Jaka jest "dobra" cena wymiany paska rozrządu z rolkami ? W ASO powiedziano mi cos ok. 1000zł. !!! W "nie ASO" - specjalizacja japońskie samochody ok. 450zł. z paskiem i rolkami.
6. Gdzie na Górnym Śląsku (lub Zagłębiu) jest dobry serwis Toyoty (oprócz ASO)
Może na razie tyle - mam nadzieję, że ktoś odpowie
Z góry dzięki.